Optimalizace Windows 7 pro SSD - co funguje a co ne
i Zdroj: PCTuning.cz
Software Článek Optimalizace Windows 7 pro SSD - co funguje a co ne

Optimalizace Windows 7 pro SSD - co funguje a co ne | Kapitola 5

Jiří Vašek

Jiří Vašek

30. 3. 2010 03:00 56

Seznam kapitol

1. SSD ve zkratce 2. Zarovnání oddílu na SSD 3. Optimalizace systému - část první 4. Optimalizace systému - část druhá
5. Optimalizace systému - část třetí 6. Optimalizace systému - pokročilé tweaky 7. SSD Tweaker - rychlé nastavení

Disky SSD, to je zaklínadlo dneška a zcela jistě i blízké budoucnosti. Kdo jednou vyzkoušel, už nechce jinak. V dnešním článku se proto podíváme na některá specifická nastavení Windows 7 s ohledem právě na Solid State Disky. Poradíme co nastavit a naopak co můžete v klidu ignorovat, aby byl výkon disku optimální.

Reklama

Trim (zejména ten automatický ve Windows 7)

O tom, jak fungují algoritmy pro udržování SSD v optimální kondici, jsme již psali. Na různé úrovni je podporuje většina SSD, ale Trim je ze všech nejrozumnější - jednoduše proto, že Windows 7 jej přímo podporují, a nemusíte si tedy dělat starosti, používat utility výrobců SSD a plánovat v nich údržbu, nic takového - pokud vaše SSD podporuje Trim, Windows 7 si vše pohlídají samy, a zavolají si Trim automaticky při mazání souboru.

Jak zjistíte, že vaše SSD podporuje Trim? Kromě webu výrobce také například pomocí utility CrystalDiskInfo.

Optimalizace Windows 7 pro SSD - co funguje a co ne
i Zdroj: PCTuning.cz

Kromě podpory Trim řadičem SSD je nutné použít i správný ovladač diskového řadiče. V současnosti automatický Trim ve Windows 7 podporují pouze dva ovladače - msahci.sys nebo pciide.sys. Z toho lze lehce odvodit, že SSD musí být zapojeno do řadiče v AHCI nebo IDE režimu, a to ještě musí být použit výchozí driver od Microsoftu. RAID řadiče a ovladače třetích stran (typicky třeba onboard řadič Intel v RAID režimu, nebo i standardní AHCI režim s ovladači od výrobce) automatický Trim nepodporují, a je nutné jej řešit dodatečně - "ručním" voláním pomocí utility třetí strany (například Intel SSD Toolbox), což je možné automatizovat nějakým plánem - automatický Trim je ovšem z hlediska rychlosti SSD optimální, a je třeba na něj brát ohled při nastavení řadiče a instalaci Windows.

Aktuálně použitý ovladač řadiče vám sdělí například AS SSD Benchmark.

Optimalizace Windows 7 pro SSD - co funguje a co ne
i Zdroj: PCTuning.cz


Povšimněte si informace o použitém ovladači řadiče - zde msahci.

Pokud je Trim ve Windows 7 povolen, můžete zjistit také příkazem (zadaným do příkazového řídku) fsutil behavior query disabledeletenotify - pokud vypíše nulu, je vše v pořádku. Takové je výchozí nastavení systému - bez ohledu na to, jestli je SSD s podporou Trim skutečně osazeno.

Optimalizace Windows 7 pro SSD - co funguje a co ne
i Zdroj: PCTuning.cz

Webový prohlížeč a jeho cache

V případě Internet Exploreru Dočasné soubory internetu. Během procházení webu si prohlížeč jednotlivé součásti stránek ukládá na disk jako soubory - těchto může být ohromné množství, a zde je jistý prostor pro optimalizaci. Nejrozumnější je přesměrovat tyto soubory do operační paměti, pokud toto prohlížeč umožní (například Firefox ano, v Opeře zase lze diskovou cache vypnout), případně pokud máte dostatek paměti, využít k tomuto účelu ramdisk. V horším případě se jako soumar dá využít i datový harddisk. Internetový "temp" znamená pro SSD velké množství zápisů zejména při mohutnějším surfování po členitých stránkách.

Cache webbrowseru je vhodné optimalizovat, a dobře to jde zejména pokud máte dost operační paměti a rychlou konektivitu do internetu - například v Opeře lze diskovou cache úplně zakázat, čistší mi ale přijde přesměrování do ramdisku.

Optimalizace Windows 7 pro SSD - co funguje a co ne
i Zdroj: PCTuning.cz

Podobně jako cache prohlížeče, lze přesměrovat i systémovou složku Temp - ale byl bych velmi opatrný, co se stane v případě, že systém ji bude potřebovat a ona bude nějakou náhodou nedostupná (třeba driver ramdisku bude stávkovat)? Takže zde raději opatrně, když už přesměrovat tak spíše na plotnový harddisk.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama