prodeje-smartphonu-se-ve-druhem-ctvrtleti-propadly-o-20-procent
Apple Novinka Prodeje smartphonů se ve druhém čtvrtletí propadly o 20 procent

Prodeje smartphonů se ve druhém čtvrtletí propadly o 20 procent

Mirek Kočí

Mirek Kočí

29. 8. 2020 16:15

Samsung a Huawei se poprvé dělí o první příčku v celosvětových prodejích. V Česku po citelném propadu v prvním čtvrtletí prodeje chytrých telefonů ve druhém kvartále naopak velmi mírně rostly.

Reklama

Pandemie koronaviru nadále ovlivňovala globální mobilní průmysl – celosvětové prodeje koncovým uživatelům činily ve druhém čtvrtletí roku 2020 podle dat společnosti Gartner 295 milionů zařízení, což představuje meziroční pokles o 20,4 %. Ve střední a východní Evropě klesly ve druhém čtvrtletí prodeje chytrých telefonů jen mírně, v Česku dokonce meziročně mírně vzrostly.

Mezi pěti nejvýznamnějšími výrobci chytrých telefonů zaznamenal největší propad prodejů Samsung, zatímco prodeje Apple se meziročně téměř nezměnily. Ačkoliv společnost Huawei zaznamenala taktéž meziroční pokles, prodala o 27,4 % chytrých telefonů víc než v prvním čtvrtletí a v podstatě se tak dělí o první příčku se Samsungem.

I přes nárůst poptávky se prodeje chytrých telefonů v Číně meziročně propadly o 7 % na necelých 94 milionů kusů. Indie, která zavedla přísná omezení (dopadající dokonce i na online prodej) zaznamenala vůbec největší propad prodeje chytrých telefonů (-46 %) z pěti největších zemí světa.

Samsung prodal ve druhém čtvrtletí téměř 55 milionů chytrých telefonů, což představuje meziroční pokles o 27,1 %. Prodeje Huawei meziročně poklesly o 6,8 % na 54 milionů kusů. Společnost Apple pak prodala ve druhém čtvrtletí 38 milionů iPhonů, což představuje meziroční pokles 0,4 %. „Apple se v prodejích ve druhém čtvrtletí dařilo lépe než většině ostatních výrobců a prodeje rostly i oproti předchozímu čtvrtletí.

Zatímco v prvním čtvrtletí se prodeje chytrých telefonů ve střední a východní Evropě propadly více než v Evropě západní, ve druhém čtvrtletí se situace obrátila. Český trh vykázal dokonce mírný meziroční růst ve výši přibližně jednoho procenta.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama