Odolný Gryphon – pět let záruky na skutečnou kvalitu
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Odolný Gryphon – pět let záruky na skutečnou kvalitu

Odolný Gryphon – pět let záruky na skutečnou kvalitu

Michal Šimonek

Michal Šimonek

20. 8. 2013 03:00 18

Seznam kapitol

1. Gryphon jako Sabertooth mATX 2. Asus Gryphon se představuje 3. Armor kit v obraze 4. Vlastnosti základní desky 5. Základní deska, popis 6. Detaily základní desky 7. BIOS 8. BIOS II 9. Softwarová výbava
10. Napájení desky a popis čipů 11. Testovací sestava a výběr testů 12. Měření výkonu, SATA a benchmarky procesoru I. 13. Měření výkonu, benchmarky procesoru II. 14. Měření výkonu, benchmarky procesoru III. 15. Přetaktování základní desky 16. Spotřeba a teploty 17. Závěrečné vyhodnocení

Po zástupcích overclockerské a zároveň herní Maximus VI Hero a o něco vyšší třídy MPower Max si dnes představíme odolnou Sabertooth v malém provedení. Jednoduše ji Asus nazval Gryphon a myslíme si, že tato deska bude hodně oblíbená. Nejen díky pěti rokům záruky, ale i výbornému poměru cena / výkon a kvalitnímu zpracování.

Reklama

Letošní rok je hardwarově bohatý, alespoň na poli procesorů a jednotlivých platforem. Nejočekávanějším letošním produktem byl bezesporu procesor Intel Haswell a vše s ním spojené. Tedy i dostatečné množství základních desek a několik zcela nových počinů. Jedním z nich je malá Sabertooth, byly tak vyslyšeny prosby mnoha uživatelů, kteří by uvítali malou kompaktní desku s hlavními prvky třídy Sabertooth. A tak se zrodil micro-ATX Gryphon.

Odolný Gryphon – pět let záruky na skutečnou kvalitu
i Zdroj: PCTuning.cz

Než se vrhneme na samotnou základní desku a věcí s ní spojené, musíme si ve zkratce představit také nový čipset. I když přespříliš novinek oproti stále populárnímu Z77 zde není, musíme si je z povinnosti rozepsat.

Intel Z87 Express

Nejprve si připomeňme tímto obrázkem loňský Intel Z77 čipset. Bylo o něm napsáno detailněji mnohokrát v našich recenzích. Můžeme si ho tak porovnat s nově příchozím Intel Z77.

Odolný Gryphon – pět let záruky na skutečnou kvalitu
i Zdroj: PCTuning.cz

Intel Z87 Express přínáší oproti loňskému Intel Z77 pouze pár novinek. Jednou z nejzajímavějších je nejspíš podpora přehrávání až 4K videa. To je umožněno díky novému grafickému čipu v procesoru Haswell, grafické řady GT (v našem případě model HD 4600) a HDMI výstupu na desce.

"Jižní" můstek má potom podporu až 6x SATA 6G oproti původním 4x SATA6G+ 2x SATA 3G. Dva pomalejší byly tedy nahrazeny rychlejším SATA 6G. Jestliže Z77 měl možnost připojit napřímo 4 USB 3.0, nový čipset umožňuje na Haswell platofrmě celých 6 USB 3.0 a s podporou xHCI rozhraní. PCIe linky se nemění, je jich vyvedeno celkem 16 z procesoru a nebo 4 z PCH (z PCH standard 2.0). Nativní PCI i letos zcela chybí. Platí i využití PCIe 3.0 linek mezi grafické karty, eventuálně rozhraní Thunderbolt. Podpora dulachannel a pamětí se také nemění. Nativně je to 1600 MHz 1.5V a nebo 1.65V pro paměti profilu XMP. Děličky v procesoru jsou až po 2933 MHz!

Odolný Gryphon – pět let záruky na skutečnou kvalitu
i Zdroj: PCTuning.cz

Samostatný obrázek pro nově příchozí Intel Z87 čipset.

Hlavní změny jsou ale spojené s procesorem Haswell. Ať už jde o možnost výstupu monitorů, které jsou propojené s CPU. A nebo o celé řízení procesoru, grafického jádra i IO - je nyní integrováno v procesoru. Externí kontrolér pouze dodá napětí kolem 1.8V a CPU si s ním už sám poradí. Procesory "K" navíc disponují tweakovacími vylepšeními v podobě BCLK skoků, aby nedošlo k výpadkům IO, PCIe a SATA zařízení a stále šlo taktovat v dalších dimenzích (ideální na ladění DRAM taktů, cache taktů apod.). Nově můžeme měnit i frekvenci cache, ta byla u Ivy Bridge a Sandy Bridge pevná a běžela na stejném taktu jako procesor.

Odolný Gryphon – pět let záruky na skutečnou kvalitu
i Zdroj: PCTuning.cz

Mezi koncové uživatele se dostanou do oběhu i další platformy. Ty nejsou ale součástí dnešního článku, postačí pouze tabulkové srovnání (Intel má v tabulce drobnou chybku s USB 3.0 - těch má být 6).

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama