Operace Haswell – má smysl vyměnit pastu uvnitř?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Operace Haswell – má smysl vyměnit pastu uvnitř?

Operace Haswell – má smysl vyměnit pastu uvnitř? | Kapitola 3

Z. Obermaier

Z. Obermaier

19. 9. 2013 03:00 70

Seznam kapitol

1. Pájet nebo nepájet? 2. Proč je 22nm čip tak žhavý? 3. Operace Haswell – příprava 4. Demontáž chladiče, výměna pasty 5. Testovací sestava a taktování CPU
6. Rozdíl teplot, statistika uživatelů 7. Naměřené teploty, výsledky 8. Srovnání přetaktování PŘED a PO 9. Závěr – má to smysl?

Éra 22nm procesorů Intelu přinesla jeden velký neduh – přehřívání čipů a špatný přenos tepla do chladičů. Už od Ivy Bridge slýcháme, že výměna pasty mezi jádrem a rozvaděčem tepla může pomoci vylepšit vlastnosti procesorů. My jsem pro vás jeden Haswell (4770K) rozebrali a vyzkoušeli hned několik past. Výsledek je celkem zajímavý!

Reklama
Operace Haswell – má smysl vyměnit pastu uvnitř?
i Zdroj: PCTuning.cz

Core i7-4770K  v revizi C0

Operace Haswell – má smysl vyměnit pastu uvnitř?
i Zdroj: PCTuning.cz

To nejdůležitější je samozřejmě procesor, jak už jsem řekl v předchozí kapitole, náš kousek je ES vzorek nevalné kvality. Jde o procesor s maximálním taktem na vzduchu 4,5 GHz při vysokém napětí 1,3 V. Existují mnohem lepší kousky, které dávají stejné takty s výrazně nižším napětím. O tom, že náš kus je opravdu mizerný, jsem se přesvědčil hned na začátku testu. Tento čip nejel se základním napětím ani na 4,0 GHz, a to už je co říci. Jak se procesor chová a jaké jsou jeho parametry, se dozvíme až v pozdější kapitole, kde si ukážeme jak se čip choval před „operací“. Na druhém obrázku, výřezu si všimněte humpoláckého přilepení IHS k destičce. Poté, co jsem procesor slepil silikonem já, vypadá mnohem lépe.

Potřebné nástroje

Operace Haswell – má smysl vyměnit pastu uvnitř?
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud jste si mysleli, že k demontáži IHS potřebujete něco speciálního, tak nepotřebujete. Kouknul jsem se do spíže a v nářadí našel starý modelářský nůž s pořizovací cenou tak 15 Kč u pokladny v hobby marketu. Dále jsem si připravil anti-statické rukavice, podložku, líh a ubrousky na očištění. To je v podstatě vše, co je potřeba. No vlastně ještě budete potřebovat krapet šikovnosti, trpělivost a podívat se na fotografie už demontovaného procesoru. V jedné části jsou totiž kondenzátory, a ty potřebujeme zachovat bez úhony.

Trojice past v testu

K našemu testu samozřejmě potřebujeme i další věci, na obrázku vidíte dvojici teplovodivých past. Nakonec jsem použil ještě levnou AS-5 od Arctic Cooling. Další je hodně vzácná OCZ Freeze, která se už řadu let nevyrábí a seženete ji jen od lidí z OCZ (pod pultem). Mělo by jít o kvalitní produkt, ovšem hlavně při taktování pod dusíkem, je totiž odolná extrémně nízkým teplotám. Pro naše účely moc ideální není, ale jde o dobrou pastu. Třetí je legendární Noctua NT-H1, jež je jednou z nejlepších past vůbec. S ní se může porovnat jen několik produktů na trhu. Samozřejmě nejlepší volbou by byl tekutý kov, ten už z čipu ale nikdy nedostanete a jeho použití je tedy problematické. Takže v našem srovnání budou pasty jen tři, pro základní orientaci ve stavu po výměně pasty to postačí.

Jak poté upevnit IHS zpět

Operace Haswell – má smysl vyměnit pastu uvnitř?
i Zdroj: PCTuning.cz

Nástroj na podržení IHS na čipu, zdroj hwbot.org

Poté, co otestujete všechny pasty a vyberete svého favorita, je nutné vrátit IHS zpět. Existují dvě možnosti. Buď IHS na jádro jen položíte a zamknete zámek patice, což je dosti frustrující způsob, tah zámku je totiž dost silný a IHS vám bude stále ujíždět dozadu. Chce to hodně trpělivosti, pokud ale váš počítač nebudete několik let rozebírat, je tohle řešení akceptovatelné.

Lepší je ale IHS opětovně přilepit. Já jsem koupil čirý silikon, který je i po zaschnutí stále trochu elastický a měkký. Tudíž, pokud budu ještě někdy IHS znovu sundat, bude to možné. Důležité je, aby použitý silikon držel i do vysokých a nízkých teplot. Což mnou použitá značka splňuje. Nyní máte vše a můžete se pustit do díla.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama