Pentium Dual-Core E6500K a dalších 30 procesorů v testu
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Pentium Dual-Core E6500K a dalších 30 procesorů v testu

Pentium Dual-Core E6500K a dalších 30 procesorů v testu | Kapitola 11

Z. Obermaier

Z. Obermaier

26. 10. 2009 03:00 41

Seznam kapitol

1. Trh s procesory stagnuje? 2. Specifikace procesorů 3. Intel Pentium Dual Core E6500 (K) 4. Testovací systém 5. Přetaktování 6. Syntetické testy - Paměti
7. Syntetické testy - Benchmarky 8. Praktické testy, hry 9. 64-bitové testy 10. Shrnutí výkonu a spotřeba 11. Závěr a hodnocení 12. Soutěž o Pentium E6500K

Před pár týdny jsme si ukázali, že pro herní počítač je stále dvoujádrový procesor solidní volbou a důležitá je spíše frekvence než počet jader. My si dnes představíme specialitu, kterou v Evropě nekoupíte - Pentium Dual Core E6500K s odemčeným násobičem. Na závěr vás čeká soutěž a vítěz tento CPU od nás obdrží.

Reklama
Pentium Dual-Core E6500K a dalších 30 procesorů v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Vlastnosti a přetaktování

Dnešní test byl primárně o výkonu procesoru Intel Pentium Dual Core E6500, jež si budeme pamatovat jako Posledního Mohykána pro patici LGA 775. Testem tohoto procesoru se alespoň pro nás, jako testery, uzavírá hodně zajímavá kapitola procesorové historie. Patice LGA 775 a procesory Core 2 mají své čestné místo v síní slávy novodobé historie počítačů. Zpočátku sice nebyly nejlevnější, dnes jsou ale za cenu více než příznivou a výkonem stále stačí na vše.

Tento konkrétní model se prodává za cenu pod 2000 Kč s DPH a pro mnoho herních a domácích počítačů stále může být dobrou volbou za super cenu. Pokud jste omezeni rozpočtem, v této cenové kategorii se moc nerozšoupnete. Na výběr jsou jen pomalejší modely Core 2 E7200 nebo čipy řady Pentium E5000. Srovnatelné cenou jsem jen o pár set dražší Athlony II X2 pro patici AM2+/AM3.

I když procesor pracuje na celkem vysoké frekvenci, je jeho spotřeba nízká stejně jako teploty v zátěži. Nabízí také skvělé možnosti taktování, kdy na 4 GHz se jistě dostanete s většinou z těchto procesorů.

Výkon

Výkon díky vysokému taktu také nechybí a procesor důrazně dohání i plnohodnotné Core 2 E8400. Ani menší paměť cache se v aplikacích nijak zásadně neprojevila, ve hrách ale může být už znatelnější. Pokud ale svůj procesor přetaktujete, doženete i tuto nevýhodu.

Názor

Pokud jste majitelé desky s LGA 775, máte v ní jistě nějaký výkonnější model už z dřívějška. Pro vás procesor zajímavý ničím nebude. Pokud ale hledáte skutečně levnou alternativu starší desky a rychlého dvoujádra, je Pentium E6500 jednou z nejvýhodnějších voleb. Vysoký výkon za nízkou cenu je velkým lákadlem. V této cenové relaci bude zkrátka tento čip hledat konkurenta těžko, soupeřit s ním mohou leda Athlon II X2 250 nebo Phenom II X2 550. Ty oba jsou ale krapet dražší. Pokud zvolíte v této kategorii Intel nebo AMD je už na vás, obě firmy mají nabídku stejně solidní.

Výhody a nevýhody - Pentium E6500

  • Dostatečný výkon pro většinu aplikací
  • Nízká cena
  • Nízké provozní teploty a spotřeba
  • Podporuje Virtualizaci
  • Možnost dobrého přetaktování
  • Konkurence má v tomto segmentu stejně dobrou nabídku
  • U nás se prodává jen se zamčeným násobičem
  • Patice LGA 775 je už opravdu OUT
  • menší cache může být někde znát
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama