Philips 246E7QDSW: levné PLS se širokým gamutem
i Zdroj: PCTuning.cz
Monitory Článek Philips 246E7QDSW: levné PLS se širokým gamutem

Philips 246E7QDSW: levné PLS se širokým gamutem

Petr Diviš

Petr Diviš

8. 8. 2017 03:00 59

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Balení a specifikace 3. Design, ergonomie a možnosti připojení 4. OSD nabídka – možnosti nastavení
5. Barvy, pozorovací úhly a podsvícení 6. Hry a odezva 7. Možnosti přetaktování 8. Závěr – hodnocení

Širší barevný gamut než klasické sRGB byl vždy doménou dražších profesionálních modelů. S příchodem Quantum Dot se však začíná širší barevný prostor objevovat v levnějších modelech. Dnes se podíváme na Philips 246E7QDSW. Ten díky technologii UltraColor dosahuje 101,4 % NTSC gamutu a neutratíte za něj ani 4000 Kč.

Reklama

Se širšími barevnými prostory se již experimentovalo dříve i na levnějších TN modelech. V době, kdy LCD displeje využívaly jako podsvícení CCFL trubice, nebyl problém dosahovat širšího barevného prostoru než standardní sRGB (72 % NTSC podle CIE 1931). S příchodem LED podsvícení ale s levnějšími široko-gamutovými modely nastal konec. Bežné W-LED podsvícení v počátcích mělo výrazné problémy s dosažením i standardu sRGB. Některé modely nedosahovaly ani 90 % sRGB a i dnes většina W-LED displejů obsahuje panel s gamutem 96 % sRGB (Například i BenQ GW2320 používaný v herních rozborech).

Philips 246E7QDSW: levné PLS se širokým gamutem
i Zdroj: PCTuning.cz

Philips je první výrobce, který osadil do LCD monitoru pro PC filtr Quantum Dot. Bylo tomu u předešlé řady v modelu 276E6ADSS (model byl uveden již v roce 2015). Ten využíval filtr ColorIQ od výrobce QDVision. Přitom se jednalo o model, který patří do nižší cenové hladiny. Původní cena se pohybovala kolem 7500 Kč. QDVision však byl před rokem odkoupen Samsungem, který ale stejně využívá QD filtry od Nanosys. (Nejspíše si Samsung chtěl tímto nákupem pojistit nějaké patenty kolem technologie Quantum Dot).

V nových řadách LCD monitorů Philips, mezi které patří i dnes testovaný 246E7QDSW, tak nalezneme pouze zmínku o UltraColor. Philips je také zatím jediným výrobcem, který i v levnějších řadách experimentuje se širším barevným prostorem. V nabídce Philipsu již tak můžeme najít několik modelů už od 24 palců podporující širší barevný gamut.

Philips 246E7QDSW umožňuje zobrazit přes 122 % sRGB prostoru (dle CIE 1931), nebo 101,4 NTSC ( dle CIE 1976), případně 85 % NTSC (CIE 1931). Je tedy jasné, že podsvícení nebude běžné W-LED, i když ve specifikacích je to uvedeno. Philips 246E7QDSW totiž pokrývá téměř shodný barevný prostor jako minule testovaný Samsung s Quantum Dot. Rozdíl je tedy hlavně v použitém panelu – PLS a také ve faktu, že se jedná o klasický 60Hz displej.

Philips 246E7QDSW: levné PLS se širokým gamutem
i Zdroj: PCTuning.cz

Od Philipsu 246E7QDSW tedy určitě nelze čekat zázraky v herním nasazení, ale díky pokrytí barevného prostoru přesahující sRGB a téměř dosahující DCI-P3 může být vhodným kandidátem na amatérské úpravy grafiky. Největší zajímavostí je v tomto případě cena, která se v našich končinách pohybuje kolem 4000 Kč – často i pod tuto hranici.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama