Nvidia GeForce GTX 560 Ti - představení budoucí legendy?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Nvidia GeForce GTX 560 Ti - představení budoucí legendy?

Nvidia GeForce GTX 560 Ti - představení budoucí legendy?

Z. Obermaier

Z. Obermaier

25. 1. 2011 12:00 90

Seznam kapitol

1. Legenda se vrací? 2. Nvidia GeForce GTX 560 Ti - Představení 3. Nvidia GeForce GTX 560 Ti - Detaily karty 4. Nvidia GeForce GTX 560 Ti - Pohled do nitra karty 5. Porovnání karet a specifikace 6. Testovací sestava 7. Testovací hry a metodika 1/2 8. Testovací metodika 2/2 9. AvP, Arma 2, Battlefield 2, BattleForge
10. Crysis Warhead, DiRT 2, Far Cry 2, GTA IV 11. HawX, Just Cause 2, Metro 2033, Resident Evil 5 12. STALKER CoP, World In Conflict, Unigine, Vantage 13. Shrnutí výkonu 14. Spotřeba a teploty 15. Přetaktování 16. Gigabyte GTX 560 Ti SOC detailně 17. Závěr

Právě v tento okamžik je na trh oficiálně uváděna další grafická karta rodiny GeForce 500. Nástupce GeForce GTX 460 nabízí srovnatelné provozní vlastnosti, ale o desítky procent vyšší výkon. Společně s vysokým potenciálem k taktování jde o kartu, která má šanci stát se stejnou legendou, jakou byla GeForce 8800 GT.

Reklama
Nvidia GeForce GTX 560 Ti - představení budoucí legendy?
i Zdroj: PCTuning.cz

O plně odemčeném jádru GF104 a jeho potenciálním výkonu jsme hovořili už před půl rokem - po vydání GeForce GTX 460. Už tehdy bylo jasné, že jádro s aktivovanými všemi bloky nabídne zajímavý výkon, jehož předzvěstí byly překvapivé možnosti částečně deaktivovaného jádra GF104. Nakonec jsme se ale plně odemčeného jádra (jako GF114) dočkali až nyní, na konci ledna roku 2011. Pokud jste sledovali situaci na poli grafických karet, tak víte, že GeForce GTX 570 a 580 nabídly vůči svým předchůdkyním zhruba 17 a 25 procent výkonu navíc, lepší a tišší chladič a někdy i nižší spotřebu. Výkon GeForce GTX 560 Ti se tedy dal alespoň částečně odhadnout z dvou zmíněných rovnic nárůstu výkonu karet v High-endu, kdy nikdo nepočítal, že karta střední třídy překoná obě High-endové. Ale stalo se.

Když se na internet dostaly specifikace GeForce GTX 560 Ti, bylo jasné, že vyšší frekvence znamenají +/- adekvátní navýšení výkonu, který se dá lehce vypočítat třeba pomocí našeho testu přetaktovaných karet. Jelikož původní GeForce GTX 460 měla frekvence nastaveny na nízkých 675 MHz, znamená takt 822 MHz u GeForce GTX 560 Ti nárůst 21 procent. Už to by byl pěkný výkonový skok pro nástupce, v rovnici ale stále zůstaly dvě neznámé - nárůst výkonu s dalším aktivovaným blokem jádra a případná optimalizace ovladačů od vydání GeForce GTX 460. O kolik nakonec stoupl výkon GeForce GTX 560 Ti po sečtení všech členů rovnice se dozvíme dnes. Předem říkáme, že v takové číslo ale nedoufali ani největší optimisté a příznivci značky.

Nástupce legendy GeForce 8800 GT

Výrobce Nvidia několikrát v materiálech pro novináře zmiňuje GeForce 8800 GT, jež byla ve své době ohromným hitem - nabízela výkon GeForce 8800 GTX za levnější peníz a v kompaktnější podobě. Stejnou cestou se má vydat i GeForce GTX 560 Ti. Díky svému vysokému výkonu totiž přesahuje hranice střední třídy a útočí i na pozice nižšího High-endu, který je podstatně dražší. Nvidia doufá, že se jí s touto kartou podaří trefit hráčův "sweet spot", jako se jim to podařilo právě s GeForce 8800 GT. Spojení slov "sweet spot" znamená pozici, která je dokonale vyvážená. Zde po stránce ceny, výkonu a vlastností. Ideálně je možné říci, že za podobnou cenu nelze pořídit nic lepšího.

Druhou spojnicí s GeForce 8800 GT je pak statistika Steam, jež si Nvidia povolala na pomoc. Ta ukázala, že většina hráčů (84 procent) přispívajících do statistiky používá stále staré grafické karty standardu DX9 nebo DX10. Nejvíce zastoupenou skupinou jsou hráči s Radeony HD 4800 (8 procent) a hned po nich následují GeForce 8800 a 9800 (10 procent hráčů). Z několika desítek milionů uživatelů Steamu už není deset procent zanedbatelné číslo. Z prodejních statistik výrobce a dalších zdrojů pak Nvidia přišla na to, že průměrný hráč dnes upgraduje grafickou kartu jednou za tři roky. A právě tato doba +/- nyní uběhla od uvedení GeForce 8800 GT. Pro mnohé tedy asi brzy nastane čas k upgradu na DX11 a pro ně je zde právě GeForce GTX 560 Ti. Alespoň Nvidia by si to tak přála.

Nvidia GeForce GTX 560 Ti - představení budoucí legendy?
i Zdroj: PCTuning.cz

Nová GeForce GTX 560 Ti zaujme zejména dvěma písmenky "Ti" v názvu, jež jsou připomínkou "starých dobrých" časů karet GeForce 2,3 a 4. Jde skutečně o zkratku pro Titanium, které je pevné jako ocel, ovšem lehčí. Proč se výrobce opět vrátil k tomuto označení není v materiálech vysvětleno. Snad jen, že karta v malém balení nabídne velmi vysoký výkon vyrovnávající se mnohem "větším" soupeřům. Dříve nebo později se pak objeví i další model GeForce GTX 560, zřejmě již bez dalšího označení, jenž bude určen podobně jako GeForce GTX 460 SE spíše jen pro OEM trh.

Co je nového?

Nvidia GeForce GTX 560 Ti - představení budoucí legendy?
i Zdroj: PCTuning.cz

Kromě přídomku v názvu se ale mnoho nezměnilo. Jádro GF114 bylo podobně jako GF110 přepracováno na úrovni tranzistorů a byl odemknut poslední osmý blok. Jádro tedy disponuje osmi Polymorph enginy s Teselátory, 384 CUDA procesory a 64 texturovacími jednotkami. 256bitový řadič pamětí dostal k dispozici rychlejší paměti (5GHz moduly). Při testu jsem si všiml, že Nvidia musela zapracovat na paměťovém řadiči. Ten má sice stejnou šířku, je ale mnohem výkonnější než u GeForce GTX 460 1 GB. Té totiž u vyšších rozlišení s vyhlazováním 8×AA docházel výrazně dech a výkon se hodně propadal. To se u GeForce GTX 560 Ti už neděje v takové míře. Také možnosti přetaktování pamětí jsou na úrovni Radeonů, tedy mnohem dál než u první karty s jádrem GF104. Přepracován byl také chladič a napájení karty a jak sami uvidíte už za chvilku, velikost karty se proti GeForce GTX 460 změnila jen nepatrně.

Hlavním úkolem GeForce GTX 560 Ti je porazit AMD Radeon HD 6870 a také výrazně zaútočit na pozice AMD Radeonu HD 6950 1 GB. Jak sami uvidíte v testu, tento úkol byl pro novinku z produkce Nvidia hračkou a další přetaktované edice si mohou troufnout jít ještě dále. Nvidia potřebovala kartu přesně do tohoto místa na trhu, protože proti AMD Radeonu HD 6870 nemá v současné chvíli nic. Starší přetaktované GeForce GTX 460 sice dohání rozdíl, ovšem ne tak výrazně, jak by bylo potřeba. Výkonnější GeForce GTX 470 je také dražší (i výrobně) a hlavně má mnohem vyšší spotřebu, na což se v tomto segmentu hledí. Nvidia zkrátka nemá efektivní a výrobně levnou kartu právě do segmentu 199-249 dolarů, což je úkol GeForce GTX 560 Ti. Pojďme se na ni tedy podívat...

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama