Nvidia Shield TV 2: skvělý Android box pro 4K v menším
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Nvidia Shield TV 2: skvělý Android box pro 4K v menším

Nvidia Shield TV 2: skvělý Android box pro 4K v menším | Kapitola 4

Jakub Holeček

Jakub Holeček

8. 3. 2017 10:00 14

Seznam kapitol

1. Konstrukce 2. Ovladače 3. Specifikace, napájení a spotřeba 4. Systém
5. SHIELD jako HTPC 6. SHIELD jako herní konzole 7. Závěr

Máte občas chuť rozvalit se v obývaku na gauči a zahrát si oblíbené PC hry na velké obrazovce? S rozmachem streamovacích krabiček je to velmi snadné. Jedním ze zástupců těchto zařízení je nová verze Nvidia Shield TV, menší nástupce krabičky z roku 2015, jejíž možnosti si v dnešním článku představíme.

Reklama

Systém

Shield TV je poháněn Androidem 7.0 Nougat ve verzi Android TV. Ve styku budete především s prostředím Android TV launcher. To je uzpůsobeno k ovládání oběma ovladači, mnohem pohodlněji se mi ale pracovalo s herní variantou. Prostředí je rozděleno do čtyř částí. Úplně nahoře je pruh s doporučeným obsahem napříč aplikacemi. Bohužel jsem nepřišel na to, podle jakých zákonitostí je obsah vybírán a často se mi vyloženě netrefil do vkusu.

Nvidia Shield TV 2: skvělý Android box pro 4K v menším
i Zdroj: PCTuning.cz

Druhý řádek jsou Aplikace. Je to prostý seznam nainstalovaných aplikací. V defaultním nastavení je předinstalováno několik, především streamovacích aplikací. Každá další nainstalovaná aplikace z Google Play Store se ukáže zde. Pokud chcete instalovat i z jiných zdrojů, musíte na to jinak, o tom ale až dále.

Třetí řádek funguje na stejném principu, jako řádek předchozí, pouze jsou zde zobrazeny hry a přístup do NVIDIA GAMES.

Poslední část nabídky vám umožní vstup do nastavení konzole, jejího příslušenství, kde mimo jiné uvidíte stav akumulátorů v ovladačích, nastavení sítě a je zde i jedna z cest, jak restartovat, nebo uspat konzoli – ano možnost vypnutí v systému chybí.

Nvidia Shield TV 2: skvělý Android box pro 4K v menším
i Zdroj: PCTuning.cz

Ovládání

Přišel jsem na čtyři způsoby, jak ovládat systém. První dva jsou zjevné, použitím dodaných ovladačů. Po pár dnech užívání jsem měl v ruce prakticky jenom herní ovladač, který nejen sedí v ruce mnohem lépe, ale nabízí i větší možnosti ovládání.

Další možnost je připojení standardní myši s klávesnicí, systém je detekuje okamžitě. Bohužel je trochu poznat, že operační systém počítá primárně s jinak koncipovaným ovládáním, a ne vše jde dle představ. Například při psaní textu není možné vypnout klávesnici na obrazovce.

Poslední možnost je aplikace Android TV Remote na chytrém telefonu. Rozsahem možností je na úrovni menšího dodaného ovladače.

Kdo používá hlasového asistenta Google, bude potěšen. Je integrován v celém systému a umí pomáhat s vyhledávání i s jednoduchými úkoly i v češtině. Zařízení by v jednom z nadcházejících upgradů mělo získat i funkčnost Google Home, tedy chytrého domácího pomocníka s přetechnizovaným domem. Zatím je v podpoře platforma Nest, Philips HUE a další.

Zprovoznění

Po připojení nezbytných konektorů se konzole sama zapne a uvítá vás klasický průvodce, jenž je v každém Android telefonu. Přihlásíte se k účtu Google a prakticky můžete začít. Rovnou ale doporučím připojit nějaké úložiště, integrovaná paměť může velmi rychle dojít.

Praxe

Na recenzované zařízení se dá koukat dvěma pohledy – jako na HTPC a jako na herní konzoli.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama