prodej-pocitacu-v-cr-do-zari-klesl-o-tri-procenta
Novinka Prodej počítačů v ČR do září klesl o tři procenta

Prodej počítačů v ČR do září klesl o tři procenta

Mirek Kočí

Mirek Kočí

22. 11. 2017 17:00

Prodej počítačů v ČR za tři čtvrtletí letošního roku klesl o téměř tři procenta na 679 800 zařízení. Výrazně rostl zejména segment ultrabooků a kombinace notebooků a tabletů (dva v jednom), který zaznamenal zvýšení o dvě pětiny. Prodej klasických stolních počítačů se naopak snížil o šest procent, poptávka po laptopech pak klesla o více než desetinu.

Reklama

„Ve třetím čtvrtletí tohoto roku se prodejcům počítačů v České republice dařilo, prodeje meziročně vzrostly o 9 procent a dosáhly téměř 240 000 kusů. Růst táhly především ultramobilní počítače, takzvané modely 2v1 a hybridní zařízení, které zaznamenaly více než 80procentní nárůst, a to díky agresivní cenové politice společností Acer a Asus,“ uvedla analytička Garneru Annette Jumpová.

„Trh se stolními počítači zůstává dál slabý s 2procentním poklesem, způsobeným nízkou poptávkou ze strany spotřebitelů i firemních zákazníků. Tradiční notebooky stagnují, poptávka firem není vysoká a řada spotřebitelů přechází na ultramobilní počítače, které kombinují funkce notebooků a tabletů v jednom zařízení,“ dodala.

Prodej počítačů v ČR do září klesl o tři procenta
i Zdroj: PCTuning.cz

Největší meziroční růst zaznamenaly ve třetím čtvrtletí Acer a Asus, jejichž prodeje především malým a středním firmám a spotřebitelům vzrostly o 37, respektive 21 procent. První pozici si udržela společnost HP, jejíž prodeje ale rostly jen o necelá dvě procenta. Nejslabších výsledků pak ve třetím čtvrtletí zaznamenala společnost Lenovo, které navzdory pozitivním výsledkům prodejů stolních počítačů významně poklesl prodej notebooků. Přesto jí patřilo celkové druhé místo za HP. Následuje Dell, Acer a Asus.

Zdroj: Gartner

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama