Projekt UDesk: tichý výkon – stůl se zabudovaným PC (I.)
i Zdroj: PCTuning.cz
Návody Článek Projekt UDesk: tichý výkon – stůl se zabudovaným PC (I.)

Projekt UDesk: tichý výkon – stůl se zabudovaným PC (I.) | Kapitola 16

Pavel Urbánek

Pavel Urbánek

8. 4. 2014 03:00 47

Seznam kapitol

1. Úvod  2. Cíle  3. Návrh 4. Inovativní aspekty 5. Výroba desky a konstrukce stolu 6. O „dřevu“ 7. O zpracování a lakování dřeva 8. [Galerie] Výroba skříně 9. Stříhání a vrtání
10. O závitech (a jak je vyrobit) 11. Lakování kovů 12. Výběr nátěrových hmot 13. Bezpečnost až na prvním místě 14. [Galerie] Lakování dílů skříně a jejich montáž 15. [Galerie] Montáž konstrukce stolu 16. Závěr první části 17. Závěrečná galerie

Tuning počítače dotažený do absurdna – tak by se dal charakterizovat projekt UDesk. Řezání, vrtání, svařování, frézování, broušení nebo lakování, to je jen stručný výčet aktivit, které směřují k realizaci odvážného plánu. Nečeká vás jen strohý popis úprav, ale i rady a postupy, které se vám mohou hodit při vlastních modifikacích.

Reklama

Jak název kapitoly naznačuje, tak zde projekt zdaleka nekončí, naopak ta opravdu zajímavá část věnující se chlazení, osazování komponent, odhlučňování na neslyšnou úroveň, sponzoringu nebo také fotografii teprve přijde. Hrubé základy a většina velkých mechanických dílů byla vyrobena a sestavena do finální podoby. Tato fáze projektu se jeví jako nejnáročnější, ale není tomu tak, aneb platí známý syndrom 90 % hotovo. 

Časová a technická náročnost

Výroba samotného stolu byla brzděna dlouhým a pracným lakováním desky, které bylo způsobeno nedostatečnými zkušenostmi s nátěry dřevěných povrchů. Kovovou konstrukci nohou a horního rámu bylo potřeba odrezit a obrousit do použitelné podoby (použity jekle ze sběru, nízko nákladové řešení koneckonců jako i zbytek projektu). Samotné nátěry nebyly příliš složité, i když díly jsou poměrně velké.

Výroba skříně na komponenty se neobešla bez problémů a bylo potřeba vyrobit rozkládací verzi 2, první nýtovaný „prototyp“ se nezdařil po vizuální stránce. Vyklápěcí mechanismus byl promyšlen dobře a jeho realizace byla bezproblémová, obava z nedostatečné přesnosti se ukázala jako lichá. Jak se povedly díly, které budou představovat nosnou konstrukci pro komponenty, se ukáže později - až budou osazovány samotné komponenty.

Suma sumárum tato část projektu vzala přibližně měsíc čistého času, což není příliš povzbuzující, protože z pohledu celku je to teprve polovina veškerých prací. Uvidíme, jak se bude dařit nebo nedařit při tvorbě dílů vodního chlazení a dalších vychytávek vnitřku skříně.

Tabulka orientačních cen za materiál.
i Zdroj: PCTuning.cz
Tabulka orientačních cen za materiál.

Jak dál?

Jak už bylo naznačeno, druhý díl se bude věnovat dolaďování návrhu vodního chlazení, principům různých dalších nebo alternativních cest ke snížení hladiny zvuku nebo úplnému odhlučnění a sestavování celku. Na cestě je řada překážek, například konstrukce centrálního rozvodu kapaliny – interconnect plate, nebo také výroba speciální expanzní nádoby pro horizontální umístění. Vyřešit se bude muset také způsob chlazení disků a odstranění vibrací duálního čerpadla.

Projekt UDesk: tichý výkon – stůl se zabudovaným PC (I.)
i Zdroj: PCTuning.cz

Tak tato deska bude tvořit základ nového stroje.

Nesmíme opomenout i možnost individuálního sleevování (oplétání) kabelů u zdroje a jiných komponent. K tomu účelu bude použita padáková šňůra – Paracord. Určité komplikace bude představovat zajištění rozvodů elektrické energie ke všem potřebným komponentám, čerpadly počínaje až po rozsáhlé osvětlení pomocí RGB LED pásků a také vývody kabeláže mimo skříň.

Všechny tyto překážky bude potřeba operativně řešit a přizpůsobovat, protože řada dílů celé skříně a stolu už je finálních. Můžete se ale těšit na celkem zajímavé poznatky, které se dají aplikovat i na vaše soukromé modderské aktivity.

Na závěr malý spoiler toho, co nás čeká v příštím díle!
i Zdroj: PCTuning.cz
Na závěr malý spoiler toho, co nás čeká v příštím díle!

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama