Prodej Twitteru ovládl média. Jak opustit umírající sociální sítě?   #TYDEN  31. října
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Prodej Twitteru ovládl média. Jak opustit umírající sociální sítě? #TYDEN 31. října

Prodej Twitteru ovládl média. Jak opustit umírající sociální sítě? #TYDEN 31. října

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

31. 10. 2022 07:00 2

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, telegraficky, Internet, Webdesign 2. Elon Musk koupil Twitter. Je to tak 3. Hardware, software, mobilní aplikace, hry 4. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 5. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy

Alex Jones musí platit. Shutterstock se spojil s OpenAI. Web3 je spiknutí rizikového kapitálu. Twitter přichází o nejvíce aktivní uživatele. Nová verze Memtest86+. Adidas se rozloučil s Kanye West.

Reklama
Reklama

Telegraficky

CSS Dig ■ PHP 8 je venkuInfrequentsonicgraphviz v7 ■ Python 3.11.0 je venku ■ Tor Browser 11.5.5 je venku ■ Argo.ai to zabaliloText Grab OCR ■ AltTab pro Mac ■ KeywordsPeopleUse


Internet, webdesign

Známý konspirátor Alex Jones musí zaplatit miliardové odškodné obětem masové střelby v Sandy Hooks, o které v InfoWars tvrdil, že jde o zinscenovanou událost.

Kdo sakra je Albertina Geller, je otázka na Insideru. Má profil například na Quora, plný článků. Řeč je o ní v článku ukazujícím, jak firmy začínají používat fotky „zaměstnanců“ generované AI. Samotná Albertina Geller zjevně tvoří také články, ale i ty jsou generované AI. 

Shutterstock se spojil s OpenAI a bude prodávat AI výtvory a odměňovat (původní) autory. Jak to celé bude (či nebude) fungovat, prozatím moc jasné není a ještě nás čeká dlouhá cesta, než se dořeší otazníky okolo autorství a práva týkajícího se výtvorů AI. Obzvlášť proto, že všehny ty AI se musel „někde“ něco naučit. A tam je mnoho otazníků.

Web3 je spiknutí rizikového kapitálu. To je to, co se ve skutečnosti děje. 

Instagram mírně redesignoval svoji webovou podobu. Nově má pravý sloupec s menu, které bylo původně umístěno nahoře. Žádná další změna se nekoná, nové funkce také ne.

Instagram mírně redesignoval svoji webovou podobu.
i Zdroj: PCTuning.cz
Instagram mírně redesignoval svoji webovou podobu.

Cory Doctorow o tom, jak opustit umírající sociální sítě, ale také o tom, jak zůstáváním podporujeme diktátory, kteří je vlastní. 🔀 Paralela s reálným světem samozřejmě není čistě náhodná. 

Palmer Luckey, zakladatel Oculusu, označuje metavesmír od Facebooku za drahý vášnivý projekt Marka Zuckerberga, který nikdo nepovažuje za hodnotný. Chtěl by, aby metavesmír/metaverusm existoval, ale cestu Facebooku nepovažuje za dobrou.


💡 Máte newsletter na Substacku?

Dejte vědět na rychlofky@gmail.com. Vzniká malý přehled českých newsletterů na Substacku. A objevíte se i v Doporučeních, co Substack má jako funkčnost. Nebo #TYDEN přihoďte do svých doporučení, vrátíme vám to 😇

Elon Musk koupil Twitter. Je to tak

A pokud vás tahle epizoda života Twitteru nezajímá, nebojte se ji přeskočit.

Elon Musk se ve středu vydal do ústředí Twitteru a přinesl si tam … umyvadlo. Vážně. Doprovodil to slovy „let that sink in!“. Sink je umyvadlo/dřez, fráze samotná znamená něco jako „vstřebejte to“.

Ptáček je na svobodě, tweetnul Musk v pátek 28. října. V den kdy koupil Twitter a začne vládnout. Chystá se propouštět (ale už prý ne 75 % stavu jak původně řekl), zrušit doživotně zakázané účty, prosazovat svobodu projevu (ale ne ‘Free-for-All Hellscape’), vyměnit vedení. To okamžitě vyhodil. Co bude, je ale velká neznámá, a zda to Twitter zničí, či mu to prospěje, nikdo předpovědět nedokáže. 

Ne, z Twitteru neodcházejí vyhození zaměstnanci s krabicemi. Musk vyhodil pouze nejvyšší vedení. Přesto se některá média nechala nachytat na dvojici „vydávající“ se za vyhozené a postávající před sídlem Twitteru. Nepřekvapí, že nachytanými je i Bloomerg, agentura proslulá neověřenými zprávami a výmysly. Viz Musk Starts Cutting Jobs at Twitter as Staff Seen Leaving With Boxes

Několik okamžiků poté, co se Elon Musk stal oficiálním majitelem Twitteru, se platforma zaplnila nenávistnými projevy

Twitter bude 8. listopadu stažen z newyorské burzy cenných papírů. Co to vlastně znamená, se můžete dočíst například v How Twitter Will Change as a Private Company

General Motors dočasně pozastavil reklamu na Twitteru do doby, než bude jasné, kam se Twitter vydá. GM určitě nebude jediná z firem, který bude chtít mít jistotu, kde a vedle čeho inzeruje.

„Pořádně jsi to podělal, chlapče” píše Nilay Patel na adresu Elona Muska ohledně koupě Twitteru. Skvělé čtení. Ano, Muska (a Twitter, ale i jeho uživatele) čeká peklo. Patel je i zásadně kritický k vývoji v USA, které je se „svobodou projevu” už hodně dlouho v rozporu. 

Twitter přichází o nejaktivnější uživatele a zásadně se snížil zájem o módu a celebrity. Možná bych věděl dost důvodů, proč tomu tak je. Více v podcastu Umírá Twitter? Proč aktivní uživatelé netweetují a odcházejí jinam? A co až přijde Elon?

Hardware

Ikea má nový hub pro chytrou domácnost. Dirigera podporuje nový Matter, podle The Verge je vidět zlepšení, ale vyplatí se počkat pár měsíců. V Česku v prodeji za 1 690 Kč 

Dstike Deauther Watch jsou dost zvláštní hodinky. Vyhazují lidí z 2,4GHz sítí Wi-Fi. A taky vytvářet fake Wi-Fi a ještě pár dalších věcí.

Tesla stahuje 24 tisíc vozů Model 3. A tentokrát problém nejde opravit aktualizací software. Problémem je nesprávná montáž součástí levého zadního a středního bezpečnostního pásu.

SpaceX zavádí FUP. Nakonec není divu, stoupající počet uživatelů přináší službě problémy. Stane se dost službou za hodně peněz a málo muziky.

Recenze Logitech G502 X Plus – nostalgický návrat ikonické myši

OM-5 je první fotoaparát od následovníka Olympusu, OM System. 20 megapixelů, bez zrcadlovka a 1 999 dolarů, v prodeji od listopadu. 


Software

Mobilní Pocket Casts je nově Open Source, najdete ho na Githubu. Pocket Casts v roce 2021 koupili Automattic (WordPress, zejména) a popularitou se řadí k velké podcastové trojce (Google, Apple, Spotify). Detaily v Pocket Casts Mobile Apps Are Now Open Source. #TYDEN k poslouchání je i na Pocket Casts.

Po devíti letech je venku nová verze Memtest86+. Kompletně přepsaná pro dnešní hardware.

Mac OS Ventura je venku a můžete zkoumat, co vše je nové (Stage Manager například, není to katastrofa jako na iPadu) a co vše je změněné (zejména přepracované Nastavení). Můžete v macOS Ventura: The MacStories Review či macOS 13 Ventura: The Ars Technica review

Apple má betaverzi webové podoby iCloudu. Nutno dodat, že docela povedenou. Najdete na beta.icloud.com 

Apple má beta verzi webové podoby iCloudu.
i Zdroj: PCTuning.cz
Apple má beta verzi webové podoby iCloudu.

Nová AI pomůcka umí obarvit černobílé fotografie. Můžete si ji vyzkoušet na palette.fm

Nová AI pomůcka umí obarvit černobílé fotografie
i Zdroj: PCTuning.cz
Nová AI pomůcka umí obarvit černobílé fotografie

Heroku brzy ukončí možnost využívat zdarma tuto nesmírně užitečnou službu.  Jak s tím naložit, pokud jste se stali právě na Heroku tak trochu závislí?


Mobilní aplikace

Stage Manager na iPad OS není budoucnost multitaskingu píše The Verge. Logické, protože iPad (a iOS) nemá multitasking, neběží tam víc než pár aplikací, bez ohledů cokoliv nad limit zabíjí, včetně ztráty dat. Nemá to okna, souborový systém a řadu dalších věcí, které jsou zásadně potřeba, pokud chceme iPad mít jako použitelný počítač. 

Stage Manager na iPad OS
i Zdroj: PCTuning.cz
Stage Manager na iPad OS

V betách pro iOS/iPadOs a macOS se objevila první verze aplikace Freeform.


Hry

Final Fantasy XVII – Ambition

Epic Games do 4. listopadu nabízí zdarma Saturnalia a Warhammer 40,000: Mechanicus.

Steam láme rekordy. V neděli 23. října přesáhl 30 milionů souběžných uživatelů.

Steam láme rekordy.
i Zdroj: PCTuning.cz
Steam láme rekordy.

Xbox Cloud Gaming „použilo” více než 20 milionů lidí. Dvakrát tolik, než před rokem. The Verge uvádí, že výrazně pomohlo partnerství s Fortnite, a je to dost pravděpodobné.

Rode spustilo streamovaci a herní divizi, včetně nových mikrofonů i software. Rode X startuje s trojicí produktů. Unify, virtuálním mixážním řešením, dynamickým mikrofonem XDM-100 pro USB a kondenzátorovým USB mikrofonem XCM-509.

Marketing, komunikace

Apple nově chce 30% podíl z nákupu reklamy či dosahu na sociálních sítích uskutečněného v aplikacích. Dost zásadní problém pro aplikace používané marketéry pro správu sociálních sítí i pro samotné sociální sítě (tam je to trochu nejasné, možná do toho nespadají). Nový požadavek ale skutečně znamená, že aktivovaný boost příspěvku na Facebooku či Instagramu musí vést k odvodu 30 % do kasy Apple.

Cílit v SEO na klíčová slova s nulovým provozem? Ale jasně že ano, nulu mají zpravidla jenom v nástrojích kde se na ně díváte.  V realitě mohou mít desítky až stovky příchodů měsíčně a při dostatečném množství slov získáte nezanedbatelnou návštěvnost. Užitečná analýza.

Lego má problém, chce „sběratelské“ minifigurky schovat do recyklovatelné lepenkové krabice místo plastikového sáčku. Sběratelé se bouří. Do sáčku sice nevidí, ale prohmatáním mohou odhadovat, co je vevnitř, a nekupovat zajíce v pytli. 

Apple v App Store přidalo reklamní pozice, zaplavují je sázkové aplikace a vývojáři si stěžují, že se objevují přímo u jejich aplikací.

Poté, co Apple vyvolal nevoli reklamou na sázkové aplikace, došlo k pozastavení jejich zobrazování. 

Adidas se rozloučil s Kanyem Westem a vůbec nejde o málo peněz.  Důvod? Antisemitské výroky, za které už Kanye má ban na sociálních sítích. Nepoučitelný.


Bezpečnost, soukromí, právo

První román spoluvytvořený umělou inteligencí má problém. Americký úřad pro autorská práva oslovil autorku, že chce odebrat registraci a důvodem má být to, že „vizuální dílo má být podstatně tvořeno člověkem, aby mohlo být chráněno“. Vizuální část románu Krish Kashtanové vytvořila Midjourney AI.

McAffee objevili na Google Play adware aplikace stažené ve více než 20 milionech případů. DxClean slibující zrychlení mobilu (ve skutečnosti zpomaloval), několik provedení svítilen (velmi oblíbené tvůrci malware/adware) a různorodé další neškodně vypadající „aplikace”. Adware v této podobě se využívá k podvodnému klikání na reklamy. Vydělávají tím peníze. 

Microsoft nechal volně přístupná data s informacemi o firemních zákaznících. Data unikla, jsou mezi nimi i české firmy a instituce. Kdo tam (a nejenom tam) je lze „zjišťovat“ na socradar.io/labs/bluebleed 

Apple potvrdil, že plně záplatované jsou pouze poslední verze operačních systémů. A také vysvětluje, co je to upgrade (aktualizace plného čísla verze) a update (aktualizace desetinných čísel verze).

Máte starší PSD s některými barvami od Pantone? Možná o ty barvy přijdete. Adobe změnilo licencování a budete-li je chtít zpět, budete muset zaplatit.

Odhalili ruské agenty Miškina a Čepigu – nejen tím se proslavili členové mezinárodní investigativní skupiny Bellingcat. Teď zveřejnili identitu speciální ruské jednotky, která vypočítává trasy raket mířících na ukrajinská města. 

Booking.com a Ryanair jsou stále ve při ohledně „data scrapingu“. Tedy toho, že Booking {neoprávněně” (podle Raynairu) získává data z webu. 

Sociální sítě

Zničí Mark Zuckerberg vlastní společnost? Velmi dobré čtení v Mark Zuckerberg Is Going To Kill His Company

V Indii se místním klonům TikToku nedaří, trh válcuje Instagram a YouTube. To vše proto, že Indie TikTok zakázala v okamžiku, kdy měl přes 200 milionů místních uživatelů. 🔀 A místní „kopie“ mají dohromady už 300 milionů MAU, ale nemají světovou audienci. V penězích jde o trh s hodnotou 19 miliard dolarů. 

Proč si zvuk nikdy nezíská srdce uživatelů sociálních médií je užitečné čtení. Audio má prostě problém, není tak virální a šiřitelné jako texty, obrázky a video. 

TikTok má staronový problém. Záplavu tramatizovaných a mizerně placených obsahových moderátorů. Starý známý i v tom, že tohle už známe z Facebooku i dalších sítí. Špatné pracovní podmínky, nízká mzda, nezájem o zdraví, chování se jako k spotřebnímu materiálu. A na druhé straně násilí, sebevraždy, zneužívání dětí, krutost a další obsah, který má fatální následky na moderátory.

WhatsApp měl v úterý celosvětový výpadek, uživatelé se nemohli připojit. Poslední velký výpadek měl WhatsApp loni, zhruba šest hodin, včetně ostatních služeb od Meta.  Výpadek nakonec trval zhruba dvě hodiny. 

WhatsApp měl v úterý celosvětový výpadek,
i Zdroj: PCTuning.cz
WhatsApp měl v úterý celosvětový výpadek,

TikTok je zdrojem zpráv pro jednoho z deseti Američanů. 

LinkedIn se opět pochlubil „rekordním zapojením” uživatelů. Stále ale udávají počty založených uživatelů a odmítá používat metriky shodné s ostatními, tedy MAU/DAU.

Pornhub opět má ban na Instagramu. Účet na kterém nic špatného nezveřejňuje, nutno dodat. Celé to začalo v září, kdy Instagram odstranil účet Pornhubu pár týdnu po banu. Meta se tehdy do média vydala tvrdit, že účet nabádá uživatele, aby opustili Instagram a navštívili Pornhub. 

YouTube umožní lékařům a sestrám ověření toho, že jsou profesionálové.  Ověření bude viditelné na účtu a získají i některé další výhody. 

Twitter odblokoval The Babylon Bee.  Satirický/parodicky web dostal ban v březnu tohoto roku. Souvislost s Muskem ale asi nehledejte.

MrBeast (vlastním jménem Jimmy Donaldson) je s počtem 107 milionů odběratelů pátým nejčastěji odebíraným tvůrcem (107 milionů odběratelů) na YouTube.  Vydělává nejvíce peněz ze všech – Forbes odhaduje, že Donaldson jen za svůj obsah vydělá 54 milionů dolarů ročně.


Startupy a ekonomika

Desítky milionů korun nezaplacených daní u českých influencerů na YouTube, Twitchi a dalších sítích.  Výsledek kontroly Generálního finančního ředitelství, pochopitelně bez konkrétních jmen. Otázkou je, zda si „nejmenovaní” fakt mysleli, že se na to nikdy nepřijde.

Apple zdražuje Music, TV+ i Apple One. S okamžitou platností. Music o dolar, na 10,99 USD měsíčně/109 při ročním plánu. Music i TV+ pro rodinu o 2 dolary. Apple One pro rodinu o 3 dolary. V Česku tak například Apple One rodinný z 390 na 449 Kč měsíčně. Hodit by se mohlo Máte Apple One a chcete ušetřit? Jde to snadno, vypnutím jednotlivých částí

Seagate nesplnil kvartální očekávání a plánuje propustit zhruba 3 tisíce lidí.

Altimeter, akcionáři Meta, píší otevřený dopis Marku Zuckerbergovi. Nelíbí se jim pokles hodnoty společnosti, roztříštěnost aktivit, zacílení na metaverze.  Chtějí snížit náklady na lidské zdroje o alespoň 20 %, sní žit roční CAPEX z 30 na 25 miliard USD a omezit investice do metavesmíru/Reality Labs na maximálně 5 miliard ročně.

Akcie Meta se propadly o 24 % na nejnižší cenu od roku 2016. Přispívá k tomu druhý kvartální pokles, 9 miliard dolarů ztrát ve VR divizi a snížení ratingu u Morgan Stanely, Cown i KeyBanc. 

Apple hlásí rekordní tržby za 4. čtvrtletí, které meziročně vzrostly o 8 % na 90,1 miliardy dolarů, čistý zisk vzrostl meziročně o 1 % na 20,7 miliardy dolarů a roční tržby vzrostly meziročně o 8 % na 394,3 miliardy dolarů. 

Google koupil Alter a pro nás v Česku je na tom nejzajímavější to, že je to český startup, původně spuštěný jako Facemoji. Zakladateli jsou Jon Slima a Robin Razska.


E-knihy

Apple přinutilo Spotify zrušit možnost nákupu audioknih v aplikaci. Apple je zde přitom v přímé konkurenční pozici. Problém je, jako vždy, v nutnosti odvádět 30 % z každého nákupu Apple. 


#TYDEN je e-mailing, který vychází v neděli večer. Ve webové podobě vychází v pondělí ráno na PCTuning.cz. jednotlivé “zprávičky” se průběžně objevují na Twitteru @rychlofky. Od srpna 2022 i občasný podcast (i na Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, Pocket Casts)

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama