Pohled jablíčkáře – jaký je nový iPad a jeho příslušenství?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Pohled jablíčkáře – jaký je nový iPad a jeho příslušenství?

Pohled jablíčkáře – jaký je nový iPad a jeho příslušenství?

Michal Rybka

Michal Rybka

11. 4. 2012 03:00 94

Seznam kapitol

1. Ohlédnutí 2. Tablet v dnešní době 3. Mýty o novince 4. Hlasové rozhraní
5. Zhodnocení nového iPadu 6. Logitech Wireless BoomBox for iPad 7. Logitech Keyboard Case CZ 8. Logitech Tablet Keyboard CZ

Souhlasím s tím, že nazvat nový iPad následující po iPadu 2 jako „(ten) nový iPad“ je trochu divné. Já bych klidně zůstal u iPadu 3, číslování vnáší do produktové linie větší pořádek. Nicméně nová placka se už u nás týden prodává, týden ji s sebou nosím místo placky staré a s chutí se můžeme vrhnout do recenze, podepřené praktickým používáním.

Reklama

Na začátek musím poznamenat, že se těším na diskusi, protože ta poslední byla nesmírně zábavná. Skoro se z ní zdálo, že část čtenářů se cítí unavena z toho, jak v práci celé dny v práci přihazuje uhlí pod servery a proto doma nechce o elektronice ani slyšet, zatímco ta druhá považuje za vrchol moderní zábavy to, že připojí kabelem notebook k televizi.

Pohled jablíčkáře – jaký je nový iPad a jeho příslušenství?
i Zdroj: PCTuning.cz

To mi připomnělo úchvatnou diskusi, kterou jsem někdy v polovině osmdesátých let minulého století vedl s kamarády poté, co jsme si přečetli nesmírně radikální a odvážný článek, který tvrdil, že jednoho dne si lidi budou domů pořizovat PC, budou na něm pracovat a dokonce i hrát hry. Nám ten názor přišel nesmírně pitomý a našli jsme „999 důvodů, proč se tohle nikdy nemůže stát“. Byly to zcela rozumné důvody a dokonce dalších deset let fungovaly; v té době počítače nezajímaly prakticky nikoho nad třicet, ti pod třicet chtěli Amigu a nebo Atari ST, zatímco obvykle měli jenom Didaktik nebo osmibitové Atari (měli-li vůbec něco). PC bylo šíleně drahé (osmibit stál kolem 7.000 Kč zatímco PC mezi 100.000 – 250.000), bylo to absolutně neohrabané (nemělo to ani grafický operační systém!), místo zvuku bylo jen ubohé skřípání a hry na tom vypadaly jako ze sedmdesátých let. Jediný důvod, proč si tehdy zoufalci pořizovali různá „domácí PC“ s jednou floppy mechanikou (jako byl Commodore PC-I nebo Atari PC-1) byl v tom, že si na to obvykle od rodičů z práce „půjčili“ software a neměli problém s přenášením souborů do školy a do práce.

Pohled jablíčkáře – jaký je nový iPad a jeho příslušenství?
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak se ukázalo, právě tohle byl ten naprosto nejdůležitější faktor: cena, výkon, operační systém a koneckonců i grafika a zvuk se časem vyřešily. Otočilo se desetiletí a „domácí počítače“ se rozpadly v prach a jenom osamělé Amigisty prý ještě někdo občas uvidí v podrostu v Brdech. Jakkoliv to vypadalo naprosto absurdně, PC se prosadilo.

Tablety se prosazují ještě mnohem rychleji a spolu se smartphony představují platformu, kterou si už nikdo soudný nedovolí ignorovat. Počet smartphonů už překročil počet prodaných PC a jejich prodejní křivka stále roste, zatímco PC stagnuje, což znamená, že PC jako platforma dosáhla plató a bude se spíše „obměňovat“ než „expandovat“. Podle některých odhadů jen samotný Android překročí počet prodaných Windows v roce 2016, což znamená, že spolu s Apple můžou klidně začít dominovat celé IT už o rok dříve. Proces generační obměny tu může být mnohem rychlejší, než jak tomu bylo v osmdesátých letech s PC.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama