Okna na PC dokořán: z DOSu ke grafickým rozhraním
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Okna na PC dokořán: z DOSu ke grafickým rozhraním

Okna na PC dokořán: z DOSu ke grafickým rozhraním | Kapitola 5

Pavel Tronner

Pavel Tronner

12. 5. 2015 04:00 5

Seznam kapitol

1. Okna na PC dokořán 2. Visi On 3. Méně známé okenní systémy 4. IBM TopView 5. Operační systémy Digital Research 6. Microsoft Windows

Jako náctiletý jsem hltal skvělý seriál uváděný Jiřím Grygarem – Okna vesmíru dokořán. Byl vysílán ještě za komunismu a já tehdy vůbec netušil, že se v této době otevírají i jiná „okna“ a to na osobních počítačích. Neměl jsem nejmenší potuchy, že tato okna můj život ovlivní daleko více, než všechny skvělé ba vynikající knihy Jiřího Grygara.

Reklama

Operační systémy Digital Research

Slavná Digital Research měla v této době hned dvě želízka v ohni. Neznalý pozorovatel musel mít pocit, že tato firma se skvělou minulostí má před sebou i neméně velkolepou budoucnost. To se ale nemělo stát.

Pokud se člověk spokojil pouze s nadstavbou DOSu a o nějaká okna mu moc nešlo, mohl použít Concurrent DOS, což byla multitaskingová verze DOSu. Vzhledem k tomu, že i MS DOS nebyl nic než jen pokusem o kopii slavného CP/M, nelze se divit, že Concurrent DOS nabízel některé zajímavé vymoženosti, ve světě MS DOSu neznámé. Maximálně pokoušel spojit světy CP/M a DOSu, takže v podstatě obsahoval příkazy obou systémů a vlastně vás ani nemuselo zajímat, zda ten či onen program je pro ten či onen systém. V některých aspektech byl ale pozadu za tehdejším DOSem, jelikož například neznal vytváření hierarchického stromu adresářů – stejně jako CP/M.

Umožňoval otevření až 4 různých oken a běhu programů v nich. DOSovské aplikace ale v tomto měly smůlu, jelikož bylo možné spustit pouze jedinou a to ještě na celé obrazovce. Byl to spíše kvalitní CP/M s lehkou podporou DOSu, než naopak. Tím usnadnil migraci těch, co používali CP/M, do světa DOSu, což firma Digital Research asi zrovna neočekávala.

Tím druhým želízkem v ohni byl GEM, neboli Graphical Enviroment Manager. Šlo o grafickou nástavbu nad DOSem, ne o samostatný systém. Všechny na první pohled ohromoval svým skvělým moderním zjevem, což se dalo pochopit, jelikož šlo o takřka dokonalou kopii systému Macintoshe.

Kopie to byla tak věrná, že Apple hodlal Digital Research zažalovat. Nakonec se mimosoudně dohodli a v další verzi byl GEM významně ořezaný, aby tolik Macintosh nepřipomínal.

GEM na první pohled daleko překonával tehdejší Microsoft Windows 1.0, nehledě na fakt, že přišel dříve. Jeho práce s okénky byla zcela moderní, což se o první verzi Windows říct rozhodně nedalo. Tam se okénka nemohla překrývat, pouze jste si je mohli naskládat vedle sebe jako dlaždice. Rovněž decentnější použití barev hrálo zcela pro GEM, stejně jako poloviční cena, oproti Windows (necelých padesát dolarů – pakatel).

Jenže pod kapotou už to tak velká sláva nebyla. Jednak, jak jsme se zmínili, v roce 1986 byl výrazně ořezán, což v podstatě znamenalo polibek smrti pro tento systém. Uživatel už měl neustále otevřená pouze dvě okna, neviděl pracovní plochu a ikony atd. Kromě toho, GEM byl pouze jednoúlohový, takže neuměl spouštět více aplikací najednou. Primárně byl určen pro aplikace napsané specificky pro něj (Digital Research později uvedla GEM Write a GEM Draw, celkem dost drahé programy v ceně cca $250, ke kterým byl GEM přibalen zdarma), no a spouštění DOSovských programů sice podporoval, ale dost mizerně.

Pokud jste například spustili nějaký DOSovský příkaz, třeba CHKDSK, vypisující velikost volné paměti systému a na aktivním disku, tak pro tento výpis se otevřelo okno a s vypsanými informacemi se ihned zavřelo. V případě spuštění nějakého programu, například Lotusu 1-2-3, se GEM dokázal zcela minimalizovat do velikosti cca 20kB, což bylo perfektní. Na druhou stranu, vůbec v ničem vám nepomohl – nepodporoval schránku pro kopírování, nemohli jste z programu nijak vyskočit (museli jste jej ukončit), pokud se program zhroutil, nic vám nepomohlo. Jinými slovy – měli jste grafické prostředí k dispozici pouze k tomu, abyste si spustili textový program. Mizérie.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama