Pětkrát Radeon RX 580: srovnání hlučnosti na videu
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Pětkrát Radeon RX 580: srovnání hlučnosti na videu

Pětkrát Radeon RX 580: srovnání hlučnosti na videu

Adam Vágner

Adam Vágner

2. 2. 2018 03:00 18

Seznam kapitol

1. Když běžný mikrofon nestačí 2. Na čem budeme nahrávat 3. Jak probíhá měření hlučnosti 4. Asus Dual RX 580 O8G: představení 5. Asus Dual RX 580 O8G: hlučnosti na videu 6. Asus ROG Strix RX 580 O8G: představení
7. Asus ROG Strix RX 580 O8G: hlučnosti na videu 8. XFX AMD RX 580 GTR-S Black Ed.: představení 9. XFX AMD RX 580 GTR-S Black Ed.: hlučnosti na videu 10. Sapphire Nitro+ Radeon RX 580 8GD5: představení 11. Sapphire Nitro+ Radeon RX 580 8GD5 12. AORUS Radeon RX580 XTR 8G

Dnes porovnáme několik modelů RX 580, které jsem nedávno testoval, a k nim nádavkem jeden kousek navíc. Nepůjde ale o klasický test, změříme se čistě na hlučnost karet pod zátěží. Ze videozáznamu si o zvukovém projevu a hlučnosti všech porovnávaných modelů uděláte přece jen lepší obrázek než z pár grafů.

Reklama

V testech grafických karet měřím i hlučnosti. Naměřené hodnoty se ale většinou smrsknou do nějakého prostého čísla v grafu, které toho s výjimkou nějaké relativní hodnoty úrovně hlučnosti vůči ostatním kartám o zvukovém projevu chladiče a jeho dynamice moc neřeknou.

Už je to nějaký pátek, co jsem se z tohoto důvodu rozhoupal k tomu začít u grafických karet hlučnost nejen měřit hlukoměrem, ale také jejich zvukový projev nahrávat.

Na Youtube najdete hromadu nahrávek hlučnosti grafických karet od jejich pyšných majitelů. Jenže potíž je už v tom, že jen málokdo má možnost protočit několik grafických karet a srovnat je navzájem alespoň za stejných podmínek.

U většiny z nich je navíc problém, že vznikají tak, že někdo vezme do ruky telefon nebo kameru a krouží kolem grafické karty v zátěži. A to spíš nadělá víc škody než užitku. Jednak jejich autoři s kamerou mávají pokaždé jinak, přibližují se a vzdalují, jednak kvalita záznamu obvykle stojí za starou bačkoru a jako bonus ono záznamové zařízení dynamicky mění hlasitost nahrávání v závislosti na tom, jaký je v okolí hluk, aby nahrávka byla co nejzřetelnější a nebyla přebuzená. Navíc zařízení zvuk při nahrávání často ještě filtruje (protože hučení a šumění je obvykle na záznamu spíš nežádoucí). V mobilu s tím u videozáznamu nenaděláte prakticky nic, a u kamer je taky malý zázrak, když vám nějak dovolí aspoň napevno nastavit hlasitost mikrofonu. A když je nahrávka příliš hlasitá, může se vám stát, že Youtube audiostopu normalizuje – sníží její hlasitost, aby neděsila diváky se sluchátky na uších.

Výsledné video pak vypadá nějak takto. Tohle je natočené na vestavěný mikrofon kamery Canon Legria HFR506, která aspoň umožňuje nastavit hlasitost mikrofonu na konstantní úroveň. I tak vidíte, že přinejmenším zpočátku toho přes šum mikrofonu moc slyšet není.

Na počítači se s automatickou regulací a filtrováním u mikrofonu domluvit dá. Ale také to není tak jednoduché. Nejdřív jsem zkoušel různé mikrofony pro PC, ale zijstil jsem, že tudy cesta nevede. Vysoká míra vlastního šumu zabíjela jakékoliv snahy o nahrávání karet při nižších otáčkách ventilátorů. Zkoušel jsem různé desky a různé integrované zvukovky, zkoušel jsem běžné samostatné zvukové karty nebo zvukovkou do USB, ale nebylo to lepší. A tak jsem trochu pátral, v čem je problém, a zijstil, že to o moc lepší nikdy nebude, protože výrazný šum je mikrofonům pro PC s připojením přes ušmudlaného 3,5" jacka vlastní bez silnějšího napájení.

Jako další se tedy nabízelo nějaké profesionálnější řešení – studiový mikrofon s fantomovým napájením. Jednak jsem ale neměl vůli ani čas ponořit se do problematiky kolem studiových mikrofonů a jejich různých charakteristik natolik, abych vybral pro daný účel to nejrozumnější zařízení, a jednak se mi protočily panenky z cen, když nabídku nějakých rozumnějších mikrofonů a převodníků procházel.

Něco do USB

Naštěstí jsem při té příležitosti narazil i na produkty, které kombinovaly oba světy. Jsou to mikrofony pro počítačové žvanily, které mají vlastní napájení, vlastní převodník a o zachytávání zvuku se starají trošku jiné kondenzátorové kapsle než deseticentové pecičky v čínských headsetech a „stolních mikrofonech“ pro PC za stovku. A nezapojují se do zvukovky přes jacka, ale rovnou do USB, takže odpadá i takové to běžné vrzání, cvrlikání a škrkání, které je občas u některých počítačů slyšet ve sluchátkách třeba jen když pohnete myší.

Dnes už nejspíš málokoho překvapí, že něco takového existuje, v podstatě je to povinná výbava každého začínajícího youtubera a letsplayera, který chce v diskuzích slyšet i něco jiného, než jen že mu není rozumět a má si pořídit pořádný mikrofon. A najdete je už v každém větším e-shopu.

Před těmi pár lety se to ještě řešilo spíš jako mikrofony pro nahrávání „podcastů“, nabídka byla ještě celkem omezená, a u nás byla ještě omezenější. V současnosti už je najdete v každém větším e-shopu. Objednávat něco zvenku, platit dražší dopravu a řešit to ještě s celníky se mi nechtělo, a tak jsem koukal po rozumných produktech za rozumnou cenu, které byly nějak dostupné u nás.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama