prehled-zakladnich-desek-duben-2006
Návody Článek Přehled základních desek - duben 2006

Přehled základních desek - duben 2006

Helmich Jiří

Helmich Jiří

6. 4. 2006 01:00 23

Seznam kapitol

1. i975X 2. E7230 3. Low-end / šetříme 4. Mainstream / zlatá střední cesta 5. High-end / kvalitní podvozky 6. Opravdu drahé / luxus nade vše

Ceny základních desek dlouhodobě klesají, a tak je na čase vybrat si z nich ty s nejlepším poměrem cena/výkon/výbava. Kromě cen a výbavy základních desek se dnes blíže podíváme na dvě čipové sady - tedy i975X a E7230, obě od Intelu. Poukážeme také na rozpory v DataSheetech Intelu k těmto čipovým sadám v porovnání s dostupnými informacemi o základních deskách.

Reklama

Dnešní přehled základních desek zahájíme trochou teorie. Tentokráte si společně projdeme technické specifikace čipové sady i975X, která je nejnovějším přírůstkem do rodiny intelovských čipových sad.

Přehled základních desek - duben 2006
i Zdroj: PCTuning.cz

Přehled základních desek - duben 2006
i Zdroj: PCTuning.cz

Čipová sada i975X je oficiálně přizpůsobena k použití s procesory Pentium 4 a Pentium D pro socket 775.Čipset jako takový se skládá ze dvou komponent, tedy NorthBridge a SouthBridge, konkrétně Intel 82975X Memory Controller Hub a Intel I/O Controller Hub 7. O těchto částech si později řekneme něco více, nyní se podíváme na celkovou stavbu této čipové sady.

Přehled základních desek - duben 2006
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak vidíme na diagramu, čipová sada podporuje procesory s FSB 800 a 1066 MHz. Právě druhou jmenovanou rychlost FSB využívají procesory řady eXtreme Edition. Koncepce čipsetu dokonale odpovídá potřebám moderních počítačů - největší datové toky probíhají mezi paměťovým řadičem, PCI Express sloty pro grafické karty a procesorem. Aby tato komunikace mohla být maximálně rychlá je nezbytně nutné, aby výše zmíněné komponenty provozovaly vzájemnou komunikaci po FSB za pomoci NorthBridge. Nedochází tak k latencím či jinému zpomalování komunikačních procesů.

Architektura čipové sady umožňuje základní desku osadit jedním PCI Express x16 slotem nebo dvěma PCI Express x8 sloty. Tím se rázem dostáváme k prvnímu spornému bodu tohoto čipsetu. Kladnou stránkou věci je fakt, že se jedná o první čipovou sadu společnosti Intel podporující duální grafická řešení. Tato věc byla u Intelu dříve nevídaná a ten, kdo si chtěl dopřát na svém Intel procesoru SLI nebo CrossFire, musel sáhnout po čipové sadě nForce 4, která však měla v kompatibilitě s Pentiem 4 drobné problémy.

Intel se tedy rozhodl, že je na čase popustit uzdu výkonu a do své nové čipové sady implementoval multi GPU podporu. Pravdou je, že Intel uvedl i975X v době, kdy konkurence nabízí dva šesnáctilinkové sloty PCI Express, a tak čipová sada není tak vyšperkovaná, jak by mohla být. Na straně druhé, nForce 4 SLI 16x je koncipována tak, že komunikace s PCIe sloty pomocí SouthBridge je poznamenána latencemi, a tak nedochází k výraznému zvýšení výkonu. Stejně jako u konkurence se tedy jedná se spíše o technologickou výhodu ve smyslu snadnějšího přechodu na PCI Express x32, ale také o získání dalších zkušeností s takovouto konstrukcí. Více podrobností o nForce 4 SLI 16x naleznete v tomto článku.

Přehled základních desek - duben 2006
i Zdroj: PCTuning.cz

NVidia se však vzápětí nechala slyšet, že její duální grafické řešení bude podporováno pouze na vlastních čipových sadách. První, kdo se proti tomuto postavil byli výrobci základních desek, kteří ke svým výrobkům začali přibaloval SLI můstky. Netrvalo totiž dlouho a zahraniční server AnandTech přišel na to, že s ovladači verze 78.01 SLI na 975X funguje. Dlouho tak nebylo jisté, jak se Intel k celému problému postaví, resp. jaká duální řešení vyjmenuje v seznamu podporovaných technologií. Nakonec v oficiálním DataSheetu nalezneme pouze termín "support for 2x8 graphics cards".

Dále se předpokládalo, že Intel vylepší paměťový řadič tak, aby došlo ke zvýšení datové propustnosti, kterou DualCore procesory zcela jistě budou potřebovat. Zatímco první generace express čipsetů podporovala maximálně 2GB operační paměti, 975X podporuje již 8GB. Vzhledem k tomu, že se jedná o high-endovou záležitost, je jasné, že paměťový řadič je vybaven podporou ECC.

Očekávalo se však, že Intel zvýší také maximální podporovanou frekvenci. Otázkou je, zda se tak stalo. Již jsem zmínil DataSheet čipové sady. V něm stojí, že podporovány jsou DualChannel DDR2 paměti s frekvencí až 667MHz nebo propustností dat až 10,7GBps (špičky datového toku). Při výrobě základní vlastní základní desky se pak Intel chytil údaje prvního - základní deska podporuje paměti s maximální frekvencí 667MHz.

Přehled základních desek - duben 2006
i Zdroj: PCTuning.cz

Je však nanejvýš zarážející, že čeští prodejci u produktů uvádějí maximální podporovanou frekvenci 800MHz. Stejně tak zarážející je také fakt, že české zastoupení firmy MSI uvádí v seznamu podporovaných procesorů Celerony D s FSB 533MHz, kterou čipová sada nemá podporovat. Na globálním webu MSI tato informace již chybí. Také české zastoupení firmy ASUS na svém webu uvádí, že jejich základní deska podporuje Celerony D a FSB 533 MHz. Dokonce zde uvádějí nativní podporu DualChannel DDR2 800. Stejné informace naleznete i na jejich globálním webu. Zde je také odlehčená verze této základní desky, která v seznamu schopností sporné body nemá. Otázkou tedy zůstává, kde je pravda a komu máme věřit. Posledním sporným bodem je také budoucí podpora procesorů Conroe, které budou dost možná kvůli sníženému TDP vyžadovat nižší a jemnější napájení.

Jako jednu z výhod paměťového řadiče Intel uvádí využití Intel Memory Pipeline Technology a Intel Flex Memory Technology. První jmenovaná technologie byla vyvinuta speciálně kvůli DualCore procesorům za účelem zvýšit výslednou propustnost celého paměťového subsystému. Požadavky pro přístup do paměti jsou zpracovávány novým způsobem, který zajišťuje větší utilizaci jednotlivých paměťových modulů.

Druhá jmenovaná technologie je výhodná zvláště pro upgrade počítače. Flex technology totiž umožňuje spuštění DualChannel módu na paměťových modulech s rozdílnou kapacitou. Zároveň umožňuje synchronní i asynchronní přenost dat, dále spolupracuje s MPT. To vše je zajištěno především díky nezávisle vysílaným signálům. Spolu s dalšími, tentokráte již obecnými vylepšeními, se povedlo Intelu snížit latence vznikající při přístupu do paměti.

Čipová sada samozřejmě zdědila něco po svých předchůdkyních. Tím nejvíce zřetelným je SouthBridge ICH7/R. To tedy znamená, že čipová sada je vybavena High Definition Audiem umožňujícím režim 7.1.

Přehled základních desek - duben 2006
i Zdroj: PCTuning.cz

Dále je čipová sada vybavena výstupem na 4 Serial ATA porty (desktopová verze), které jsou schopny pracovat s přenosovou rychlostí 3GBps. Verze R je vybavena RAIDem podporujícím režimy 0, 1, 5 a 10. Dvě možná pole pak nemusí pracovat ve stejném režimu. SATA lze také přepnout do režimu AHCI (Advanced Host Controller), kdy vám jsou poskytnuty všechny funkce tohoto rozhraní, tedy HotPlug a sporné NCQ.

Přehled základních desek - duben 2006
i Zdroj: PCTuning.cz

Ještě pár slov o RAID. RAID (Redundant Array of Independent Disks - pole nezávislých disků) je technologie vyvinutá za účelem zvýšit rychlost nebo bezpečnost diskového subsystému. RAID má několik levelů:

  • 0 - Striped Disk Array without Fault Tolerance

    - tento režim umožňuje zvýšení rychlosti diskového subsystému - data jsou zapisována napříč celým diskovým polem podle toho, který disk zrovna není využit. Nevýhody režimu jsou dvě:
    • porucha jednoho disku znamená ztrátu všech dat
    • data se v tomto režimu nezálohují
  • 1 - Mirroring and Duplexing

    - režim používaný k záloze dat. Na všech použitých discích jsou stejná data - při zápisu na disk se zrcadlí. Nedochází ke zrychlení systému.
  • 2 - Error-Correcting Coding

    - zřídka používaný režim zapisující data nikoli na úrovni bloků, ale na úrovni bytů.
  • 3 - Bit-Interleaved Parity

    - rovněž zřídka používaný režim - zápis dat na úrovni bytů založený na principu levelu 0, tedy strippingem na vyhrazený disk.
  • 4 - Dedicated Parity Drive

    - režim založený na blokovém zápisu dat na dedikované disky. Pokud jeden z disků vypoví svou službu jsou paritní data využiita k vytvoření náhradního disku.
  • 5 - Block Interleaved Distributed Parity

    - napříč diskovým polem se stripuje na úrovni bytů, uložená data obsahují informace pro obnovu dat. Tento režim se tedy používá nejvíce - zajišťuje rychlost a bezpečnost.
  • 6 - Independent Data Disks with Double Parity

    - data jsou stripována napříč celým diskovým polem, všechny disky však obsahují data pro záchranu.
  • 7

    - level 7 je pseudorežimem organizace SCC - přináší podporu cache pro režimy 3 a 4.
  • 10 - A Stripe of Mirrors

    - stripují se (level 0) zrcadlená (level 1) data.
  • 0+1 - A Mirror of Stripes

    - asi nejrychlejší a nejbezpečnější režim - stripovaná data se zrcadlí. Je tedy výhodné mít 4 disky - dva máte ve stripu a jsou tím pádem rychlé, další dva je zrcadlí. Při poruše originálních disků stačí rozbitý disk vyměnit za ten, na nějž se zrcadlilo.

RAIDu se u Intelu říká Matrix Storage Technology. Samozřejmě umožňuje provoz NCQ a SMART. Konkrétní příklady využití této technologie naleznete zde.

Přehled základních desek - duben 2006
i Zdroj: PCTuning.cz

Dále je SouthBridge vybaven 6 linkami pro PCI Express x1 slot. U každého se počítá s přenosovou rychlostí 500 MB za sekundu. Další součástí je USB sběrnice zakončená výstupem na 8 USB portů verze 2.0. Celková rychlost 480 Mbps, tedy 60 MBps. Dále zde máme 6 linek pro běžné PCI. Volitelnou součástí ICH7 zůstává gigabitový ethernet. Celková propustnost SouthBridge je stanovena na 2 GBps. Díky SouthBridge může systém komunikovat s BIOSem.

Ještě několik vysvětlivek k použitým schématům:

  • DMI (Direct Media Interface)

    - přímé propojení tří čipů - řadiče pamětí, řadiče PCI Express pro grafiku (GMCH) a SouthBridge.
  • SPI (Serial Peripheral Interface)

    - alternativní rozhraní pro BIOS, které nahrazuje FWH.
  • RTC (Real Time Clock)

    - technologie společnosti Motorola umožňující BIOSu časované akce (např. vypnutí a zapnutí PC v daném čase nebo na základě LAN příkazu).

Podporované procesory:

Řady 5xx, 6xx, 8xx a 9xx. Na stránkách Intelu se s podporou procesorů s FSB 533 MHz (řada 3xx, Pentium 4 506, Pentium 4 511 a Pentium D 805) nepočítá, ASUS tvrdí, že ji její desky mají.
 

Co z toho vyplývá? i975X je další čipovou sadou Intelu, která přináší jedinou zásadní věc - podporu duálních grafických řešení. Stejně jako se kdysi nevyplatilo kvůli výkonu přecházet z i915 na i925 nebo později na i945, nevyplatí se toto ani nyní. Zvýšení výkonu je mizivé, protože změny na čipsetu jsou jen velmi drobné. Jediným důvodem pro přechod na i975X je tedy zmíněná podpora CrossFire/SLI.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama