Projekt UDesk: tichý výkon – stůl se zabudovaným PC (I.)
i Zdroj: PCTuning.cz
Návody Článek Projekt UDesk: tichý výkon – stůl se zabudovaným PC (I.)

Projekt UDesk: tichý výkon – stůl se zabudovaným PC (I.) | Kapitola 12

Pavel Urbánek

Pavel Urbánek

8. 4. 2014 03:00 47

Seznam kapitol

1. Úvod  2. Cíle  3. Návrh 4. Inovativní aspekty 5. Výroba desky a konstrukce stolu 6. O „dřevu“ 7. O zpracování a lakování dřeva 8. [Galerie] Výroba skříně 9. Stříhání a vrtání
10. O závitech (a jak je vyrobit) 11. Lakování kovů 12. Výběr nátěrových hmot 13. Bezpečnost až na prvním místě 14. [Galerie] Lakování dílů skříně a jejich montáž 15. [Galerie] Montáž konstrukce stolu 16. Závěr první části 17. Závěrečná galerie

Tuning počítače dotažený do absurdna – tak by se dal charakterizovat projekt UDesk. Řezání, vrtání, svařování, frézování, broušení nebo lakování, to je jen stručný výčet aktivit, které směřují k realizaci odvážného plánu. Nečeká vás jen strohý popis úprav, ale i rady a postupy, které se vám mohou hodit při vlastních modifikacích.

Reklama

A čím tedy vlastně lakovat? Čím chcete! Respektive spíš to omezit na ty barvy, které jste schopni z pistole následně vyčistit. Na výběr máme z řady barev. Jednosložkových i dvousložkových. Někdo sáhne i po drahých autolacích a podobně. Zde si uvedeme běžně dostupné barvy. Pokud jste někdy něco natírali, tak vás určitě napadne syntetika. To je poměrně levná barva (150 Kč/1 kg). Její výhoda kromě ceny spočívá ve snadné aplikaci. Barva dobře kryje, dobře chytá i na nepříliš dobře očištěné povrchy a je běžně dostupná. Tím výhody víceméně končí. Z mého pohledu je naprosto tragická v době schnutí, i v letním pařáku to může trvat 24 hodin – to je 24 hodin, kdy na to šáhnete a uděláte otisk. I po 24 hodinách není vyhráno, vytvrdnutí trvá déle, takže nějaké sešroubování po jednom dni nehrozí. Barva se taky špatně brousí a nedá se prakticky leštit. Ředí se ředidlem S6000.

Další možnost je sáhnout po nitrocelulózové barvě. Ta je o něco dražší (250 Kč/1 kg) a je také značně jedovatá a nepříznivá pro životní prostředí. Její výhoda je v opravdu bleskovém zasychání. Dá se říct, že vám zasychá pod rukama, není problém tedy natřít jednu součást, nalakovat druhou a potom první obrátit a lakovat z druhé strany. Je to vykoupeno vyšší obtížností lakování, horší kryvostí a nutností opakovat více vrstev. Barvu je možné brousit i leštit. Používané ředidlo je C6000. Lakování nedokonale očištěných dílů není problém, barva, respektive ředidlo, si je prakticky samo odmastí.

Třetí varianta je akrylátová vodou ředitelná barva (existují i akrylátové acetonové barvy). Ta je stejně drahá jako syntetika. Má o něco horší vydatnost – z jednoho kilogramu nastříkáte méně plochy. Krytí je také o něco horší, pořád ale lepší než nitro. Samotná barva schne dobře v teple, pokud pomůžete prouděním vzduchu, tak za 30 minut můžete díl obrátit. Pokud je chladno nebo vlhko, tak se doba prodlužuje na několik hodin. Problém je v tom, že barva nechytá tak snadno a je velmi citlivá na jakékoli znečištění. Na hladkém povrchu se také nerozlévá dobře. Je tedy potřeba provést důkladné očištění a další přípravy.

Projekt UDesk: tichý výkon – stůl se zabudovaným PC (I.)
i Zdroj: PCTuning.cz
Projekt UDesk: tichý výkon – stůl se zabudovaným PC (I.)
i Zdroj: PCTuning.cz
Projekt UDesk: tichý výkon – stůl se zabudovaným PC (I.)
i Zdroj: PCTuning.cz

Používané barvy pro nátěry dílů i konstrukce - S2003 základní, akrylátová krycí a nitrocelulózní krycí.

Vsuvka - čištění pistole

Na první pohled můžete mít obavu z obtížnosti toho úkonu, ale to je mylný pocit. Čištění je většinou hračka, akorát se nesmí opomenout. Celá akce probíhá tak, že se vypláchne nádobka s barvou vhodným ředidlem a čistým ředidlem se chvíli stříká, aby se barva dostala z trysky ven. A to je celé. Tedy ještě je vhodné očistit trysky z venku, pokud zde zůstala nějaká barva, případně i ze samotné pistole. Doplňující informace: dokud jsem pistoli nevlastnil, tak jsem měl pocit, že barva se dostane i do ústrojí se vzduchovým pohonem. Kdepak, míchání barvy se vzduchem probíhá za tryskou, venku z pistole - vzduchové trysky se zanesou jedině tak, že se do nich dostane něco z kompresoru.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama