Test Nvidia GeForce RTX 4090 FE: Brutální výkon, na který procesory nestačí
i Zdroj: nvidia.com
Grafické karty Článek Test Nvidia GeForce RTX 4090 FE: Brutální výkon, na který procesory nestačí

Test Nvidia GeForce RTX 4090 FE: Brutální výkon, na který procesory nestačí | Kapitola 12

Adam Vágner

Adam Vágner

11. 10. 2022 15:30 68

Seznam kapitol

1. GeForce RTX 4090: představení a parametry 2. Konstrukce karty, konektory 3. Testovací sestava, 3D Mark 4. Crysis 3 Remastered, Cyberpunk 2077 5. F1 2022 + DLSS 3.0 6. Far Cry 6, GTA V
7. Metro Exodus Enhanced Edition, Red Dead Redemption 2 8. Witcher 3, World of Tanks 9. Blender Benchmark, Luxmark, Vray 5 benchmark 10. Spotřeba, teploty v F1 2022 11. Spotřeba, teploty v Metro Exodus 12. Závěr

Nvidia dnes uvádí na trh GeForce RTX 4090 a s ní i novou generaci GeForce. Pro ty nejnáročnější nastupuje jako první špičkový model RTX 4090. Nárůst výkonu proti minulé generaci je extrémní, daní za to je spotřeba i cena. Ale provozní vlastnosti vysokou spotřebou kupodivu významně netrpí.

Reklama

Závěr

Podívali jsme se na to, co vás asi zajímalo nejvíc – o kolik se oproti minulé generaci posouvá výkon a jestli je to opravdu zlé s tou spotřebou. Ještě jednou se omlouvám za stručný text a scházející detaily k použitému nastavení a testům, ale informace průběžně doplním s dalšími články a doměřením dalších karet v nadcházející sezóně, která bude stát za to. V tomto týdnu si z časových důvodů víc nemůžu dovolit.

Po marketingových grafech z uvedení jsem se trochu bál, že se bude Nvidia snažit výkon nahnat především na DLSS a z hlediska hrubého výkonu nebude u RTX 4090 výkonnostní odstup tak velký. Nestalo se. I oproti výkonným RTX 3090 a RTX 3090 Ti odskočila RTX 4090 o pořádný kus, i bez DLSS 3.

Tam, kde se výkon moc neliší, je často na vině spíš limit ze strany procesoru.

Nebýt těch rozměrů, na RTX 4090 Founders byste nepoznali, že je to grafika s udávaným příkonem 450 W. Z hlediska teplot i hlučnosti je na tom lépe než většina mainstreamových modelů s příkonem kolem 200 W. Překvapilo mne i to, že u karty od Nvidie jsou cívky slyšet méně než u většiny běžných 250W karet. V podstatě se ztrácely za nepříliš intenzivním hlukem ventilátorů. Vyhřeje pokoj a zaplatíte to na elektřině, ale minimálně u Founders Edition se nemusíte bát stejného hluku, jaký býval kdysi běžný u referencí s radiálním ventilátorem. Výrobci se budou muset hodně snažit, aby nabídli lepší chladiče. Founders Edition vám mohu klidně doporučit, i u nás ji lze zakoupit přes e-shop Nvidie.

Test Nvidia GeForce RTX 4090 FE: Brutální výkon, na který procesory nestačí
i Zdroj: PCTuning.cz

V kapitole věnované provozním vlastnostem si můžete všimnout, že nijak vysoké nejsou ani provozní teploty, ani otáčky ventilátorů. Při hodnotách kolem 1500 ot. min jsem naměřil hlučnost kolem 42 dBA, což je srovantelné s lepšími kartami střední třídy.

Některý z výrobců nejspíš nabídne kartu, která bude díky ještě většímu chladiči tišší a výkonnější, ale i Founders Edition nabízí výborné provozní vlastnosti (pokud uvážíte, co musí chladit a jak to zvládá, je výsledek mimořádně dobrý). Pokud se bude opakovat praxe běžná z minulých generací, je pravděpodobné, že za chladič se srovnatelnými vlastnostmi zaplatíte u karet ostatních výrobců o pár tisíc víc a podobně drahé karty budou hlučnější.

Cena je extrémní, ale není to nic, co bychom už u minulých generací neviděli – jen se tehdy ty karty označovaly jako produkt pro pracovní nasazení, ale hráči si je kupovali také. Aktuální doporučená cena je kvůli posílení dolaru 48 500 korun s daní, což je o něco více, než bylo u nás avizováno při uvedení.

Nárůst výkonu je brutální, spotřeba také, avšak je to momentálně suverénně nejvýkonnější (nejen) herní grafika na trhu s výrazným odstupem proti minulé generaci, proto si zaslouží zlaté ocenění.

Test Nvidia GeForce RTX 4090 FE: Brutální výkon, na který procesory nestačí
i Zdroj: PCTuning.cz
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama