pocitacovy-virus-stuxnet-utocil-na-jadernou-elektrarnu-v-iranu
Novinka Počitačový virus Stuxnet útočil na jadernou elektrárnu v Iránu

Počitačový virus Stuxnet útočil na jadernou elektrárnu v Iránu

Mirek Kočí

Mirek Kočí

29. 9. 2010 13:00 9

Za kybernetickou sabotáží stojí pravděpodobně Izraelci.

Reklama

Nebezpečnou kybernetickou zbraň objevila kontrola počítačových systémů v elektrárně Bushehr v Iránu, informuje MBSCN. Stuxnet je velice sofistikovaný malware, jenž mnoho odborníků pro jeho komplexnost považuje za jedinečný. Virus infikoval do této chvíle již na 45 000 počítačových sítí po celém světě. Operační systém Windows napadal skrze čtyři zranitelná místa, přičemž se jednalo o takzvanou zero-day zranitelnost (dvě z nich už MS opravil). Červ se šíří pomocí USB flash-disků a nikoliv skrze internet, jak je tomu obvyklé. Zotročuje především systémy SCADA, které řídí důležitá průmyslová zařízení – zaměřuje se hlavně na WinCC/PCS7 od Siemensu.

Mahmoud Jafari, projektový manažer jaderné elektrárny v Bushehru řekl: „momentálně se snažíme malware odstranit, pracujeme na jeho likvidaci“. 

Počitačový virus Stuxnet útočil na jadernou elektrárnu v Iránu
i Zdroj: PCTuning.cz

Stuxnet útočí pravidelně, zejména v Iránu, Indonésii a Indii.

Irán v posledních letech vzdoruje tvrdé kritice západních zemí. Důvodem je jeho kontroverzní jaderný program. Teherán tvrdí, že je mírový, západ, hlavně Spojené státy, si však myslí něco jiného. Bezpečnostní experti věří, že Stuxnet je speciálně vytvořený virus pro válku s Iránem. Stojí za ním pravděpodobně lidé napojení na vlády Izraele a USA. Útok mohl mít zničující efekt, srovnatelný s dopadem rakety, elektrárna byla ale mimo provoz.

Zdroj: 1 2 3

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama