Philips 246E7QDSW: levné PLS se širokým gamutem
i Zdroj: PCTuning.cz
Monitory Článek Philips 246E7QDSW: levné PLS se širokým gamutem

Philips 246E7QDSW: levné PLS se širokým gamutem | Kapitola 5

Petr Diviš

Petr Diviš

8. 8. 2017 03:00 59

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Balení a specifikace 3. Design, ergonomie a možnosti připojení 4. OSD nabídka – možnosti nastavení
5. Barvy, pozorovací úhly a podsvícení 6. Hry a odezva 7. Možnosti přetaktování 8. Závěr – hodnocení

Širší barevný gamut než klasické sRGB byl vždy doménou dražších profesionálních modelů. S příchodem Quantum Dot se však začíná širší barevný prostor objevovat v levnějších modelech. Dnes se podíváme na Philips 246E7QDSW. Ten díky technologii UltraColor dosahuje 101,4 % NTSC gamutu a neutratíte za něj ani 4000 Kč.

Reklama

Barvy a gamut

Díky barvám je Philips 246E7QDSW v recenzi. Normálně by asi zapadl mezi mainstreamovou šedí fullHD 24palcových displejů. Širší barevný rozsah jej ale zásadně odlišuje. Nic podobného žádný jiný výrobce v podobné cenové kategorii nenabízí. Model 246E7QDSW je tak nejlevnější možností, jak si užít barevný gamut širší než sRGB, kterého běžné W-LED displeje ani většinou nedosahují. Philips ve specifikacích uvádí, že sRGB gamut je překryt ze 122 % a měl by tedy dosahovat podobného prostoru jako minule testovaný herní Samsung C27FG70 s Quantum Dot.

Když jsem poprvé zapojil monitor a viděl na něm první obrázky, bylo jasno, specifikace nelhaly. UltraColor opravdu není je nějaký marketingový název na softwarový vylepšovač barev (Magic Color, Vidid Color a pod.) ale označení pro širší barevný rozsah.

Rozhodl jsem se tedy rovnou porovnat barevný rozsah s již zmíněným Samsungem. Po kalibraci jsem vzal oba icc profily a jejich barevný rozsah zanesl do přesnější bitmapy v programu Color AC – umí přesněji zobrazit barevný rozsah. Na výsledek se podívejte sami. Opět upozorňuji, že modrý vrchol sonda (starší model X-Rite 2) mírně zkresluje, proto nedávám k dispozici ICC profily. Měření berte jen jako orientační.

Philips 246E7QDSW: levné PLS se širokým gamutem
i Zdroj: PCTuning.cz

Barevné rozsahy Samsungu a Philipsu se téměř překrývají. Je tedy jasné, že použitý PLS panel (výrobcem je Samsung) v Philipsu obsahuje podobnou technologii podsvícení jako SVA panel u Samsungu. Monitor tak dosahuje téměř DCI-P3 barevného prostoru.

Zásadní rozdíl je v tom, že PLS panel je klon IPS technolgie. Díky tomu jsou krásně syté barvy po celé ploše obrazu. Možná i díky tomu vypadá obraz na Philipsu 246E7QDSW více živěji, než na SVA panelu. Navíc se zdá, že je Philips i lépe nastaven. Pouze Gamma křivka ani v jednom nastavení neodpovídá tomu co je uvedeno. Při nastavení 2,2 dostanete 2,3. A tak je tomu u všech ostatních stupňů. V běžném použití se však nejedná o žádnou tragédii. V podobné cenové kategorii asi nebude moc lepších displejů.

Jak si v barvách vede monitor v praxi, se jako hráč podívám na několik oblíbených her. První na řadu přišel jako vždy můj oblíbený Unreal Tournament 2004. To je spolehlivý test barevného rozsahu i odezvy. V této kapitole se zaměříme hlavně na barvy. Na oblíbeném CTF-Magma se v plné síle ukázala červená složka, která zde doslova září až téměř vystupuje z displeje. V tomto ohledu asi může někomu, kdo nemá rád sytější barvy, vadit výrazně vyšší sytost červených odstínů. Zbytek barev spíše působí mírně sytěji, než klasické sRGB.

Také GTA 5 vypadá výrazně lépe než na obyčejném sRGB BenQ GW2320 používaným v rozborech her (díky možnosti OC na 80Hz). Zelené odstíny mají tu správnou jiskru a přírodní scenérie vypadají až neuvěřitelně živě. Jen je dobré hrát s nastavením Gamma na 2,0 (2,1 podle sondy) jinak tmavší odstíny se zdají více tmavé, než by měly být. I když by měl být kontrast třetinový, hra na mě působila lépe a živěji než na minulém SVA panelu s kontrastem téměř 3000:1.

Kontrast panelu (měřený uprostřed displeje) byl v režimu 6500K celkem slušných 970:1. Na IPS / PLS technologii se jedná o mírně lepší průměr. Důležitější je, že typické IPS Glow je zde velice mírné.

Pozorovací úhly

Jak si vede PLS panel v této disciplíně? PLS panel je defakto to samé jako IPS. Rozdíl je jen ten, že IPS panely produkuje LG.Display, kdežto výrobcem PLS panelů je Samsung. Na trhu existuje ještě více kopií této technologie - například AHVA od AU Optronics anebo ADS od BOE. Výhodou IPS technologie je nejstálejší barevné podání ze všech úhlů, kdy pod zvyšujícím se úhlem akorát klesá kontrast (tmavne obraz a šedne černá barva kvůli IPS Glow efektu).

Na ukázku, jak se chovají barvy při pohledu z úhlu, jsem vybral opět stejnou scénu ze hry Prey. Na VA panelu se již při mírním vyklonění mimo kolmý úhel ztrácí saturace barev a obraz celý bledne. To se na IPS a PLS panelu nestane, jak můžete sami vidět na následujícím obrázku. I při větším vychýlení jsou barvy stále stejné a jen mírně obraz ztmavne.  V kritickém úhlu (dolní pravý roh) se také objevuje slabý IPS Glow.

Philips 246E7QDSW: levné PLS se širokým gamutem
i Zdroj: PCTuning.cz

Pohled ze strany je tedy na PLS panel výrazně příjemnější než na jakékoliv VA a o TN už ani nemluvě. Samotný IPS Glow je na Philipsu 246E7QDSW jeden z těch nižších. Projevuje se až při větším vychýlení mimo ideální úhel. Díky tomu i černá barva vypadá velice dobře, neboť při běžné pozorovací vzdálenosti není ani ve tmavých scénách výrazně pozorovatelný.

Podsvícení a podání černé

Jak si takto levný monitor vede v kvalitě podsvícení? Kvalita podsvícení bývá spíše kusová záležitost, ale podle konstrukce dost často některé modely trpí více na průsvity anebo nerovnoměrnost než jiné. Philips 246E7QDSW sice vypadá pěkně, ale jedná se o jednoduchou konstrukci s velice tenkým plastem na krycím předním rámečku. U takové „chatrné“ konstrukce bývá výskyt průsvitů čistě kusový, podle toho jak krycí plast zapadl do zadního rámečku a zda někde netlačí více na panel. Za většinu průsvitů totiž může samotná konstrukce monitoru, nikoliv panel!

Philips 246E7QDSW: levné PLS se širokým gamutem
i Zdroj: PCTuning.cz

Bílá plocha ukazuje velice dobrou rovnoměrnost posvícení. Panel netrpí na výraznější fleky a jen u okrajů se vyskytují tmavší místa. V tomto ohledu se jedná o velice nadprůměrný výsledek. Také barvy jsou po celé ploše velice stále a na levé i pravé straně monitoru byla změřena téměř stejná teplota barev i odchylka.

Philips 246E7QDSW: levné PLS se širokým gamutem
i Zdroj: PCTuning.cz

Černá plocha vypadala velice tmavě i přesto, že se jedná o PLS technologii. To bude způsobeno hlavně nízkým IPS glow efektem. Na okrajích tmavé plochy (která je na fotce výrazně zesvětlena delší expozicí + další korekcí s přidáním + 2 EV)  se vyskytují mírné průsvity. Ty v reálu nevypadají tak hrozivě jako na fotce a při běžném používání si jich ani ve tmavé místnosti nevšimnete. I v tomto ohledu je jedná o jeden z lepších výsledků. Na IPS panelech většinou průsvity a Glow bývají zásadní problém.

Makro fotografie displeje pak poukazuje masku subpixelů. Ty jsou mírně rozpité kvůli polo-matné povrchové úpravě, ale ukazují na typický IPS tvar subpixelů.

Philips 246E7QDSW: levné PLS se širokým gamutem
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama