ostravsky-superpocitac-anselm-dostane-nastupce
Novinka Ostravský superpočítač Anselm dostane nástupce

Ostravský superpočítač Anselm dostane nástupce

Mirek Kočí

Mirek Kočí

12. 11. 2018 17:00 3

Na Technické univerzitě v Ostravě byla podepsána smlouva na dodávku nového superpočítače pro národní superpočítačové centrum IT4Innovations. Nabídne teoretický výkon přesahující 800 teraflopů za sekundu, bude tedy více než osmkrát výkonnější než jeho předchůdce Anselm, který byl spuštěn v roce 2013. Termín dodání nového stroje je duben příštího roku.

Reklama

V náročném soutěžním dialogu, jehož vítězem se stala firma Atos, byl kladen důraz nejen na cenu, ale také na použití nejvyspělejších momentálně dostupných technologií. Čeští vědci díky tomu získají přístup k nejmodernější generaci procesorů společnosti Intel a také k nejvýkonnějším grafickým akcelerátorům od firmy Nvidia.

„Poptávka českých vědců po výpočetních zdrojích převyšuje naši momentální dostupnou kapacitu zhruba o 100 %. Dodaný superpočítač navýší naše kapacity a pomůže nám tento problém řešit. Čeští vědci současně dostanou k dispozici stroj s nejmodernějšími technologiemi, což jim umožní si tyto technologie osvojit a držet tak krok se světem," vysvětlil Vít Vondrák, ředitel IT4Innovations.

V Ostravě počítají vědci z českých univerzit i prestižních vědeckých center. Výkon superpočítačů je využit z více než 50 % na vývoj nových materiálů a léků, ale také na biovědy, inženýrské úlohy, astrofyziku a celou řadu dalších vědních oborů.

Ostravský superpočítač Anselm dostane nástupce
i Zdroj: PCTuning.cz

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama