Nový světový rekord: 1096 tiskáren v akci, a my s nimi
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Nový světový rekord: 1096 tiskáren v akci, a my s nimi

Nový světový rekord: 1096 tiskáren v akci, a my s nimi

Michal Rybka

Michal Rybka

17. 8. 2019 03:00 9

Seznam kapitol

1. Jak jsme se ocitli přímo v akci 2. Novináři stranou, my u toho 3. Už to běží 4. Z Hvězdných válek i Wolfensteina
5. Nové tiskárny na fotopolymer 6. Tisk SLA 7. Výbor přichází

Náš největší výrobce 3D tiskáren, Prusa Research, nás pozval k pokusu o překonání Guinnessova rekordu v počtu současně tisknoucích 3D tiskáren. Přišli jsme jenom udělat reportáž. A tiskáren tam bylo dost, ale došli jim pozorovatelé, takže jsme se poněkud nečekaně sami stali účastníky akce!

Reklama

V pátek 16. srpna 2019 jsme byli pozváni do pražských Holešovic na pokus o překonání světového rekordu, který zorganizoval Josef Průša z Prusa Research.

Budovu najdeme snadno
i Zdroj: PCTuning.cz
Budovu najdeme snadno

Šlo o překonání rekordu v počtu současně tisknoucích 3D tiskáren – ten původní oficiální rekord byl necelých dvě stě, což při výrobě nových tiskáren u Průši překonávali denně. Jejich výrobní farma má 550 tiskáren, které „asistovaně produkují další tiskárny“ – a logicky se nabízela možnost původní rekord překonat.

A proto se rozhodli, že rekord překonají razantně – ne tak, jak to dělají denně, ale spustí alespoň tisíc 3D tiskáren, což se bude překonávat poměrně těžko. Aby byl rekord překonán, bylo nutné spustit tiskárny v jedné místnosti a během pětiminutového intervalu je spustit. Každá tiskárna tiskla to samé – šestiúhelník neboli hexagon. Ty musely být sesbírány a odevzdány k přepočítání – počítaly se pouze kusy odevzdané a bezvadné.

Připraveno na loupání
i Zdroj: PCTuning.cz
Připraveno na loupání

Leč nepředbíhejme. Původně jsem se domníval, že si k Průšům jenom zajdeme, pozdravíme, poptáme se na zdraví a pracovní úspěchy, po novinářsku se nakrmíme, zhlédneme celou akci, něco natočíme a domů půjdeme. Jakmile jsme ale přibyli a pozdravili oba Průši (Josefa, konstruktéra a zakladatele Prusa Research i Ondřeje, bývalého šéfredaktora Levelu a nyní marketingového specialistu Prusa Research), dozvěděli jsme se, že nemají lidi.

Průša a Průša
i Zdroj: PCTuning.cz
Průša a Průša

Věc se má tak, že aby byla ověřena regulérnost celé akce, bylo nutné zajistit pozorovatele, kteří hlídali, zda se tiskne a zda to jede. Každý jeden dostal přiděleno 50 tiskáren, u kterých musel sledovat, zda jedou a sesbírat vytištěné vzorky. No a protože pozorovatelé chyběli, byli jsme polapeni a začleněni do procesu. A tak se nějak stalo, že jsme byli jmenováni „stewardy“.

Doklady k vyplnění

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama