Poptávka po HDD a SSD nadále poroste
i Zdroj: PCTuning.cz
Novinka Poptávka po HDD a SSD nadále poroste

Poptávka po HDD a SSD nadále poroste

David Jiránek

David Jiránek

15. 6. 2021 12:55

Nová předpověď od International Data Corporation nastiňuje, jak bude v následujících letech vypadat trh s harddisky. Očekává se postupný růst zájmu i zvyšování kapacity.

Reklama

Ačkoliv klasické plotnové harddisky již tolik běžné uživatele netáhnu a v některých případech ustupují ve prospěch SSD, v jistých oblastech stále vedou. Trh s datovými uložišti vyžaduje v poslední době například přenosné HDD a velkokapacitní disky. Sdělil to Edward Burns, ředitel výzkumu harddisků a úložných technologií v IDC. Tento růst zájmu o určité disky má pokračovat i nadále.

IDC předpovídá růst celkové vyrobené kapacity harddisků meziročně o 18,5 % v letech 2020 až 2025. Průměrná kapacita přitom vzroste každý rok o 25,5 %.

Probíhající pandemie trh s disky do jisté míry ovlivnila. Zpráva od Internation Data Corporation zmiňuje tyto body:

  • Poptávka po kapacitě od OEM bude pro letošek vyšší z důvodu výstavby datacenter. Většina těchto projektů byla na začátku pandemie pozastavena.
  • Cloudové služby nadále rostou a s tím i datacentra. Očekává se meziroční růst poptávky o 31 % až do roku 2025.
  • Letošní poptávka po kapacitě blockchain a kryptoměnových uložišť (například pro těžbu Chia) zůstává velmi vysoká.
  • Zvyšující se zájem o počítače využívané pro home office a dálkové studium vyústili v mnohem vyšší zájem, což se projevilo na předpovědi poptávky harddisků pro klienty v letošním roce.
  • Zájem o úložiště pro video, kamerové systémy a podobné služby zůstává velmi vysoký.
Poptávka po HDD a SSD nadále poroste
i Zdroj: PCTuning.cz

Na vzestupu je i poptávka po SSD. Zejména u osobních počítačů, ale i ve firemní sféře. Společnosti chtějí investovat do zázemí tvořeného SSD.

Jeff Janukowicz dodává: „Pandemie zrychlila přechod a poptávku SSD, jelikož koncoví zákazníci i byznysové trhy si začaly více všímat jejich výhod.“

IDC předpokládá zvýšení dodávky SSD jednotek meziročně o 7,8 % v letech 2020 až 2025. Zisk přitom za toto období vzroste meziročně vždy o 9,2 % až na 51,5 miliard dolarů v roce 2025. Kapacity těchto SSD přitom vzrostou o 33 % v letech 2020 až 2025. Analýza trhu pak vypadá následovně:

  • Cena SSD bude kolísat v blízké budoucnosti vzhledem k vysoké poptávce. Postupně díky pokročilejším NAND pamětem přijdou SSD s lepším poměrem ceny a kapacity.
  • Poptávka po SSD je výrazně vyšší kvůli práci a vzdělávání z domova.
  • V profesionálním prostředí zůstane poptávka v blízké budoucnosti vysoká.
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama