Pillars of Eternity: brilantní variace na téma klasických RPG
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Pillars of Eternity: brilantní variace na téma klasických RPG

Pillars of Eternity: brilantní variace na téma klasických RPG

Lucie Jiříková

Lucie Jiříková

26. 3. 2015 03:00 10

Seznam kapitol

1. Pillars of Eternity pro všechny 2. Tvorba postavy: snadno i pro méně zručné hráče 3. Karma vám vrátí, co jste do ní vložili 4. Vzduchem sviští firebally i kulky
5. Odpovědi se vrací jako bumerangy 6. Protivníci nejsou tupí 7. Nájemní hrdinové, pevnosti a další radosti 8. Závěrečné shrnutí, hodnocení hry

Na herní scéně v poslední době frčí tzv. klasická RPG. Jejich tvůrci spoléhají na věrnou skupinu pamětníků, kteří na vlastní kůži prožívali pecky typu Baldur's Gate, Icewind Dale nebo Fallout. Většina z nich bohužel lpí na archaických herních postupech, a tak neosloví širší publikum. Pillars of Eternity se to ovšem dost možná podaří.

Reklama

Pro věrného pozorovatele a fanouška videoher započal život RPG hry Pillars of Eternity crowdfundingovou kampaní. Renomovaní tvůrci z Obsidian Entertainment konkrétně v roce 2012 na Kickstarteru vybrali 3 986 929 dolarů od 73 686 přispěvatelů. To bylo třikrát více, než původně požadovali (cíl kampaně byl nastavený na 1 100 000 dolarů). Dalších přibližně 200 tisíc dolarů ještě hra nasbírala už mimo Kickstarter přes PayPal.

Obsidian Entertainment, tehdy ještě pod názvem Project Eternity, tuto hru prezentoval jako izometrické počítačové RPG, které se soustředí na putování skupiny hrdinů ve zcela novém fantasy světě. Datum vydání hry bylo stanoveno na podzim roku 2014. Pro netrpělivé fanoušky bylo bohužel, možná i vinou souběžného vývoje úspěšného RPG South Park: The Stick of Truth, vydání Pillars of Eternity nakonec posunuto, a to až na 26. března 2015. Pokud se podíváte do kalendáře, musí vám být jasné, že jsme se konečně dočkali. A je to opravdu velké.

Z perexu už víte, že Pillars of Eternity není kdovíjaká hra. I přestože stále vehementně odkazuje na klasická RPG typu Baldur's Gate a Icewind Dale, jeho celková podoba je neuvěřitelně moderní a svěží. Do hraní se tedy mohou v klidu pustit jak lidé, kteří kdysi prožívali dnes již klasické hry, tak i ti nejmladší. Jednodušeji řečeno, hra je určená opravdu pro všechny.

Důležité je v tomto případě pouze to, jestli máte rádi rozsáhlé a hutné RPG a nemáte problémy s angličtinou.

Pillars of Eternity: brilantní variace na téma klasických RPG
i Zdroj: PCTuning.cz

Pillars of Eternity budu v následujícím textu srovnávat s klasikami jako je Icewind Dale a Baldur's Gate, ale i s novým Wasteland 2, který jsme také recenzovali. Ke srovnání s prvními dvěma hrami mě dovedly velmi podobné herní mechaniky v čele s real-timeovými souboji, ke srovnání s Wastelandem 2 zase celková úroveň hry.

Vycházela jsem přitom z toho, že Wasteland 2 má s Pillars of Eternity spoustu podobných prvků a to včetně způsobu financování vývoje, odkazu na klasické hry, nebo vývojáře z ranku renomovaných vývojářských studií.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama