Přehled nejhezčích počítačových her roku 2012
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Přehled nejhezčích počítačových her roku 2012

Přehled nejhezčích počítačových her roku 2012

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

31. 12. 2012 03:00 26

Seznam kapitol

1. Rok 2012 je za námi, nač se těšit v roce dalším? 2. Alan Wake 3. Black Mesa 4. Borderlands 2 5. Dota 2 6. Euro Truck Simulator 2
7. Hitman: Absolution 8. Max Payne 3 9. Need for Speed: Most Wanted 10. Sleeping Dogs 11. World of Tanks 12. Malý bonus závěrem

K začátku nového roku neodmyslitelně patří bilancování za tím starým. Technický vývoj počítačových her sice v uplynulém roce brzdily zastaralé herní konzole, přesto se objevilo několik titulů, které grafiku posunuly zase o kousek dál. Přinášíme s krátkými komentáři přehled těch, které na nás v roce 2012 udělaly největší dojem.

Reklama
Přehled nejhezčích počítačových her roku 2012
i Zdroj: PCTuning.cz


Hitman: Absolution

Pokud budeme za několik let přemýšlet nad hrami, které jejich technické možnosti a jejich grafiku posunuly výrazným směrem kupředu, nad tituly vydanými v roce 2012 se pravděpodobně zastavíme jen krátce. Her, které by „přepisovaly učebnice dějepisu“ jsme se totiž letos nedočkali. I tak ale vyšla řada takových, o kterých můžeme s klidným svědomím prohlásit, že vypadají opravdu skvěle a vizuální úroveň her posunuly zase o malý kousek kupředu. Právě na ně je zaměřen dnešní článek.

Hry jsou řazeny v abecedním pořadí, konkrétní žebříček jsem z nich nesestavoval. U každého titulu jsou uvedeny mé osobní dojmy ze hry a důvody, proč si myslím, že právě tato hra v seznamu nemůže chybět. To ale samozřejmě neznamená, že váš osobní žebříček nemůže být odlišný. Článek proto, prosím, berte s nadsázkou. Ještě než se ale podíváme na samotné tituly, pojďme se zamyslet, na jaké zajímavé hry se z hlediska grafiky a počítačových technologií můžeme těšit v roce 2013.

Přehled nejhezčích počítačových her roku 2012
i Zdroj: PCTuning.cz


ArmA III

Pokud bychom se v některé hře mohli dočkat téměř realistické grafiky, vkládám velké naděje do české Army III. Už druhý díl vypadal na některých scénách téměř k nerozeznání od reality. Trojka poběží na enginu Real Virtuality 4, který přímo vychází z Real Virtuality 3 (ArmA II). O konkrétních efektech, které bude grafika podporovat, sice zatím nemáme podrobnější informace, stejně jako u předchozích her ale můžeme přinejmenším čekat velkou detailnost prostředí a obrovskou dohlednost. Obavy mám jen z hardwarových nároků, které jsou u her studia Bohemia Interactive tradičně velmi vysoké.


Crysis 3 Tech Demo (zdroj: machinima)

Co čekat od Crysis 3, si popravdě nejsem úplně jistý. Technologická dema enginu vypadají famózně a Cry Engine 3 je po řade vylepšení doslova napěchovaný nejmodernějšími efekty. Na druhou stranu Crysis 2 v době vypadání nijak výjimečnou grafiku neukázal, přednost dostaly nižší nároky a konzolové verze hry. Výborného opravného balíku s širokou podporou rozhraní DirectX 11 a HD texturami jsme se dočkali až po několika měsících, přičemž lví podíl na tom jistě měl i tlak a spolupráce ze strany nVidie. Zda nás Crysis 3 usadí na zadek hned v době vydání, anebo nás opět čekají měsíce nejistých čekání na případný „opravný patch“, si nyní netroufám odhadnout.


Unreal Engine 4 Elemental Demo (zdroj: UnrealDevelopmentKit)

Po obrovském úspěchu třetí generace Unreal Enginu mám od té čtvrté velká očekávání. Z prvního technologického dema nelze mnoho vyčíst, vývojáři z Epic Games ale mají zkušeností na rozdávání a doufejme, že i tenkrát odvedou mistrovskou práci. Je velmi pravděpodobné, že podobně jako u předchozích generací enginu se i na Unreal Enginu 4 budou vyvíjet stovky her. Prozatím byla ohlášena jen jedna — sandboxový Fortnite přímo od Epic Games. Datum uvedení je zatím jen velmi obecné (2013), je tak pravděpodobné, že se hry dočkáme až v druhé polovině roku.

Přehled nejhezčích počítačových her roku 2012
i Zdroj: PCTuning.cz


SimCity

V krátkosti se zmíním také o některých dalších hrách, které by fandové počítačové grafiky v roce 2013 neměli minout. Dočkáme se znovuzrození série SimCity postavené na úplné novém enginu, datum vydání je v současnosti stanoveno už na březen. Ve šlépějích závodních her od Codemasters půjde Grid 2, který poběží na novém enginu EGO 3.0. Velmi nadějně vypadá pokračování Metro: Last Light (březen) a pokud Rockstar Games dodrží svou půlroční prodlevu, ke konci roku bychom se mohli dočkat i PC verze Grand Theft Auto V. Zde je ale nutné říct, že ta zatím ani nebyla oficiálně potvrzena. Zbylé zajímavé tituly uvádím už jen stručným výčtem: Tomb Raider, Company of Heroes 2, XCOM, Aliens: Colonial Marines a Command & Conquer.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama