prodeje-chytrych-telefonu-v-cesku-huawei-se-dotahuje-na-samsung
Novinka Prodeje chytrých telefonů v Česku: Huawei se dotahuje na Samsung

Prodeje chytrých telefonů v Česku: Huawei se dotahuje na Samsung

Mirek Kočí

Mirek Kočí

3. 6. 2019 16:00

Huawei zvýšil v Česku v prvním čtvrtletí prodej chytrých telefonů a snížil tak náskok vedoucího Samsungu, jehož prodeje se zvýšily o pouhé dvě procenta. Uvedla to analytická firma Gartner. Nově přijaté sankce ve Spojených státech však mohou prodej telefonů značky Huawei v nadcházejícím období výrazně ovlivnit.

Reklama

„Nedostupnost aplikací a služeb Google na telefonech Huawei, v případě, že opatření skutečně vejde v platnost, zásadně naruší mezinárodní obchodní aktivity společnosti. Ty v současné době představují přibližně polovinu jejího obratu v segmentu chytrých telefonů. Přinejmenším to povede k nejistotě a obavám zákazníků a omezí tak růst Huawei v nejbližších měsících,“ uvedl ředitel výzkumu Gartner Anshul Gupta.

Třetí na tuzemském trhu skončil Apple s pětinovým poklesem. Xiaomi zvýšilo prodej meziročně na desetinásobek ze 17 000 na téměř 170 000 prodaných telefonů (v datech z prvního čtvrtletí 2018 ale nejspíš nebyl zahrnut šedý dovoz).

Prodeje chytrých telefonů v Česku: Huawei se dotahuje na Samsung
i Zdroj: PCTuning.cz

Z výsledků publikovaných společností Gartner dále vyplývá, že český trh meziročně rostl o necelá tři procenta (40 tisíc kusů), nedosáhl ale úrovně prodejů z prvního čtvrtletí roku 2017. Rostl jak segment základních chytrých telefonů (o 60 tisíc kusů), tak segment prémiový (o 45 tisíc kusů), nejlevnější užitkový segment naopak meziročně klesl.

Firmě Huawei se dařilo i celosvětově, když zvýšila meziročně prodej o 44 procent na 58,4 milionu telefonů. Rostla tak nejvíce z první pětky a upevnila si druhé místo za Samsungem. Ten zaznamenal pokles o devět procent na 71,6 milionu prodaných telefonů. Celkově trh klesl o 2,7 procenta na 373 milionů prodaných chytrých telefonů.

Zdroj: Gartner

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama