Nový drtič výkonu v testu – Asus Radeon HD 7970 3 GB
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Nový drtič výkonu v testu – Asus Radeon HD 7970 3 GB

Nový drtič výkonu v testu – Asus Radeon HD 7970 3 GB | Kapitola 4

Z. Obermaier

Z. Obermaier

9. 1. 2012 00:00 140

Seznam kapitol

1. Konečně 28nm... 2. Novinky v architektuře 1/2 3. Novinky v architektuře 2/2 4. Power-Tune a Zero-Core Power 5. Představení 6. Detaily karty 7. Pohled do nitra karty 8. Porovnání karet a specifikace 9. Testovací sestava 10. Testovací hry a metodika 1/2
11. Testovací metodika 2/2 12. AvP, Arma 2, Battlefield 2, BattleForge 13. Crysis Warhead, DiRT 2, Far Cry 2, GTA IV 14. HawX, Just Cause 2, Metro 2033, Resident Evil 5 15. Stalker CoP, WIC, Unigine, Vantage, 3D11 16. Nové hry (DX11) a průběhy 17. Shrnutí výkonu 18. Spotřeba a teploty 19. Přetaktování 20. Závěr

Radeony HD 6900 jsou na trhu už rok, a byl tedy čas na výměnu. Nový Radeon HD 7970 se jasně stává nejvýkonnější grafickou kartou s jedním GPU. Nechá za sebou Radeon HD 6970, ale i GeForce GTX 580. My vám představíme prodejní verzi od Asusu, námi přetaktovanou na 1300 MHz pro GPU a 7900 MHz pro paměti, ve 25 hrách.

Reklama

Technologie Power-Tune je s námi už rok a všichni ji dobře známe, zde tedy jen drobné zopakování. AMD už u karet nebude udávat konkrétní hodnotu TDP, jelikož spotřeba každého vyrobeného čipu (ASIC) je jiná a je těžké dodržet ji na všech vyrobených kartách. Druhý důvod je ten, že v běžných hrách je také spotřeba významně pod maximálním TDP. Zřejmě žádná dnešní hra nikdy spotřebu nevyšponuje nad maximální TDP karty, to dokáží jen aplikace jako Furmark, OCCT a některé dílčí testy 3D Marků. Jde tedy primárně o tyto aplikace, her se Power-Tune dotkne jen v jednom specifickém případě – o tom za chvilku. nVidia na tyto aplikace šla jednoduše, zkrátka v nich omezila napětí a frekvence a nijak dál se tím nezabývala. AMD na to šlo sofistikovaněji – spotřebu omezí razantně, ale výkon nikoliv.

Nový drtič výkonu v testu – Asus Radeon HD 7970 3 GB
i Zdroj: PCTuning.cz

Technologie tedy zůstala stejná jako u Radeonů HD 6900, stejně jako zůstalo základní TDP 250 W a maximum 300 W po nastavení maxima posuvníkem. Karta stále počítá aktuální spotřebu a snižuje takty a napětí dle potřeby se vejít do daného TDP. Pokud hra nezatíží kartu nad její TDP, k žádnému poklesu frekvencí ani výkonu nedoje. Stavů a frekvenčních hladin je velké množství, dá se říci, že jde o téměř plynulé přechody od nejnižší k nejvyšší frekvenci.

Nový drtič výkonu v testu – Asus Radeon HD 7970 3 GB
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak jsem zmínil, existuje několik režimů : -20 procent, základní režim (0 procent) a +20 procent TDP. Režim -20 je určen pro ty, kteří chtějí spořit a pro hry, kde není potřeba takový výkon (už nyní mají 100+ fps). Default je jasný, karta se drží v daném TDP. Poslední je maximum +20, což budete potřebovat při přetaktování a v náročných aplikacích.

Poslední možností, kterou jsem už trochu nakousl před chvilkou, je možnost snížení TDP o 20 procent. Tím se spotřeba karty nikdy nepřehoupne přes danou hodnotu, výkon ale klesne ve všech hrách a aplikacích! AMD tuto feature uvádí tak, že jsou hry, kde je už nyní hodnota fps zbytečně vysoká (+100 fps) a k plynulému hraní není nutná; karta v tuto chvíli polyká energii zbytečně, když by stačil i nižší výkon. Právě proto si můžete spotřebu snížit ručně, kdy fps budou stále plynulá, spotřeba ale razantně klesne. Jak to vše funguje v praxi:

Nový drtič výkonu v testu – Asus Radeon HD 7970 3 GB
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak jsme očekávali, stalo se. Pokud necháte kartu na základním nastavení (0 procent), je výkon stále stoprocentní. Jádro Tahiti je tak úsporné, že ani na okamžik nepřesáhne dané TDP 250 W, což dokládá, že informace o průměrné spotřebě 210 W jsou pravdivé. Rozdíl mezi hodnotou základní a maximální (+20 procent) je tedy nulový. Pokud ale TDP snížíme na 200W a posuvník posuneme na -20 procent, výkon klesne ve všech hrách. Někde klesl o více než 20 procent, někde jen o 13. Průměrně jsou výsledky nižší o 17 procent.

Zero-Core Technologie

Nový drtič výkonu v testu – Asus Radeon HD 7970 3 GB
i Zdroj: PCTuning.cz

Druhou novinkou je pak technologie Zero-Core Power. Pokud je počítač v aktivním stavu, ale monitor je v režimu „stand-by“, tedy je na něm černá obrazovka, Radeony HD 7000 se vypnou. Ventilátor se přestane točit a GPU a paměti jsou odpojeny od napětí. Pod napětím je pouze sběrnice PCI-E a obvod, který GPU „vzbudí“. Zdali to funguje i bez softwaru (ovladače), se neví. Spotřeba karty v tomto režimu je nižší než 3 W. Doufám, že tuto technologii nVidia okopíruje, je to skvělá věc.

Nový drtič výkonu v testu – Asus Radeon HD 7970 3 GB
i Zdroj: PCTuning.cz

Druhá funkcionalita je nasnadě. Pokud používáte Multi-GPU konfiguraci, tak víte, že v klidu si nevyužité grafiky ve SLI i CrossFire řeknou každá o desítky wattů (dle modelu). S novými Radeony HD 7900 se vám to nestane. Všechny nepotřebné grafiky se totiž vypnou se spotřebou pod 3 W. Naprosto geniální věc jež nám nVidie ukazovala už před lety, pamatujete na Hybrid-Power technologii? Něco mi říká, že se letos i u GeForce dočkáme návratu této feature ala Synergy.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama