Optimalizace Windows 7 pro SSD - co funguje a co ne
i Zdroj: PCTuning.cz
Software Článek Optimalizace Windows 7 pro SSD - co funguje a co ne

Optimalizace Windows 7 pro SSD - co funguje a co ne | Kapitola 6

Jiří Vašek

Jiří Vašek

30. 3. 2010 03:00 56

Seznam kapitol

1. SSD ve zkratce 2. Zarovnání oddílu na SSD 3. Optimalizace systému - část první 4. Optimalizace systému - část druhá
5. Optimalizace systému - část třetí 6. Optimalizace systému - pokročilé tweaky 7. SSD Tweaker - rychlé nastavení

Disky SSD, to je zaklínadlo dneška a zcela jistě i blízké budoucnosti. Kdo jednou vyzkoušel, už nechce jinak. V dnešním článku se proto podíváme na některá specifická nastavení Windows 7 s ohledem právě na Solid State Disky. Poradíme co nastavit a naopak co můžete v klidu ignorovat, aby byl výkon disku optimální.

Reklama

Cache (mezipaměť) disku u SSD

Na internetu jsou na toto téma navzájem si protiřečící názory. Jedni tvrdí, že SSD žádnou cache nemají, případně mají svůj buffer a zápisy si řeší samy, takže vypnout, jiní zase doporučují nechat zapnuto, protože už z principu zápisu do flashové paměti tam cache určitě je a musí být, omezí se tím zbytečné zápisy.  Také testy uživatelů ze všech možných fór jsou rozporuplné - někde vypnutí cache přineslo drobný nárůst výkonu, jinde strmý propad. Osobně se orientuji doporučením výrobce svého SSD (Intel), a nechávám zapnuto.

Optimalizace Windows 7 pro SSD - co funguje a co ne
i Zdroj: PCTuning.cz


SSD cache - a pak že tam není ;)

DisablePagingExecutive a LargeSystemCache

Oblíbené tweaky, které "drží jádro systému v operační paměti, proto se zlepšuje odezva systému", respektive "nutí systém, aby všechnu nealokovanou paměť používal jako systémovou cache, místo aby ji nechal volnou pro případ potřeby" - alespoň tak praví většina příruček pro ladiče.

Technické detaily nechme stranou (skutečnost je složitější než se zdá), pravdou ovšem je, že tato dvojice navzájem souvisejících tweaků může přinést navýšení výkonu, v některých případech i značně velké (rychlost čtení z operační paměti je řádově větší než z jakéhokoli disku). V podstatě se jedná o cachování dat pomocí operační paměti. Pokud dojde k nějaké operaci s daty na disku, tato zůstanou v paměti, a při dalším přístupu k nim proto může systém načíst data rychleji. Nemusím snad vysvětlovat, proč takovýto tweak zabere jen někdy - v případě výhodné konstelace dat v cachi, a pokusu o čtení těch stejných dat z disku. Čím více je osazeno operační paměti, tím větší množství dat v ní lze uchovat, a tudíž tím větší je šance, že právě potřebná data jsou v operační paměti, a není třeba je číst z disku.

V čem tkví úskalí? Použití tohoto tweaku je relativně bezpečné, ovšem logicky není vhodné, pokud disk je využíván skutečně intenzivně (což je ale případ spíš serveru než typického domácího systému). Aplikaci tohoto tweaku tedy asi mohu doporučit, a to tím spíše, čím více máte operační paměti. Koneckonců, nepředpokládám že trápíte SSD a Windows 7 na sestavě s 1GB RAM...

Limit NTFS Memory Usage

Ve zkratce řečeno, pro práci se soubory má souborový systém (v našem případě NTFS) určitý omezený počet bufferů, a v případě že se sejde příliš mnoho souborových operací najednou, tím pádem k vyčerpání volných bufferů, souborové operace se zastaví, dokud se nějaký buffer opět neuvolní.

V praxi pak díky přidělení více operační paměti pro filesystém dojde k větší spotřebě paměti. Výsledek je maličko diskutabilní - někteří uživatelé Windows Vista/7 hlásí zřetelnější plynulost systému, prý to pomohlo i při přehrávání videa. Ve výjimečných případech naopak může dojít k memory leaku a zaplnění volné operační paměti - počítám ale, že to je spíš náhoda.

Tweak mohu tedy doporučit, zejména pokud na vašem SSD dochází k mnoha operacemi se soubory najednou, a současně máte dost operační paměti. Pokud však budete mít problém se zaplněním paměti, víte proč.

NTFS Last Access Stamp

Při jakémkoli přístupu k souboru (tedy nejen zápis, ale i čtení) se u něj aktualizuje čas posledního přístupu - což pro SSD znamená v podstatě snížení životnosti. Nejde o nijak velký objem dat, prakticky jen nějaké 4kB (v některých případech ale i více, kvůli fyzické reprezentaci dat na SSD), ale zákazem lze SSD přece jen šetřit. Toto přirozeně platí i pro plotnový harddisk.

Optimalizace Windows 7 pro SSD - co funguje a co ne
i Zdroj: PCTuning.cz


Datum posledního přístupu k souboru se táhne s filesystémy už od nepaměti...

Nevýhodou tohoto tweaku je ztráta informace o posledním přístupu k souboru, který mohou potřebovat některé systémové služby - například defragmentace (na SSD irelevantní), některé zálohovací programy (to už musíte vědět sami, co vlastně používáte a jak to funguje), případně služba indexování. Vypnutí v zásadě doporučuji, ale se zvýšenou opatrností, "něco může přestat fungovat správně". Pokud to bude váš případ - nenadávejte mi, já vás varoval :)

Zákaz vytváření 8.3 jmen pro složky/soubory

Z důvodů zpětné kompatibility jsou všechny jména složek a souborů vedena dvakrát - kromě celého jména i ve formátu 8.3, který potřebují staré programy (z dob DOSu, eventuelně prvních Windows 3.x).

Zákazem této funkce teoreticky můžete o něco zrychlit výpis složek v Průzkumníku, v praxi bych byl ale velmi velmi opatrný, jedná se v podstatě o přeorání celého filesystému. Tento tweak proto raději z důvodů stability spíše nedoporučím - získaný efekt za to skutečně nestojí, a rychlost výpisu složek je na současných discích stejně dostatečná.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama