Počítače od Applu ohrožují podvodné stránky a nevyžádaná reklama
i Zdroj: PCTuning.cz
Apple Novinka Počítače od Applu ohrožují podvodné stránky a nevyžádaná reklama

Počítače od Applu ohrožují podvodné stránky a nevyžádaná reklama

Mirek Kočí

Mirek Kočí

17. 8. 2021 13:43

Nejběžnější hrozbou pro počítače od Applu zůstal v červenci reklamní malware, který zobrazuje nevyžádanou inzerci. Ten ostatně představuje dlouhodobě nejčastější riziko pro zařízení s macOS. Zpravidla se šíří prostřednictvím aplikací z neoficiálních zdrojů.

Reklama

Podle ESETu byl nejvážnější detekovanou hrozbou v červenci reklamní malware Pirrit. Ve své původní verzi z roku 2014 útočil na zařízení s Windows, ale před několika lety se jeho tvůrci začali zajímat i o počítače Apple. Malware samotný si uživatel obvykle nainstaluje sám, nezřídka bez jeho vědomí, jako součást jiného programu z internetu, často z nějakého nepříliš korektního fóra či přes torrenty. Pirrit se projevuje ve formě vyskakujících oken při surfování po internetu nebo používání počítače. Některé nebezpečnější verze ale stahují do zařízení další malware.

Pomyslné stříbro v červenci získal malware Bundlore. Jedná se o takzvaný instalátor adware, to znamená, že stahuje a instaluje do zařízení další adware. Mezi adware řadí ESET i třetí nejčastější hrozbu Synataeb. Naposledy se objevil v detekčním přehledu za květen, kdy měl ovšem na celkových detekcích vyšší podíl. Podobně jako předchozí malware zobrazuje reklamu a instaluje se jako rozšíření webových prohlížečů.

Apple MacBook macOS
i Zdroj: PCTuning.cz
Apple MacBook macOS

Stejně jako v případě jiných operačních systémů si malware pustí do zařízení uživatel sám – nejčastěji jej stáhne jako součást jiného software. Útočníci připojují škodlivý kód k jinak legitimním programům a nabízí je na fórech ke stažení zdarma.

Nejčastější kybernetické hrozby v České republice pro platformu macOS za červenec 2021:

  1. OSX/Adware.Pirrit (7,4 %)
     
  2. OSX/Adware.Bundlore (4,3 %)
     
  3. OSX/Adware.Synataeb (3,2 %)
     
  4. OSX/Adware.MaxOfferDeal (3,2 %)
     
  5. OSX/Spy.Agent (1,1 %)
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama