nvidia-geforce-gtx-295-kompletni-recenze
Hardware Článek NVIDIA GeForce GTX 295 - Kompletní recenze

NVIDIA GeForce GTX 295 - Kompletní recenze | Kapitola 30

Z. Obermaier

Z. Obermaier

8. 1. 2009 01:00 79

Seznam kapitol

1. Úvod - souboj titánů ... 2. Představení testovaných karet 3. NVIDIA GeForce GTX 295 - 1792MB 4. Porovnání karet a specifikace 5. Testovací sestava 6. Testovací hry a metodika 7. 3DMark Vantage 8. Fallout 3 9. Call Of Duty 5 10. Left 4 Dead 11. Far Cry 2 12. Dead Space 13. Bioshock 14. World In Conflict 15. Tomb Raider Underworld
16. GTA IV 17. Call Of Duty 4 18. Devil May Cry 4 19. Crysis Warhead 20. S.T.A.L.K.E.R. Clear Sky 21. Brother In Arms Hells Highway 22. Race Driver GRID 23. Half Life 2 Episode Two 24. Company Of Heroes Opposing Fronts 25. Mass Effect 26. Unreal Tournament 3 27. Enemy Territory Quake Wars 28. Shrnutí výkonu 29. Spotřeba, teplota, přetaktování 30. Závěr

Od našeho výkonového preview této karty uběhly tři týdny, a je tu čas na kompletní recenzi. Výkon duální novinky porovnáme ve dvaceti hrách, a proti ní postavíme všechny důležité grafické hráče současnosti. Srovnávat budeme proti kartám ve SLI a Tri-SLI, nezapomeneme na žádné aspekty, které by pro vás mohly být zajímavé. Test spotřeby, hlučnosti a přetaktování nebude chybět. Bude mít GeForce GTX 295 ve všech hrách takový náskok, který ukázala v preview? To dnes zjistíme.

Reklama
NVIDIA GeForce GTX 295 - Kompletní recenze
i Zdroj: PCTuning.cz

Závěr si s dovolením, také z velké části "vypůjčím" z našeho preview. Po několika měsících, kdy patřilo žezlo "krále grafického výkonu" kartě Radeon HD4870 X2, dochází k výměně na tomto postu. NVIDIA před koncem roku připravovala pokořitele duálního Radeonu, a podařilo se jí to.

Výkon

Nárůst výkonu je patrný, ovšem není všude extra výrazný. Když zjednoduším verdikt, je GeForce GTX 295 zhruba o 15 procent výkonnější než Radeon HD4870 X2. Rozdíl je menší s vyhlazováním 8x AA, tam se ale již téměř všude projeví micro-stuttering a hry nejsou kvalitně hratelné. Tolik dat, která jsou pro toto nastavení potřeba dopravit jedním PCIe slotem, do obou jader GPU a pamětí, zřejmě PCIe čipy na obou kartách nezvládají plynule dodat. U Radeonu se micro-stuttering objevuje častěji, a v některých hrách nelze nastavit vyhlazování.

Vítězství GeForce GTX 295 je sice neoddiskutovatelné, není ale úplně přesvědčivé, Radeon HD4870 X2 má stále mnoho co říci. I když je jeho výkon většinou trochu horší, stále jsou jeho výsledky skvělé. V mnoha nových titulech, kde dnes CrossFire nefunguje korektně, je také možné očekávat nápravu s dalším driverem, a tím se rozdíl výkonu karet může velmi snížit. Obě karty by se měly prodávat za velmi podobnou cenu, a záleží tedy pouze na vás, co zvolíte. S GeForce GTX 295 získáte vyšší výkon a znatelně lepší úrovně minimálních fps. V některých titulech je ale Radeon HD4870 X2 lepší, to mu nemůžeme odepřít. Uvažujete o high-endové grafice? Zvolte si dle preferencí, ani s jednou kartou dnes neuděláte chybu.

Vlastnosti

Spotřeba obou karet je v klidu téměř stejná, v zátěži je o několik desítek Wattů GeForce GTX 295 úspornější. Také zahřívání karty a jejího okolí je u GeForce nižší, chladič ale v zátěži bezpečně uslyšíte. Intenzita hluku chlazení ale není nijak závratná, a v uzavřené skříni se bez problémů skryje. Velká deviza nové karty je přetaktování, kdy není problém bez navýšení otáček ventilátoru dosáhnout na velmi vysoké frekvence a tím razantně navýšit výkon. To je proti Radeonu HD4870 X2 velká výhoda, kterou karta ATi postrádá, protože tiká téměř na technologické hranici svých čipů. Pokud chceme výrazněji Radeon taktovat, je nutný zásah do karty (softwarový nebo hardwarový).

Názor

I když jsem čekal trochu více, nejsem z výkonu karty a jejích vlastností vůbec zklamán, právě naopak. Nové 55nm jádro G200b se velmi povedlo, má mnohem nižší spotřebu a větší potenciál k navyšování výkonu přetaktováním. GeForce GTX 295 svou úlohu jistě splní, a NVIDIA se opět stane společností vlastnící všechny grafické trumfy ve svých rukou. Od nejvýkonnějšího řešení vůbec (GTX 285 Tri-SLI), po nejvýkonnější kartu obecně (GTX 295), až po nejvyšší výkon jednočipové karty (GTX 285). Zelení v Santa Clara mohu být na začátku roku 2009 spokojeni.

Výhody a nevýhody

  • Vyšší výkon než Radeon HD4870 X2
  • Téměř stoprocentní škálování výkonu SLI proti GeForce GTX 260
  • Nižší spotřeba v klidu i zátěži
  • Vysoké přetaktování (již mírně přetaktovaná předežene GeForce GTX 280 ve SLI)
  • Menší paměť není nikde limitem
  • Akceptovatelná hlučnost chlazení
  • Cena stejná jako konkurenční karta
  • Možnost Quad-SLI
  • Možnost využití CUDA a PhysX
  • Ovladače nejsou stále zcela odladěné (v některých hrách je nutné zapracovat)
  • Očekával se větší odstup od Radeonu HD4870 X2
  • Radeon může s novými drivery GeForce rychle dohnat
  • Micro-stuttering v nejvyšších nastaveních (platí pro obě karty)

Za půjčení grafiky Radeon HD4870 X2 děkujeme Asus Computer CZ

Kartu GeForce GTX 295 zapůjčila NVIDIA Europe

Za půjčení testovací sestavy děkujeme T.S. Bohemia


Za zapůjčení 30" LCD LP3065 děkujeme společnosti 

Hewlett-Packard


Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama