Operace Haswell – má smysl vyměnit pastu uvnitř?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Operace Haswell – má smysl vyměnit pastu uvnitř?

Operace Haswell – má smysl vyměnit pastu uvnitř? | Kapitola 6

Z. Obermaier

Z. Obermaier

19. 9. 2013 03:00 70

Seznam kapitol

1. Pájet nebo nepájet? 2. Proč je 22nm čip tak žhavý? 3. Operace Haswell – příprava 4. Demontáž chladiče, výměna pasty 5. Testovací sestava a taktování CPU
6. Rozdíl teplot, statistika uživatelů 7. Naměřené teploty, výsledky 8. Srovnání přetaktování PŘED a PO 9. Závěr – má to smysl?

Éra 22nm procesorů Intelu přinesla jeden velký neduh – přehřívání čipů a špatný přenos tepla do chladičů. Už od Ivy Bridge slýcháme, že výměna pasty mezi jádrem a rozvaděčem tepla může pomoci vylepšit vlastnosti procesorů. My jsem pro vás jeden Haswell (4770K) rozebrali a vyzkoušeli hned několik past. Výsledek je celkem zajímavý!

Reklama
Operace Haswell – má smysl vyměnit pastu uvnitř?
i Zdroj: PCTuning.cz

Statistika na webu Overclock.net

V úvodu jsem naznačil, že nevěřím mnoha testům na webu, které se teplotou čipů Ivy Bridge nebo Haswellu po výměně pasty zabývají. Velká většina z nich je zmanipulovaná, nafouknutá a v zájmu senzace i řádně přikrášlená. Seriózně se této problematice věnovalo jen několik magazínů a uživatelů fór o taktování. Z jejich měření vyplývá, že rozdíl sice naměřili, byl ale malý. Jak už jsme řekli, pasta se podílí na vysokých teplotách čipů maximálně ze čtvrtiny, možná i méně.

Ovšem nepopírám rezolutně, že se nenajdou čipy,se kterými si po výměně pasty zlepšíte teploty o desítky stupňů, bude to ale výjimka. Záleží totiž hodně na samotném čipu, rovnosti IHS a jeho přilepení k základně procesoru. Existují procesory s hodně špatně usazeným IHS a majitelé těchto čipů pak mohou zaznamenat přímo magické změny teplot.

V této kapitole bych rád ukázal jednu statistiku, spíše úsměvnou než plnou nezvratných faktů. Jak vám totiž ukáži v našem reálném měření, rozdíl teplot je na různých napětích různý. Chci tím říci, že pokud máme čistě hypotetický čip, který po výměně pasty vykazuje při napětí 1, 0V pokles teplot 5 stupňů, při napětí 1,30V může být rozdíl třeba i 15 stupňů. Ano, tak to je.

Operace Haswell – má smysl vyměnit pastu uvnitř?
i Zdroj: PCTuning.cz

Ve statistice, kterou vám nabízím v této kapitole jedou všechny čipy na „krev“, často i blízko hladiny 5 GHz, tedy v extrémech. A právě v těchto situacích majitelé změřili teploty před a po výměně. Poklesy mohou být tedy velké, ovšem nevěřím, že takto velké. I přesto, že většina majitelů s nejvyšším poklesem teplot použila místo pasty tekutý kov – ten jak víme, má až čtyřikrát vyšší tepelnou vodivost než nejlepší pasty. Fórum OC.net z nějž čerpám je plné chlubílku a podvodníčků, je to takový folklór tohoto velkého boardu. Tedy k samotné statistice, podívejte se na obrázek nahoře.

Graf vychází zhruba ze 170 měření různých uživatelů Ivy Bridge a Haswellu. Jak vidíte, někteří uživatelé uvedli, že pokles teploty byl i 35-40 stupňů, což je naprostý nesmysl. Možná čip nejprve testovali na vzduchu a pak použili vodu a už to neuvedli. Tato statistika je kvůli tomu k ničemu. Průměr ze všech výsledků je zde 20 stupňů. I to je hodně nadsazené číslo. Střízlivé a důvěryhodné testy hovoří o poklesu teplot někde kolem 5-10 stupňů. To je číslo, jež jsem očekával od tohoto pokusu i já, a jak uvidíte v praxi, záleží na mnoho faktorech. Na použité pastě, a dalších věcech o kterých pohovoříme dále v článku.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama