Nvidia Ampere: vyšší výkon, skvělé ceny a spousta novinek
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Nvidia Ampere: vyšší výkon, skvělé ceny a spousta novinek

Nvidia Ampere: vyšší výkon, skvělé ceny a spousta novinek | Kapitola 6

Adam Vágner

Adam Vágner

4. 9. 2020 16:00 52

Seznam kapitol

1. Ampere oficiálně 2. Pro kreativce a tvůrce obsahu 3. Umělá inteligence posouvá 3D grafiku dál 4. Nvidia Ampere: Všechno dvakrát 5. Výkon, s ray tracingem i bez 6. Poměr výkon/watt
7. Rychlejší paměti, rychlejší načítání her s RTX IO 8. Chladič, na který jsme nevěřícně zírali 9. První karta stavěná na hraní v 8K 10. Nvidia Reflex: výhoda v souboji s protihráči 11. Opravdový titán coby RTX 3090, RTX 3080 a RTX 3070

V úterý večer Nvidia představila prostřednictvím živě vysílané prezentace novou architekturu karet Ampere a první tři modely GeForce – RTX 3090, RTX 3080 a RTX 3070, jejichž cena většinu lidí příjemně překvapila. S nimi i řadu nových technologií, z nichž některé využijí i majitelé stávajících grafických karet. Pojďme se na ně podívat.

Reklama

Ampere má podle Nvidie přinést dvojnásobný výkon a s ním téměř dvojnásobnou energetickou efektivitu oproti Turingu. Ve slajdu je znázorněné 1,9násobné zlepšení poměru výkon/watt.

Nvidia Ampere: vyšší výkon, skvělé ceny a spousta novinek
i Zdroj: PCTuning.cz

Na fóru někteří z vás řešili, že jde o nesmyslné srovnání. Na grafu je totiž srovnání poměru výkon výkon/watt a rozdíl mezi oběma body je skutečně 1,9násobné zlepšení, problém je ale v tom, že Turing běží na svém maximu, zatímco Ampere je de facto podtaktovaný tak, aby běžel stejně rychle jako Turing. A i malý hráč ví, že s přiškcením grafického čipu jde většinou brutálně dolů jeho spotřeba, ale výkon klesá podstatně pomaleji.

Pomineme, že je graf možná jen od oka nakreslený v nějakém programu na malování a nejsou v něm reálné hodnoty, uděláme malou zvrácenost a budeme chvíli přesně pracovat s nepřesnými čísly. V Excelu jsem přes něj hodil můj oblíbený graf „bodový xy“ a můžeme si z křivek vytáhnout a porovnat pár údajů.

Nvidia Ampere: vyšší výkon, skvělé ceny a spousta novinek
i Zdroj: PCTuning.cz

Zvýrazněná čára znázorňující 1,9násobek poměru výkon/watt srovnává poměr výkon watt u Turingu s 60 fps při příkonu 240 W (0,25 fps/W) s Ampere, který má při 60 fps příkon kolem 126 W (0,47 fps/W). To je skutečně 1,9násobně lepší výkon na watt.

Jde o jeden ze způsobů, jakým lze efektivitu porovnávat. Protože jde o výkon na watt, vezme se snímková frekvence u Turingu a jeho spotřeba a s tím se porovná, nakolik se při stejném výkonu zlepšila spotřeba u Ampere. Výsledkem je, že zatímco Turing má při 60 fps ve 4K příkon 240 W, Ampere na 60 fps stačí jen nějakých 126 W a z toho nám vypadne 1,9násobné zlepšení efektivity. Zvýrazněná hodnota je ve všech ohledech pravdivá a v podobných grafech se používá standardně, protože jde o ten nejoptimističtější způsob, jakým efektivitu nových produktů porovnávat.

Další možností je, že si vytáhneme jiné hodnoty a z nich už dostaneme jiná čísla. Pokud nás bude zajímat, o kolik se při stejné spotřebě zvedne výkon Ampere, musíme jít ze startovacího bodu směrem nahoru. Turing zůstane na svých 0,25 fps/W, ale u Ampere odečteme hodnotu snímkové frekvence při 240 W a dostaneme se na 90 fps při 240 W. To je 0,375 fps/W, a to už je 1,5násobný výkon při stejném příkonu. Také solidní zlepšení. Ale stále půjde o mírně přiškrcenou kartu, která se na křivce výkon/watt pohybuje v oblasti, kde má vyšší efektivitu.

Prakticky nejpesimičtější možnost je, že budeme u obou karet srovnávat standardní nastavení. Tedy vezmeme hodnotu standardního nastavení příkonu a danou snímkovou frekvenci u obou karet. U Turingu je to tentýž bod, tedy stále 0,25 fps/W, u Ampere je to konec křivky s příkonem 320 W, při kterých má podle grafu výkon 105 fps. Tady už se dostaneme na 0,33 fps/W.

A to je asi údaj, který většinu z nás bude opravdu zajímat – jaký výkon při jaké spotřebě má karta na svém standardním nastavení a nakolik se při něm zlepší poměr výkon/watt. A tady se dostaneme na 1,32násobek efektivity Turingu – v jediné hře Control, v rozlišení 4K.

Konkrétní hodnoty se u dalších her budou samozřejmě lišit.

Ano, je to lepší, než jsme čekali

O třetinu lepší poměr výkon/watt dobrý výsledek s ohledem na to, jaké panovaly obavy ze spotřeby výrobního procesu Samsungu a z toho, jak bude Ampere kvůli němu neefektivní – v podstatě to znamená, že je o třetinu lepší než u minulé generace karet, a tedy i o třetinu lepší než dosud uvedené 7nm Radeony s Navi, navíc s tím, že čip na Ampere je proti malým čipům na mainstreamových Radeonech obrovský.

Těžko v takovém případě mluvit o nějaké špatné nebo horší efektivitě zvoleného výrobního procesu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama