Od písku k procesoru: tajemství technologií výroby čipů
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Od písku k procesoru: tajemství technologií výroby čipů

Od písku k procesoru: tajemství technologií výroby čipů | Kapitola 4

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

30. 3. 2015 03:00 17

Seznam kapitol

1. Oxidace 2. Epitaxe 3. Difúze a iontová implantace 4. Fotolitografie — nanášení fotorezistu 5. Fotolitografie — expozice, vyvolání a stripování
6. Metalizace — vakuové napařování a katodové naprašování 7. Metalizace — vytvoření sítě vodičů 8. Testování integrovaných obvodů 9. Rozdělení waferu na jednotlivé integrované obvody

Výroba integrovaného obvodu, jakým jsou třeba procesory nebo GPU, vyžaduje stovky složitých operací a zabere mnoho času. Už jsme si popsali, jak funguje tranzistor a ukázali základní kroky výroby tranzistoru na waferu. Dnes si rozebereme fotolitografii nebo iontovou implantaci a popíšeme i další kroky v tomto zajímavém procesu.

Reklama
Od písku k procesoru: tajemství technologií výroby čipů
i Zdroj: PCTuning.cz


základní schéma fotolitografie (zdroj: nano-ou.net)

Když se řekne výroba integrovaného obvodu, představí si většina z vás v první chvíli pravděpodobně fotolitografii. Je to přitom jen jeden z mnoha kroků, který se, navzdory obecnému mínění, během výroby mnohokrát opakuje. Fotolitografie slouží k výrobě masek, přes které následně probíhají samotné výrobní operace, jako je difúze nebo iontová implantace. Proces fotolitografie se skládá z osmi základních kroků.

Od písku k procesoru: tajemství technologií výroby čipů
i Zdroj: PCTuning.cz


hydrofobní povrch waferu

Prvním krokem fotolitografie je hydrofobizace povrchu. Při ní je povrch waferu očištěn a chemicky ošetřen tak, aby k němu dobře přilnul fotorezist. Fotorezist je látka citlivá na světlo, která vlivem světla určité vlnové délky změní své vlastnosti (rozpadne se, nebo se vytvrdí). Podle tohoto kritéria se rozlišuje pozitivní a negativní fotorezist.


nanášení fotorezistu

Druhým krokem fotolitografie je nanesení fotorezistu. Před nanesením se wafer umístí na podstavec a do jeho středu se nanese několik kapek kapalného fotorezistu. Následně se podstavec roztočí a fotorezist se rovnoměrně rozloží na celé ploše waferu. Případné přebytky z waferu odletí a z tenké vrstvy na waferu se rychle odpaří rozpouštědlo, čímž fotorezist mírně zatuhne. Třetím krokem je vysušení fotorezistu na horké plotně. Wafer se umístí na plotnu, která se zahřeje přibližně na 100 °C a během několika minut se vytvrdí. Tímto způsobem je fotorezist nanesen z obou stran waferu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama