pruvodce-koupi-cenove-vyhodneho-ale-i-vykonneho-pc-pro-duben-2005
Návody Článek Průvodce koupí cenově výhodného, ale i výkonného PC pro duben 2005

Průvodce koupí cenově výhodného, ale i výkonného PC pro duben 2005

Mino

Mino

25. 4. 2005 00:00 61

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Sestava pro nenáročné hráče - CPU, RAM, MB, VGA 3. Sestava pro nenáročné hráče - HDD, mechaniky a zbytek 4. Sestava pro nenáročné hráče - Shrnutí 5. Sestava pro slušné herní nasazení - CPU, RAM, MB, VGA 6. Sestava pro slušné herní nasazení - HDD, mechaniky a zbytek
7. Sestava pro slušné herní nasazení - Shrnutí 8. Sestava pro náročné hráče, která finančně nezruinuje - CPU, RAM, MB, VGA 9. Sestava pro náročné hráče, která finančně nezruinuje - HDD, mechaniky a zbytek, Shrnutí, Závěr 10. Sestava pro náročné hráče, která finančně nezruinuje - Shrnutí 11. Závěr

Každý z nás jednoho dne dospěje k názoru, že stávající mašina už nestíhá a musí se nevyhnutně upgradovat. Jsou dokonce i lidé, kteří mají tento pocit neustále. Proto jsem se rozhodl, že se vám budu snažit rozhodování o výběru komponent usnadňovat a každý měsíc vám přinášet tohoto průvodce, který by se měl postupem času rozšiřovat a dále vyvíjet. Počítačové sestavy budou rozděleny opět do tří cenových kategorií: PC do 20000, 30000 a 40000 včetně DPH.

Reklama

Kupujete-li nové PC, či jen upgradujete, určitě budete chtít koupit to nejlepší, co je na trhu za co nejméně peněz. Proto jsem připravil tento přehled, který vás stručně provede jednotlivými komponentami s tabulkou, kde naleznete nejen jejich ceny, ale také pár důležitých užitečných údajů.

Navíc, před každou komponentou máte barevnou značku, která značí vhodnost její koupě. Logicky, zelené kolečko znamená, "Skvělý poměr výkonu a ceny", žluté kolečko něco takového: "Dalo by se o tom za určitých okolností uvažovat, ale radši ne", jinak také řečeno, buď je daný produkt cenově nepříliš výhodný, ale dobrý nebo nepříliš dobrý za slušnou cenu. No a nakonec červené kolečko znamená, že "Tohle nemá dnes na pultech co dělat". Tedy, buď je to beznadějně zastaralá věc, nebo směšně předražená či prostě jinak nevyhovující.

Ovšem počítejte s tím, že barva kolečka vyjadřuje i daný vztah vzhledem ke kategorii. Může být deska za 4500Kč, která je založená na kvalitním chipsetu, dobře vybavená, prostě se skvělým poměrem cena/výkon, ale v nejlevnější kategorii dostane kolečko žluté, prostě je na levný počítač moc dobrá a de facto zbytečná.

Průvodce koupí cenově výhodného, ale i výkonného PC pro duben 2005
i Zdroj: PCTuning.cz

Jedním z dilemat, které jsem řešil při psaní, bylo to, zda zahrnout cenu operačního systému do ceny sestavy. Nakonec jsem se rozhodl pro takové polovičaté řešení, že budou uváděny dvě ceny, bez a s OS. S cenami sestav to pak udělalo to, že jsem se snažil dosáhnout ceny bez systému asi o tisícovku nižší, než je limit a s ním o tisícovku větší.

Dalším problémem jsou reproduktory. Poněvadž v postižení audiofilií se lidé velmi liší, nechci doporučovat dobré reproduktory lidem, kteří je nevyžadují a pro ty, kteří je chtějí, by stejně nebyly dostatečné. Proto jsem započítal do ceny nějaké obyčejné (v rámci kategorií 2.0, 2.1 a 5.1 reproduktory) a vy, vyznavači kvalitního zvuku si už budete muset pár stokorun či tisícikorun připočítat.

Dále bych vás chtěl upozornit, že některé tabulky obsahují značné množství údajů, ty se navíc mohou stát od státu lišit (ne v každé zemi je produkt dodáván se stejným vybavením) a tak se lehce mohlo stát, že údaje mohou být mylné, ať už z důvodu nepozornosti, špatných údajů na internetu či také chyba typu Copy&Paste. Doufám, že jich tam bude co nejméně, překontrolovával jsem je, ale i tak jich tam bude jistě mnoho. Hlavně chci, aby přehled nastínil základní vlastnosti komponent a mezi kterými vybírat a na které se zaměřit. Časem se mi snad podaří všechny nedokonalosti opravit. Pokud nějakou nesrovnalost naleznete, napište svůj postřeh do diskuse pod článkem. Cílem je připravit průvodce, který bude chyb vyvarován. Pokud např. grafika nemá v kolonce "Výbava" nic napsáno, zatím to neznamená, že se k ní nic nedodává, ale že jsem to zatím nezjistil (a možná skutečně nic dalšího nemá, alespoň to tak vypadá u levnějších karet Sapphire).

Průvodce by měl vycházet vždy kolem 15.-20. daného měsíce, tedy v jeho polovině. Tentokrát jsem se opozdil, tabulky daly zabrat více, než jsem čekal. Nejspíše už třetí díl bude opět jinak zpracován, protože stávající formát se hodil tak možná při menším rozsahu dílu prvního, ale rozhodně ne nyní s kvantem tabulek. Pokud se situace nebude měnit, jakože razantní změny se během měsíce obyčejně nestanou, budou zůstávat texty v nezměněné podobě, měnit se budou jen ceny. Samozřejmě, změna cen se může projevit v doporučení, což bude mít za následek i jiný text. Jinak ale každý měsíc přinese hlavně nové, aktuální ceny. V příštím díle určitě doplním počet vertex pipelines u grafických karet, možná i verze pixel a vertex shaderů (což se ovšem dá trochu vyčíst z podpory rozhraní DirectX).

Doufám, že tento průvodce jednotlivými komponentami bude pro zájemce o koupi PC užitečný a s vaší pomocí se mi jej po odstranění případných nepřesností podaří vypilovat co nejvíce k dokonalosti. Příjemné čtení.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama