Philips 436M6VBPAB: 4K, DisplayHDR 1000, MVA a QDOT na 43"
i Zdroj: PCTuning.cz
Monitory Článek Philips 436M6VBPAB: 4K, DisplayHDR 1000, MVA a QDOT na 43"

Philips 436M6VBPAB: 4K, DisplayHDR 1000, MVA a QDOT na 43" | Kapitola 5

Miroslav Ježek

Miroslav Ježek

11. 10. 2018 03:00 27

Seznam kapitol

1. Úvod o tom proč, jak a k čemu 2. Technické parametry 3. Ergonomie, OSD, pozorovací úhly 4. Páni, ty barvy... a to HDR... a ta černá... 5. Tipy, postřehy, zkušenosti 6. Závěr

Název monitoru je podivný, dlouhý a moc toho nenapoví. Ti tajnůstkáři z Philipsu! Přitom je naditý funkcemi na velkém panelu MVA s rozlišením 4K nabízí i HDR s nejvyšší certifikací DisplayHDR 1000 s nejvyšším jasem 1000 nitů, Quantum Dot, Ambiglow. Jelikož mi výbava a funkce dočista učarovaly, musel jsem jej vyzkoušet a sepsat své dojmy.

Reklama

Tipy, postřehy, zkušenosti

První, čím dostane uživatel přes papuli, je extrémní záře, monitor by svítil snad i přes olověnou zeď. Počítám že za dobu užívání jsem dostal dávku, jako kdybych se hrabal někde v atomovém reaktoru ve spoďárech. V nočních hodinách bylo naprosto nutné snížit jas někam mezi hodnoty 0 až 10 procent. Přes den bylo i 25–30 procent až kam. Chuťovka je potom v noci zhasnout, zapnout HDR (+ VESA 1000) a pustit si nějaké vypečené demo, třeba od NASA. Když se na scéně objeví zářivý Měsíc, je to na svářečskou kuklu. To není vtip, jas je přímo brutální a z metru je to nekoukatelné. Celá místnost pak pulzuje, jako kdybych rozsvítil. Těch tisíc nitů není jen reklamní plk. Musel jsem to korigovat i v ovládacím panelu a snížit jas a gammu softwarově, jinak bylo všechno prostě moc světlé. Příkladem budiž Dying Light – naklonoval jsem obraz a tak hra běžela jak na monitoru, tak na mé TV. Jas a kontrast byly na obou zařízeních shodně (50 a 70 procent), barvy v Nvidia Control panelu na default a.. podívejte sami.

Obraz na televizi..
i Zdroj: PCTuning.cz
Obraz na televizi..

..a na monitoru.
i Zdroj: PCTuning.cz
..a na monitoru.

Absolutní nutnost je používat plný dynamický rozsah barev a hloubku 10 bpc, jinak bude obraz příšerně mdlý, plochý a nekontrastní.

Philips 436M6VBPAB: 4K, DisplayHDR 1000, MVA a QDOT na 43"
i Zdroj: PCTuning.cz

Další skoro nutnost je používat připojení přes DisplayPort špagát. HDMI jaksi nedosahuje barevných kvalit, asi se do standardu 2.0 všechny nenacpou.

Bílá ledka, jež signalizuje monitor v zapnutém stavu, je ok. Do té doby, než vypnete PC. Pak z mě nepochopitelných důvodů začne BLIKAT! Žádné červené, oranžové nebo podobně málo rušivé stand-by, ale otravné bílé blikání. Jestli by někdo chtěl mít tento monitor v místnosti, kde spí, velmi rychle se ho naučí vypínat zároveň s PC. A nebo jí prostě přelepí černou páskou.

Ovladač je šikovná věc, jen je potřeba trochu zacílit a pak teprve pálit. Potíž byla trochu s tím, že moje TV na něj s radostí reagovala a tak jsem ji musel vytahovat ze zásuvky, jinak se pořád zapínala, i když jsem jen chtěl vyvolat ducha OSD.

Philips 436M6VBPAB: 4K, DisplayHDR 1000, MVA a QDOT na 43"
i Zdroj: PCTuning.cz

S inputlagem jsem neměl nejmenší problém, tady není co dodat. Je to rychlé jako šaratice. Klasická rozlišení jako 1920 × 1080, 2560 × 1440 apod. jsou v pohodě použitelná. Škálování obrazu bylo v pařátech monitoru a ten odvádí dobrou práci. Nejlepší je samozřejmě nativ, ale GTX 1070 na to nemá moc výkonu. Na paření v UHD to bude chtít GTX 1080 Ti nebo RTX.

Monitor je obdařen i párem reproduktorů a funkcí DTS. To je dobré, pokud nemáte absolutně žádné požadavky na kvalitu zvuku nebo slyšíte jen frekvence v rozmezí městského rozhlasu. Jinak na integrované ampliony zapomeňte, kvalita je velice bídná a tím víc, že hrajou do stolu. Takhle, žít se s tím dá a jako základní ozvučení postačí, ale jakmile zapnete něco lepšího, okamžitě vám dojde, jak je zvuk monitoru zastřený, chudý a mdlý.

Philips 436M6VBPAB: 4K, DisplayHDR 1000, MVA a QDOT na 43"
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama