nvidia-geforce-gtx-295-kompletni-recenze
Hardware Článek NVIDIA GeForce GTX 295 - Kompletní recenze

NVIDIA GeForce GTX 295 - Kompletní recenze

Z. Obermaier

Z. Obermaier

8. 1. 2009 01:00 79

Seznam kapitol

1. Úvod - souboj titánů ... 2. Představení testovaných karet 3. NVIDIA GeForce GTX 295 - 1792MB 4. Porovnání karet a specifikace 5. Testovací sestava 6. Testovací hry a metodika 7. 3DMark Vantage 8. Fallout 3 9. Call Of Duty 5 10. Left 4 Dead 11. Far Cry 2 12. Dead Space 13. Bioshock 14. World In Conflict 15. Tomb Raider Underworld
16. GTA IV 17. Call Of Duty 4 18. Devil May Cry 4 19. Crysis Warhead 20. S.T.A.L.K.E.R. Clear Sky 21. Brother In Arms Hells Highway 22. Race Driver GRID 23. Half Life 2 Episode Two 24. Company Of Heroes Opposing Fronts 25. Mass Effect 26. Unreal Tournament 3 27. Enemy Territory Quake Wars 28. Shrnutí výkonu 29. Spotřeba, teplota, přetaktování 30. Závěr

Od našeho výkonového preview této karty uběhly tři týdny, a je tu čas na kompletní recenzi. Výkon duální novinky porovnáme ve dvaceti hrách, a proti ní postavíme všechny důležité grafické hráče současnosti. Srovnávat budeme proti kartám ve SLI a Tri-SLI, nezapomeneme na žádné aspekty, které by pro vás mohly být zajímavé. Test spotřeby, hlučnosti a přetaktování nebude chybět. Bude mít GeForce GTX 295 ve všech hrách takový náskok, který ukázala v preview? To dnes zjistíme.

Reklama

18. prosince jsem vám jako jediní v ČR nabídli exklusivní preview výkonu duální GeForce GTX 295. Díky společnosti NVIDIA a jejímu Evropskému zastoupení, jsme byli jedni z mála na světě, kdo mohl kartu představit. Měli jste tedy jedinečnou příležitost si preview přečíst i v našem rodném jazyce. Onen článek najdete zde. Tuto skutečnost připomínám z jediného důvodu, tato úvodní kapitola bude totiž stejná jako v prvním článku. Pokud jste tedy tehdejší preview četli, přeskočte hned do druhé kapitoly, dále už je obsah doplněn. Pro ty ostatní tedy zopakování prosincového úvodu.

NVIDIA GeForce GTX 295 - Kompletní recenze
i Zdroj: PCTuning.cz

Od května roku 2005 do srpna 2008, držela pomyslné žezlo nejvýkonnějšího grafického akcelerátoru vůbec, společnost NVIDIA. Grafické karty GeForce si dokázaly držet výkonnostní převahu déle než tři roky. Během této doby se na vrcholu vystřídala GeForce 8800 GTX, GeForce 8800 Ultra, GeForce 9800 GX2 a GeForce GTX 280. Ani na jednu z těchto karet, konkurenční Radeon nestačil a na svou chvíli teprve čekal. Renesance značky ATi se ale vloni dostavila, a nástup jádra RV770 způsobil opravdový poprask.

Situace se načas stala velmi nepřehledná, hlavně pro zákazníka. Ceny karet GeForce jednu chvíli drasticky klesaly, poté opět stoupaly. Objevovaly se nové modely, a na trhu zavládl zmatek. Kvůli několika vlnám zlevňování u obou producentů grafických karet, nebyl výhodný nákup nové karty vůbec jednoduchý. Zákazník se bál koupit, aby nekoupil zbytečně draze, protože slevy byly "na cestě". Po létě se ale situace uklidnila, a ceny jsou až doteď víceméně stejné.

Současná situace

Ve střední třídě bojovali oba výrobci o "výkonnější" model všemi zbraněmi, a přesto jsou rozdíly jen několik fps pro jednu, nebo druhou kartu. V high-endu je ale od srpna jasno, duální Radeon HD4870 X2 sesadil stávajícího krále výkonu (GeForce 9800 GX2) a zaujal jeho místo. Již čtyři měsíce je tedy nejvýkonnější grafickou kartou na trhu. Nebudeme rozebírat výhody a nevýhody Multi-GPU řešení, které je dnes již celkem solidně odladěné. Většinou se už nesetkáme ani s obávaným micro-stutteringem a škálování druhého GPU je ve většině her slušné. I přes jistý zmatek a nepokoje v nižším segmentu trhu, byl v nejvyšší třídě relativně klid. Na výkon duálního Radeonu žádná dnešní GeForce zkrátka nedosáhne (neplatí to samozřejmě pro všechny hry).

NVIDIA GeForce GTX 295 - Kompletní recenze
i Zdroj: PCTuning.cz

Podívejme se na současný trh s grafikami a shrňme si jeho fakta. Až to této chvíle, měla NVIDIA nejvýkonnější jednočipovou grafickou kartu na trhu (GeForce GTX 280), také nejvýkonnější grafické řešení patří této společnosti. Ptáte se co mám na mysli? Zapojení trojice grafik GeForce GTX 280 v Tri-SLI. Na herní výkon třech těchto karet nestačí ani dva Radeony HD4870 X2 v CrossFire X, to je prostě fakt. Zeleným ze Santa Clary tedy chyběl pouze jediný dílek do kompletního mozaiky grafického lídra - nejvýkonnější grafika do jednoho PCIe slotu (byť je to duální řešení). Souboj o nejvýkonnější grafickou kartu roku 2008 se v prosinci završil. Před pár týdny našel Radeon HD4870 X2 svého soupeře.

Co nás čeká nyní?

Na konci léta nastala stejná situace jako na začátku roku. V době (leden 2008), kdy se objevil první duální Radeon HD3870 X2, přezbrojila NVIDIA na pokročilejší výrobní proces a použila 65nm jádro G92 k sestrojení své duální karty - GeForce 9800 GX2. Tato karta byla uvedena o dva měsíce později než duální Radeon. Jednalo ze spíše o marketingový tah, kdy si NVIDIA potřebovala výrazněji pojistit titul "nejvýkonnější grafika světa". To se jim samozřejmě podařilo, nebyl to ale jediný triumf. Tato karta se totiž přímo fantasticky prodávala, což čekal při jejím uvedení málokdo. Věřili byste, že se za první měsíc prodalo u nás několik tisíc kusů těchto karet? Je tomu skutečně tak. Přitom připomínám, že cena začínala na 13 000Kč.

Proti Radeonu HD4870 X2 staví dnes NVIDIA novinku GeForce GTX 295, která stejně jako GeForce 9800 GX2 čekala s uvedením na menší 55nm výrobní proces. Po čtyřech měsících, se NVIDIA s touto kartou opět pokusí ukořistit žezlo krále výkonu. A není pochyb, že se jí to podaří (jak dokáží i testy). Trvalo to sice déle, než na začátku roku, ale nakonec se to ještě před koncem roku stihlo. Opět se nepočítá s tím, že by se jednalo o masově prodávaný produkt. Cena bude vyšší, a nynější situace na největších trzích není zrovna dobrá. Spotřebitelé v USA zkrátka šetří, a prodeje váznou. Jde ale hlavně o "demonstraci síly" a produkt, který zaručí výrobci titul majitele "nejvýkonnější karty planety", o nic menšího zde nejde. Jak na tuto situaci zareaguje konkurence teprve uvidíme, ale jsem si jist, že ti se nevzdají bez boje.

NVIDIA GeForce GTX 295 - Kompletní recenze
i Zdroj: PCTuning.cz

V dnešním testu proti sobě tedy stojí vyzyvatel GeForce GTX 295 proti Radeonu HD4870 X2, který se pokusí svůj titul obhájit. Ve výkonovém preview jsme testovali pouze šest povolených her, nyní se podíváme na výkon v celém testovacím spektru, dvaceti zásadních herních titulech. Ke správnému testu patří také porovnání provozních vlastností, teplot a spotřeby. Těsně před závěrem také novinku podrobíme přetaktování a už nyní předesílám, že to je vskutku velmi zajímavé.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama