Omezení zdarma dostupných VPN a proč je dobré si za ně zaplatit
i Zdroj: depositphotos
Novinka Omezení zdarma dostupných VPN a proč je dobré si za ně zaplatit

Omezení zdarma dostupných VPN a proč je dobré si za ně zaplatit

David Jiránek

David Jiránek

8. 8. 2022 08:00

Na internetu existuje bezpočet možností, jak si prakticky cokoliv sehnat zdarma. VPN není výjimkou a službu můžete od různých společností využívat zdarma zcela legálně. Má to ovšem své háčky, na které se dnes podíváme.

Reklama

Provoz každé internetové služby stojí peníze. Platit musíte nejen hardware, na kterém služba běží, ale i lidi. Vývoj nových funkcí, jejich údržba, zákaznická podpora, marketing a další. Přesto lze sehnat řadu věcí bez nutnosti investice peněz a kolikrát zcela legálně. Poskytovatelů VPN je hned několik a řada z nich nabízí předplatné zdarma. Odkud tedy berou peníze a v čem je háček, aby si uživatel co nejdříve připlatil za placenou variantu?

Podle serveru cybernews.com disponuje druhá nejoblíbenější VPN služba zdarma pouze trojicí lokací, kam se lze připojit. Pokud vám nevyhovují servery v Nizozemsku, USA a Japonsku, máte smůlu. Omezující může být také počet serverů na místě. Ačkoliv služba zmiňuje více jak 100 serverů, v náporů neplatících uživatelů to nemusí stačit. Garance „medium“ rychlosti je také nic neříkající. Zároveň chybí P2P podpora.

Počet serverů u zdarma dostupných VPN služeb může být limitující
i Zdroj: depositphotos
Počet serverů u zdarma dostupných VPN služeb může být limitující

Jiné VPN služby si polepšily 12 lokací serverů v 9 zemích. Na druhou stranu se musíte smířit s omezením dat o velikost 10 GB. Chybí pak například mobilní aplikace a řada pokročilých funkcí. Nejpopulárnější volba podle cybernews omezuje data na pouhých 5 GB měsíčně s možností připojení skrze tři lokace.

Takto bychom mohli dál pokračovat. Poskytovatelé VPN služeb své zákazníky moc dobře znají a vědí, co vyžadují. Pokud tedy investujete své peníze, získáte většinou přesně to, co potřebujete. Platící zákazníky si totiž vždy chcete udržet a nabídnout jim maximum.

Aby některé služby mohly i tak fungovat, obsahují například reklamy. Těm chtějí uživatelé VPN často utéct. Nemluvě o sběru dat a jejich prodávání. Pokud zdarma dostupná VPN služba nepíše o nakládání s citlivými informacemi, zřejmě k tomu má důvod.

Všude samé reklamy
i Zdroj: depositphotos
Všude samé reklamy

Zdarma dostupné VPNky mají teda trojici omezení. Za prvé často nedostatečné zabezpečení, omezení funkcí a nízká úroveň soukromí. VPN si uživatel pořídí právě kvůli těmto důvodům. I připojení do zahraničí s cílem odemknout regionálně dostupný obsah na Netflixu můžeme zařadit do omezení funkcí, kdy zdarma dostupná VPN nenabízí servery tam, kde potřebujete. O zabezpečení, porci dat a soukromí nemluvě.

Ideálním kompromisem je pak vyzkoušet si prémiové funkce VPNky v dočasné trial verzi. Ačkoliv často musíte zadávat kreditní kartu, zkušební období vám může postačit k jednorázovému shlédnutí seriálu a třeba si službu předplatíte, nebo naopak zjistíte, že vám nevyhovuje.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama