Pokec o železe #010 - Radeon RX 7900 proti GeForce RTX 4080, až moc výkonné počítače a zase OLED
i Zdroj: PCTuning.cz
Článek Pokec o železe #010 - Radeon RX 7900 proti GeForce RTX 4080, až moc výkonné počítače a zase OLED

Pokec o železe #010 - Radeon RX 7900 proti GeForce RTX 4080, až moc výkonné počítače a zase OLED

Václav Vlček

Václav Vlček

15. 12. 2022 07:00 130

Recenze poslední generace Radeon RX 7900 jsou venku, je lepší jak GeForce? Potřebujeme vlastně další jádra a vyšší frekvence? A koupit OLED či nekoupit?

Poslechni si audioverzi
00:00:00
00:00:00
Reklama
Reklama

Tak konečně máme uvedené a změřené všechny novinky, které nás na konci roku měly čekat. Nejdřív procesory AMD i Intel. Potom grafiky, na přeskáčku Nvidia i AMD. A konečně na začátku týdne nám dorazily do obchodů nové Radeony RX 7900 XTX a XT. Po bombastických technologických prezentacích, kdy se AMD ohánělo podporou 8K hraní, jsou výsledky více při zemi. RDNA3 je určitě zásadní skok kupředu a nabídne slušný výkon navíc proti minulé generaci, ale zaplatíte za něj a na velký konkurenční souboj to zatím tedy nevypadá. AMD sice nabídne relativně levnější karty, které mají v rasterizaci stejný výkon jako dražší GeForce RTX 4080. Ale stačí zapnout raytracing a nebo DLSS a zelení jsou zase na špici. Takže zlevňovat nejspíš nějak zásadně nebudou. No jak jsme říkali už minule, nakonec je to vážně zase jako obvykle plichta. A o tom jsme si povídali v první půlce podcastu.

Tu druhou jsem si trochu sobecky urval tématy pro sebe. Takže budeme trochu brblat o tom, že už ani ty nové mašiny nejsou takové jako za našich mladých let. Kompletní upgrade stroje po pěti letech? Rozdíl je vidět jenom na benchmarcích, při běžné práci s počítačem nic nepoznáte. Dva dny to člověk staví, instaluje, ladí, mazlí se s tím a pak nic. Žádný wow efekt, epický zážitek se nekoná. Mašina funguje, jdeme dále. Tak proč se vlastně ženeme za těmi rychlejšími a dokonalejšími stroji. Pro dobrý pocit? Protože to někdy v budoucnu využijeme? 

Jo a abych nezapomněl, taky pokecáme o tom, že rozběhat nové DDR5 teda není žádný med. Spíš je to loterie o to, jestli máte štěstí a zvolili jste správnou kombinaci desky, pamětí a nejspíš i fáze měsíce. 

A nakonec oblíbené téma, OLED displeje. Vypadá to, že narozdíl od pořízení výkonnějšího počítače tohle reálně bude opravdu viditelná změna. Doslova. Prostě parádní obraz, živé barvy, černá opravdu černá a tak. Jenže monitorů je zatím pomálu, televize u PC je poněkud obskurní řešení a tak nakonec asi nejsnadnější cesta do budocnosti je levný (jako váženě levný) Asus notebook s OLED.

Podcast už tradičně najedete nejenom u nás na webu, ale i na oblíbených službách Spotify, Apple Podcasts a Google Podcasts. Pokud byste nás rádi viděli i na dalších službách, neváhejte to napsat do komentářů. Zařídíme. A nezapomeňte si náš podcast plný mouder přidat mezi oblíbené, aby vám neutekly nové díly.

A kdo bude tlachat o počítačích, hardware, technologiích, životě, vesmíru a vůbec?

Vašek Vlček - dlouholetý šéfredaktor PCTuning, muž co chtěl zůstat na pozadí. A nevyšlo to.

Zdeněk Obermaier - náš expert přes procesory, grafické karty a vlastně jakékoliv výkonné železo. Čím větší hi-end, tím líp!

Michal Rybka - jeho pravidelné úvahy si můžete přečíst každý pátek a pokud chcete víc, najdete ho v Levelu.

Mirek Ježek - náš mistr novinkář a expert přes všechno od herního příslušenství po notebooky a desktopy

Pokec o železe #010 - Radeon RX 7900 otestován, až moc výkonné počítače a zase OLED

Pokec o železe #010 - Radeon RX 7900 otestován, až moc výkonné počítače a zase OLED

Recenze poslední generace Radeon RX 7900 jsou venku. Potřebujeme vlastně další jádra a vyšší frekvence? A OLED obrazovky.

14. 12. 2022
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama