NVIDIA a AMD se potýkají s novými vývozními licencemi
i Zdroj: NVIDIA
Novinka NVIDIA a AMD se potýkají s novými vývozními licencemi

NVIDIA a AMD se potýkají s novými vývozními licencemi

Miroslav Ježek

Miroslav Ježek

1. 9. 2022 18:15 3

Americká vláda nechce, aby tito dva giganti krmili svými produkty kdejaký trh. Hlavně ne ten ruský a čínský.

Reklama

Americké ministerstvo obchodu nařídilo NVIDII a AMD, aby přestaly prodávat své vysoce výkonné GPU do Číny a Ruska bez licence. V případě zeleného týmu se očekává, že to ovlivní hospodářský výsledek společnosti až o 400 milionů dolarů. Omezení je navrženo s ohledem na zneužití špičkového hardware ve vojenských kruzích v Číně nebo Rusku. NVIDIA ale poukazuje na to, že v Rusku své produkty neprodává. NV nyní musí požádat o licenci, pokud chce prodat jakýkoli současný nebo budoucí čip stejně výkonný nebo lepší jak A100. 

NVIDIA a AMD se potýkají s novými vývozními licencemi
i Zdroj: depositphotos

AMD rovněž potvrdilo, že americké ministerstvo obchodu požaduje, aby společnost získala exportní licenci k dodání některých profesionálních GPU do Číny. AMD ale neprodává do Číny tolik výpočetních GPU (a většina z nich jde do superpočítačů v USA a Evropě), takže nová exportní omezení nijak výrazně podnikání neovlivní. 

Mezitím mnoho čínských společností vyvíjí vlastní GPU a vyrábí je v továrnách TSMC. Některé z těchto výpočetních GPU nebo AI akcelerátorů, jako Biren BR100 nebo Baidu Kunlun II, mohou dokonce být důstojným soupeřem a náhradou za NV A100 nebo H100. Tudíž omezení produktů možná místní vývoj zpomalí, ale nezastaví.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama