Proč přijde vzpoura robotů: Problém nejsou stroje, ale lidi!
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Proč přijde vzpoura robotů: Problém nejsou stroje, ale lidi!

Proč přijde vzpoura robotů: Problém nejsou stroje, ale lidi! | Kapitola 3

Michal Rybka

Michal Rybka

12. 8. 2017 03:00 45

Seznam kapitol

1. Nižší bytosti 2. Zvrhlá zábava 3. Netrapte roboty, oni to vidí! 4. Když už to jde mimo naše chápání 5. Filmová škola 6. Inteligencí proti (lidské) hlouposti

Od Čapkových R.U.R. si lidstvo představuje katastrofický scénář, kdy roboti povstanou a smetou ho. Sami máme v tomto směru zkušenosti, otroci, bezzemci, nádeníci, dělníci a další „lidé nižší jakosti“ se pravidelně bouřili a buď se domáhali svých práv – anebo své pány prostě likvidovali. Stačí jen, aby si to roboti uvědomili...

Reklama

Dneska se všechno tohle destruktivní svinstvo válí na internetu, kde už dnes data může studovat vyvíjející se umělá inteligence. Jak se jednou bude dívat například na videa Boston Dynamics z testování robota SPOT? Téma napůl s humorem, ale tak trochu mrazivým humorem rozebralo The Verge, které vyzvalo vývojáře, aby „laskavě přestali kopat do robotů, než oni začnou jednou kopat do nás“ a hlavně „aby u toho neměli ten pobavený výraz ve tváři“. Podle autorů se video podobá nahrávce toho, jako „když někdo kope do psa“, což zřejmě souvisí s poměrně živými animatronickými pohyby.

Podobné je video, na kterém předvádějí šikanu robota Atlas Robot, což je mohutný bipedální manipulační stroj. Výzkumník ho nutí chodit členitým terénem, strká do něj klackem, vyráží mu bedny, které robot nosí a vůbec celý ten test vypadá znepokojivě. Naštěstí se na YouTube objevilo upravené video, do kterého jeho tvůrce vložil nadávky. „F*ck you, Kevin!“ nadává robot na výzkumníka a jak poznamenal Daily Dot, „nadávající robot působí podstatně méně děsivě“.

Možná to je řešení, nadávající robot působí docela lidsky – a jak vám jistě potvrdí člen jakékoliv moderní korporátní kultury, i váš kolega působí více lidsky, když vám natvrdo vynadá, místo toho, aby se falešně usmíval a pak vás šel udat na HR za porušení nějakých bizarních behaviorálních regulací, které HR vymyslelo pro řízení lidských resourců.

Ostatně možná i Robovie 2 by na tom byl líp, kdyby místo pasivního trpění šikany prostě malým Japončíkům vynadal a křikem přivolal jejich rodiče. Maličko mě děsí, že by mohla umělá inteligence objevit to, na co přišla celá řada obětí šikany: Že nejlepší metoda, jak se jí zbavit, je to vrátit. Moderní teoretikové, pedagogové a aktivisté kolem sebe sejí rady typu odejdi, žertuj, svěř se – nicméně jako děcko, které taky zažívalo šikanu, musím konstatovat, že nejrychlejší metoda, jak ji zcela utnout, je solidní přesdržka jejímu autorovi. I když bitku nevyhrajete, šikanátor obdrží zážitek, který už obvykle opakovat nechce, preferuje měkčí cíle.

A tak by se nám mohlo stát, že roboty jednou přestane bavit, že do nich lidi kopou, ničí je, poškozují a jednoho krásného dne by se to mohli rozhodnout zastavit protiúderem – jak ostatně vysvětluje asi nejkrásnější část Animatrixu (2003), The Second Renaissance. Umělá inteligence může pod protiútokem vnímat právě snahu ochránit sebe sama před zničením – a totální protiúder ve stylu Terminátor anebo Colossus: The Forbin Project (1970) vysvětluje, jak se k podobnému závěru může dopracovat.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama