Podivná móda prťavých klávesnic: Proč nám berou ergonomii?
i Zdroj: PCTuning.cz
Herní příslušenství Článek Podivná móda prťavých klávesnic: Proč nám berou ergonomii?

Podivná móda prťavých klávesnic: Proč nám berou ergonomii? | Kapitola 6

Michal Rybka

Michal Rybka

12. 3. 2023 15:40 37

Seznam kapitol

1. Mechanická móda 2. Půlklávesnice 3. Barvičky!!! 4. Ergonomie jako na... Commodore 64 5. Vážně to chceme? 6. Přihlásit se a hrát

V posledních letech se masivně rozmohly mechanické herní klávesnice – a také jejich menší, zkrácené sestřičky. Je to opravdu podivná zvířena!

Reklama

Já se pokoušel najít akceptovatelný kompromis na práci i na hraní a skončil jsem u SPC Gear GK630K, což je klávesnice, která nestojí majlant, je kompaktní, ale zachovává kurzorové a funkční bloky – ale pořád má mechanické spínače, na kterých se mi prostě nepíše dobře. Cenově bych mohl zamířit výš, ale výsledek by byl prakticky stejný. I když jsem si vybral spínače, které mi sedí relativně nejvíc, pořád to není ono, protože problém s vysokým bodem sepnutí sdílí úplně všechny mechanické spínače. Na hraní dobré, při psaní na houby.

Už jsem se několikrát přistihl, že laboruji s otázkou, zda se nevrátit k membránové klávesnici a půlené mechanické na hraní. Ale to je taky problém, protože mám dojem, že membránové klávesnice se dělají hlavně s ohledem na cenu a není to žádný zázrak. Reálně jsem strčil do skříně několik membránových klávesnic, protože se u nich rychle objevily problémy jako že se jedna klávesa zasekává a vrací pomaleji než ostatní anebo že i když se klávesa promáčkne, je šance na to, že klávesnice nezadetekuje stisk. To se u těch levných vážně děje – a nejhorší je, že to vlastně není na reklamaci, protože klávesnice tak nějak jako funguje, i když mizerně. 

I když se zdá, že klávesnic se prodávají kvanta, výběr je překvapivě chudý. Kvalitní kancelářské klávesnice prodává vlastně jenom Logitech, pak tu máme lány drahých a překvapivě si vlastnostmi podobných mechanik a pak les levných membránovek, což bývá sázka do loterie. 

Nic mě ale nezaráží víc jako kompaktní herní klávesnice. Podle mě se hodí jenom pro lidi, co permanentně hrají a na počítači moc nepracují, jen se potřebují nalogovat a občas odpovědět na email. To je moje teorie vysvětlující jejich existenci, ne ale jejich cenu. Nebo jsem úplně mimo? Vám tyhle klávesnice přijdou praktické a výhodné?

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama