Pokaždé jiný zážitek: Stávají se z Androidu nové Windows?
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Pokaždé jiný zážitek: Stávají se z Androidu nové Windows?

Pokaždé jiný zážitek: Stávají se z Androidu nové Windows?

Michal Rybka

Michal Rybka

23. 11. 2018 21:00 91

Seznam kapitol

1. Značka: Levně 2. Chyby, chyby, chyby 3. Každý sám sobě sám 4. Ta zatracená granularita 5. Normálnější

Rukou mi prošla řada zařízení s Androidem: Drahé kusy byly většinou dobré, u levnějších jsem se naučil pravidelně restartovat – a kvalita těch nejlevnějších je často taková, že se ze slušnosti ani recenzovat nedají. Teoreticky to vypadá jako jeden systém, ale kvalita zážitku se liší výrobce od výrobce. A to je velký problém!

Reklama

Často okopávám kotníky Applu, nicméně musím konstatovat, že z uživatelského hlediska má také velká pozitiva. Hlavně víte, na čem jste: Víte, že můžete realisticky očekávat nějakých 9–10 hodin chodu, víte, že se vám zařízení samo nevybije přes noc, víte, že se vám nezačne katastroficky sypat a hlavně že je opravdu málo pravděpodobné, že se vám začne sypat nějak kreativně, takže budete muset hodiny bádat nad tím, co je vlastně špatně.

Dále mají vysokou kvalitu kontroly softwaru, takže pokud je software nový, pravděpodobně pojede na všech zařízeních – a to od telefonu s nejmenším rozlišením až po iPad Pro s tím největším. A pokud to má extenzi pro Watch, tak to pojede taky. Navíc se taková aplikace pravděpodobně nebude hroutit a potíže nastanou pouze když se pokusíte rozjet ty staré a neudržované aplikace na nejnovějším hardwaru anebo naopak ty nejnovější aplikace na starém hardwaru. Zkrátka a dobře – máte poměrně vysokou šanci na to, že to bude rozumně fungovat.

Ve světě Androida to funguje diameterálně jinak – a to nejen proto, že Android je velmi granulární a roztříštěný do jednotlivých verzí, ale taky proto, že si ho výrobci upravují podle sebe. Čímž se tak nějak dostáváme do dob starých Windows, kde se váš zážitek s Windows lišil podle toho, kdo a jak napsal drivery pro váš hardware. Problémy Androidu jsou tedy jen částečně problémy Androidu, ale spíše výrobců či dokonce týmů, které se popraly s úkolem naportovat Android po svém – což se jim někdy povedlo a někdy nepovedlo.

Uživatelská zkušenost s Androidem se proto může zásadně lišit podle toho, na co jste zrovna narazili. Zajímavé je, že i v rámci jednoho a toho samého výrobce narazíte na zařízení, které je „zcela bezproblémové“, jak se často dušují fanoušci platformy, ale také na zařízení, ze kterého se doslova můžete zbláznit vzteky. Nebudu tedy tlouci po hlavách jednotlivé výrobce, prostě zmíním pandemonium problémů, na které jsem u Androidu narazil. A některé z nich jsou věru tak bizarní, že jsem se s tím nesetkal ani u Windows ME!

Pokaždé jiný zážitek: Stávají se z Androidu nové Windows?
i Zdroj: PCTuning.cz

Důležité je, že nemám pocit, že by se situace radikálně lepšila, prostě se jenom mění problémy, na které můžete narazit. A jsou to problémy tak bizarní, že jsem získal fobii k upgradům a updatům, pokud systém funguje. Do jisté míry chápu, že update Windows od Microsoftu vyřadí nějaký z počítačů, nějakou z myriád konfigurací – ale podstatně méně chápu, že výrobce vydá update Androidu pro svoje vlastní zařízení, které ho při updatu vybrickuje tak, že s tím můžete jenom na reklamaci, protože je to úplně tuhé. Říkejte si, co chcete, ale já mám jednoduše pocit, že úkol portovat a ohýbat Android pro zařízení nedostávají v korporacích za úkol ti úplně nejbystřejší vývojáři – anebo takoví, kteří se neobtěžují dělat úplně komplexní testy, co se přesně po updatu s tou věcí stane. Faktem je, že mám podstatně více katastrofických historek s Androidem než s Windows, natož pak s produkty od Apple.

Takže vzhůru do pandemonia uživatelských zážitků a stížností!

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama