Pokec o železe #013 - skvělé Ryzen s 3D V-cache, konečně USB-C v iPhone a nová ChatGPT 4.0
i Zdroj: AMD
Článek Pokec o železe #013 - skvělé Ryzen s 3D V-cache, konečně USB-C v iPhone a nová ChatGPT 4.0

Pokec o železe #013 - skvělé Ryzen s 3D V-cache, konečně USB-C v iPhone a nová ChatGPT 4.0

Václav Vlček

Václav Vlček

21. 3. 2023 10:05 13

AMD má parádně výkonný a úsporný procesor, zato Apple nám bude tlačit svoje předražené kabely. A ChatGPT 4.0 je tu!

Poslechni si audioverzi
00:00:00
00:00:00
Reklama

Konečně se nám do redakce dostal nový procesor AMD Ryzen 9 7950X3D a Zdeněk je z něj nadšený. Výkonem ve hrách je plně srovnatelný nebo mírně překonává to nejlepší, co má konkurenční Intel. Ale navíc má podstatně menší spotřebu. Jako že vážně podstatně. Je vidět, že není třeba vždycky jít na limit křemíku, osolit to pořádným napětím a takový přímotop pak ofukovat chlazením dimenzovaným pro menší Temelín. AMD se nové procesory s 3D V-Cache povedly. Tak teď ještě aby je dokázali vyrobit v dostatečném množství a nacpat do obchodů.

Další zajímavé téma které jsme měli v zásobě delší dobu se točí okolo tak obyčejné věci, jako jsou kabely. USB-C kabely speciálně. Řeknete si, co na nich může být tak zvláštního? Pár drátů omotaných bužírkou se správnými koncovkami. Ha, zásadní chyba. USB-C má tolik variant a modifikací. Navíc i když vše zapojíte správně a dáte tam dostatek vodičů, tak přijde vychytralý výrobce z východu a řekne si, že ušetří na mědi. Dá tam nižší třídu kablíku, levnější matroš, ušetří pár centů. A vy pak zkoušíte takovouhle lepší prádelní šňůrou protlačit 120 W. Auvajs. No a do toho přijde s velkou pompou Apple, že teda jako dobře, podvolíme se té zlé EU, i když náš Lightning je nejlepší, a dáme vám tam USB-C. Jenže jak to udělat, aby lidi dál solili za naše předražené kablíky s certifikací velkého jablka? Zpomalíme nabíjení tam, kde chybí desátek za MFi? Zamítnuto, EU to nepovolí. Zpomalíme datové přenosy, protože kabel bez loga je určitě nějaké šméčko? No uvidíme.

A nakonec trochu povídání o novém modelu AI ChatGPT 4.0 a taky video upscale za pomocí umělé inteligence. Nvidia má jejich Super Resolution, pohrát si můžete i s Topaz Video AI. Ale výsledky jsou občas fajn a občas je to v háji…

Podcast už tradičně najedete nejenom u nás na webu, ale i na oblíbených službách Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a Podcasty.cz. Pokud byste nás rádi viděli i na dalších službách, neváhejte to napsat do komentářů. Zařídíme. A nezapomeňte si náš podcast plný mouder přidat mezi oblíbené, aby vám neutekly nové díly.

A kdo bude tlachat o počítačích, hardware, technologiích, životě, vesmíru a vůbec?

Vašek Vlček - dlouholetý šéfredaktor PCTuning, muž co chtěl zůstat na pozadí. A nevyšlo to.

Zdeněk Obermaier - náš expert přes procesory, grafické karty a vlastně jakékoliv výkonné železo. Čím větší hi-end, tím líp!

Michal Rybka - jeho pravidelné úvahy si můžete přečíst každý pátek a pokud chcete víc, najdete ho v Levelu.

Mirek Ježek - náš mistr novinkář a expert přes všechno od herního příslušenství po notebooky a desktopy

Pokec o železe #013 - Ryzen s 3D V-cache a USB-C podle Apple

Pokec o železe #013 - Ryzen s 3D V-cache a USB-C podle Apple

AMD má parádně výkonný a úsporný procesor, zato Apple nám bude tlačit svoje předražené kabely. A ChatGPT 4.0 je tu!

21. 3. 2023 1
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama