ostravsky-superpocitac-anselm-odchazi-do-kremikoveho-nebe
Novinka Ostravský superpočítač Anselm odchází do křemíkového nebe

Ostravský superpočítač Anselm odchází do křemíkového nebe

Mirek Kočí

Mirek Kočí

10. 2. 2021 15:32 11

Je to více než sedm let, kdy byl do provozu uveden úplně první superpočítač v národním superpočítačovém centru IT4Innovations v Ostravě. 

Reklama

Anselm byl spuštěn v roce 2013 a od té doby byla jeho výpočetní kapacita k dispozici českým i zahraničním vědcům. Za dobu svého provozu na něm bylo spuštěno více než 2,6 milionu výpočetních úloh v rámci 725 výzkumných projektů například z oblasti materiálových věd, výpočetní chemie, biověd či inženýrství. Koncem ledna byl jeho provoz definitivně ukončen.

I když Anselm opustí datový sál, do starého železa nepřijde. Superpočítač najde další uplatnění v rámci expozice Svět civilizace, která bude otevřena v dubnu 2021 ve Světě techniky v Dolní oblasti Vítkovic. A tak se na něj bude moci podívat zblízka opravdu každý.

Štafetu po Anselmovi převzal superpočítač Barbora, který byl spuštěn v říjnu roku 2019 a stejně jako Anselm jej dodala společnost Atos. Kombinovaný teoretický výpočetní výkon počítače Barbora, který je postaven na HPC architektuře BullSequana X, je přes 800 TFlop/s, což je téměř 9× více než nabízel dosluhující superpočítač Anselm.

Ostravský superpočítač Anselm odchází do křemíkového nebe
i Zdroj: PCTuning.cz

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama