nvidia-opet-povoli-pretaktovani-grafickych-karet-geforce-gtx-900m
Novinka NVIDIA opět povolí přetaktování grafických karet GeForce GTX 900M

NVIDIA opět povolí přetaktování grafických karet GeForce GTX 900M

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

20. 2. 2015 11:00 7

Před nedávnem jsme Vám přinesli zprávu o tom, že nové ovladače grafických karet GeForce (od verze 347.29) zabraňují přetaktování mobilních grafických karet řady GTX 900M. Tato zpráva nebyla mezi vlastníky notebooků s těmito grafikami přijata příliš dobře. Možná právě proto se NVIDIA nyní rozhodla přetaktování opět povolit.

Reklama

NVIDIA argumentovala tím, že možnost přetaktování těchto karet umožňovala chyba v ovladačích a že případné přetaktování těchto grafik může mít negativní vliv na životnost notebooku. NVIDIA patrně podlehla tlaku zákazníků, kteří dokonce sepsali petici za znovuobnovení možnosti zvýšení frekvence těchto čipů, a rozhodla se s nadcházející verzí ovladačů grafikám vrátit možnost přetaktování.

NVIDIA opět povolí přetaktování grafických karet GeForce GTX 900M
i Zdroj: PCTuning.cz

Faktem zůstává to, že grafické čipy řady GTX 900M kladou mnohem větší důraz na energetickou efektivitu a výrobci notebooků často využívají starší typy chlazení, které bylo navrženo ještě pro "žravější" generace grafik. Tudíž může být chlazení často dokonce předimenzované. Tak či tak při přetaktování vždy hrozí riziko dlouhodobého negativního vlivu na napájení i přehřívání notebooku, což samozřejmě může mít dopad na jeho životnost.

NVIDIA opět povolí přetaktování grafických karet GeForce GTX 900M
i Zdroj: PCTuning.cz

S tímto vědomím však většina uživatelů do přetaktování grafiky jde a počítá s ním. Jak se zdá, NVIDIA zákazníkům naslouchá, nebo je zkrátka nechce ztratit, a proto chystá nové ovladače, které by měly možnost přetaktování mobilních grafik řady GTX 900M opět umožnit. Kdy bude ovladač vydán, však zatím není jasné. Pokud nechcete čekat na uvedení nových ovladačů, můžete se zatím vrátit k verzi 344.75, která ještě přetaktování umožňovala.

Zdroj: LegitReviews

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama