nvidia-ion-r-evolucni-cipset-pro-atom
Mobilní zařízení Článek NVIDIA Ion - (r)evoluční čipset pro Atom

NVIDIA Ion - (r)evoluční čipset pro Atom

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

16. 2. 2009 06:00 41

Seznam kapitol

1. Když chybí dobrý čipset 2. Čipová sada Ion 3. Referenční NVIDIA Ion 4. Výkon procesoru
5. Výkon operační paměti 6. Výkon grafického čipu 7. Akcelerace videa, spotřeba, hlučnost 8. Závěr

Na konci minulého roku společnost NVIDIA představila v mnoha ohledech revoluční čipset Ion určený pro všechna zařízení postavená na procesoru Intel Atom. Nám se konečně podařilo získat do testu prototyp zařízení, které je tímto čipsetem osazeno. A tak se pojďme podívat, co můžeme od téhle nadupané miniaturní krabičky očekávat...

Reklama
NVIDIA Ion - (r)evoluční čipset pro Atom
i Zdroj: PCTuning.cz

Nejspíš se shodneme, že jedním z největších hitů minulého roku byly netbooky. Jejich éru odstartoval už na podzim roku 2007 Asus se svým Eee PC 701, ale prosadily se až v minulém roce. Jedním z prvních, kdo vycítil jejich potenciál byla společnost Intel, která se pro tyto počítače představila své procesory Intel Atom. Ty se díky své extrémně nízké spotřebě a přijatelnému výkonu staly hitem a dnes se montují do 90 % všech netbooků.

Přes všechny své výhody má však Atom jednu nevýhodu. Tou je čipset Intel i945, který výrobce jednoduše převzal ze své tři roky staré notebookové platformy Napa. Čipset i945 byl ve své době dobrým počinem, ale dnes už některé jeho parametry prostě nestačí. Pouze se dvěma SATA porty a DDR2 RAM na 533 MHz se sice dá přežit, ale integrovaný AC97 zvukový kodek a grafický čip na úrovni GeForce FX 5200 prostě není ono... Na scénu proto vstupuje NVIDIA se svým "novým" čipsetem NVIDIA Ion. Ony uvozovky používám záměrně, protože Ion úplnou novinkou není.

Základem je myšlenka

NVIDIA Ion - (r)evoluční čipset pro Atom
i Zdroj: PCTuning.cz

Mnoho uživatelů na svém počítači neprovádí náročné činnosti, ale jen si prohlíží internet, píší emaily, pracují s kancelářskými aplikacemi či poslouchají hudbu. Na všechny tyto činnosti bohatě stačí výkon procesoru Intel Atom v kombinaci s Windows XP, za pár měsíců s Windows Seven. Proč si proto uživatelé stále kupují nové výkonné počítače a ne jen malé úsporné krabičky s Atomem?

Kromě výše popsaných činností totiž většina uživatelů ještě na svém PC sleduje filmy, kde se v poslední době čím dál více rozmáhá HD. Na jeho přehrávání už však výkon Intel Atomu nestačí, grafický čip GMA 950 v čipové sadě vám nenabídne nic lepšího než d-sub konektor pro monitor a stejně tak není kam připojit dobré reproduktory. A právě v tomto vám pomůže Ion, jehož integrovaná GeForce 9400M bez problémů plně akceleruje i video v rozlišení 1080p, umí až HDMI výstup na monitor a zároveň má HD audio kodek, takže si filmy můžete bez problémů vychutnat. Kromě tohoto toho však umí ještě více.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama