První počítačové obchody v historii mikropočítačů
i Zdroj: PCTuning.cz
Historie Článek První počítačové obchody v historii mikropočítačů

První počítačové obchody v historii mikropočítačů

Pavel Tronner

Pavel Tronner

1. 8. 2018 03:00 2

Seznam kapitol

1. První počítačové obchody 2. Dřív než zkrachují... 3. Zaplať a čekej 4. Setkání s Apple 5. Jak se nestát milionářem

Vymyslet moderní počítač, to je sice dřina a vyžaduje to spoustu nadání, ale zdaleka to nestačí. Inženýři si zkrátka musí připustit, že i ti další – tedy obchodníci, manažeři, designéři či reklamní odborníci – jsou holt třeba, i když mnohdy technice vůbec nerozumí. Bez nich se dá jen těžko dostat do povědomí širší veřejnosti a uspět.

Reklama

Už příběh společnosti Apple ukazuje tento fakt nade vši pochybnost. Steve Wozniak sice první počítače této firmy vydupal z ničeho, ale nikdy by je nedokázal vyrábět v tisícových sériích a úspěšně prodávat. Nedokázal by založit a provozovat velkou firmu.

Právě se zrodem jablečných počítačů se snoubí i historie prvních dvou počítačových obchodů v USA. Ten úplně první založil v prosinci 1975 v centru nové technologie – v křemíkovém údolí – Paul Terrell a během krátké doby jej naplnil spoustou důstojných i víceméně obskurních přístrojů. Jeho zákazníky se stali hackeři, nadšenci z nové technologie, takže Terrell neměl problém s nějakým vysvětlováním či představováním. Nad vchod si umístil velkou ceduli „Byte Shop“ a tím končil veškerý marketing. Když jste první v místě zaslíbené horkým novinkám, nemáte problém se ujmout.

Už příběhy a legendy z tohoto jitřního věku mikropočítačů ukazují, jak byl tento první obchod důležitý. Stal se opravdovým středobodem, Mekkou tehdejších nadšenců, zde se střetávali, zde získávali inspiraci či nové informace. Právě pro tento obchod postavil Steve Wozniak první kusy svého Apple I, právě zde pracoval i tvůrce pozdějšího TRS-80, a s obchodem úzce spolupracovali i inženýři z firmy Processor Technology a dalších.

Computer Mart

Stejně důležitý byl i druhý počítačový obchod, který založil na opačném konci USA – v New Yorku – Stan Veit. Ten nejprve vyzkoušel pár různých zaměstnání, psal články o letectví a moderních technologiích a stal se i redaktorem časopisu Popular Electronics. Počítače jej vždy velmi přitahovaly a jak se o ně stále více a více zajímal, stával se odborníkem na tuto tehdy zcela novou technologii, a to navzdory faktu, že nikdy neabsolvoval formální studium tohoto oboru. Ostatně, lidé, kteří by měli formální počítačové vzdělání, se mezi pionýry tohoto oboru počítali na prstech ruky dlouholetého pracovníka pily…

Druhou polovinu roku 1975 strávil Veit psaním manuálů pro jakousi počítačovou společnost prodávající velké mainframy. Týden před Vánocemi 1975, poté, co manuály dokončil, jej propustili – už byl zbytečný. Je vidět, že efektivní využití lidských zdrojů bylo i tehdy v kurzu. Rozhodl se proto, že už nikdy nebude pro nikoho pracovat a postaví se na vlastní nohy. Jeho žena Dede s tím souhlasila a spolu se svými rodiči zafinancovala realizaci jeho snu.

A tak se na jaře 1976 uprostřed New Yorku na páté avenue zrodil nový počítačový obchod. Nejednalo se o nějaký malý krámek, jako měl Paul Terrell, ale o slušně rozsáhlý dvoupodlažní prostor nazvaný Computer Mart, který by klidně snesl srovnání s dnešními podobnými obchody.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama