Pocta hravosti: občas je dobré, když se velcí chovají jak malí
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Pocta hravosti: občas je dobré, když se velcí chovají jak malí

Pocta hravosti: občas je dobré, když se velcí chovají jak malí | Kapitola 7

Michal Rybka

Michal Rybka

4. 7. 2014 09:00 10

Seznam kapitol

1. Hybaj na divočáky 2. Když kluk odmítá dospět 3. Když si nerdi hráli s mikročipy 4. Nebo s Merkurem...
5. Přidejte k tomu mikrokontrolér... 6. Něco hotového rovnou na hraní? Lego Mindstorms 7. Anebo jen malý levný počítač...

Pořád si hrajete a něco kutíte? Máte rádi gadgety, věcičky, blbůstky a udělátka? Možná vás za to doma kritizují, možná se vám smějí. Ve skutečnosti však, podle evoluční teorie, patříte mezi ty nejpokrokovější příslušníky druhu Homo sapiens sapiens. Kde bychom byli dnes, kdyby si kdysi kutilové nezačali hrát třeba s mikroprocesory?

Reklama

Na závěr dnešního přehledu musím samozřejmě zmínit i klasiku, kterou už řada lidí použila zcela prakticky, například s XBMC jako základ levného přehrávače k televizi. Ano, je to Rapsberry Pi Model B, které má spotřebu pouhé 3 watty, ale můžete ho s Linuxem využít i jako levný počítač pro nenáročné využití. Tohle prdítko s vlastně pouze jediným čipem, ve kterém je celý počítač, už dnes výkonem trochu zaostává, ale při ceně něco přes tisícovku je to velice levný systém pro hraní a experimentování.

Na Rapsberry je založen i „dětský počítač“ Kano, který snad už co nevidět začne být distribuován. Jde o Rapsberry doplněné o kit, který ze stroje udělá plnohodnotný malý počítač, jenž se jen přes HDMI propojí s monitorem a hned můžete zkoušet programování a nebo modování Minecraftu. Na můj vkus se tento projekt krapet vleče, nepřišlo mi zase, že by bylo tak náročné nakoupit Rapsberry a zabalit je do krabic se softwarem a příslušenstvím...

Nově se začíná objevovat konkurence pro Rapsberry s názvem HummingBoard. Deska vypadá úplně stejně – a je to úmysl, protože by mělo být možné nahradit Rapsberry výkonnějším HummingBoardem, který navíc dovoluje upgrade procesoru a paměti. Upgrade vypadá poměrně nevýrazně (jádro s ARM6@700 MHz je nahrazeno ARM7@1GHz), ale přece jenom je tam posun.

Tak vidíte: Ti evolučně pokročilejší z nás, co si celoživotně hrají a dělají blbiny, mají dnes opravdu na výběr. Je to super – a zvláště oceňuji snadnou dostupnost kontrolérů, což býval za časů bolševika & cholery fakt problém. Dnes je možné s pomocí Rapsberry a nebo Arduina oživit i složité modely a relativně snadno naprogramovat jejich chování. Dříve to byla docela hardcore činnost, při které jste museli skoro postavit celý mikropočítač, dnes se vám řízení vejde do kostky o něco větší než kreditka a celé to uživíte nanejvýš pěti watty.

A jen tak pro případ, že byste narazili na evolučně pokročilejší příslušnici opačného pohlaví, která rovněž trpí neotenií a hravost ji zůstala i do pokročilého věku, můžete si z produkce BBC nastudovat, s čím že si nejradši hrála sestra Jamese Maye (jo, to je ten řízek z TopGearu!) Třeba vám to dodá nějaké tipy :)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama