První recenze na Steam Deck jsou zde, Valve vytvořilo skvělý hardware
i Zdroj: PCTuning.cz
Novinka První recenze na Steam Deck jsou zde, Valve vytvořilo skvělý hardware

První recenze na Steam Deck jsou zde, Valve vytvořilo skvělý hardware

David Jiránek

David Jiránek

8. 2. 2022 13:00 1

Včerejším dnem padlo první embargo na hardwarové recenze handheldu Steam Deck. Většina médií si konzoli chválí, zejména po hardwarové stránce. Software zatím hodnotit nemůžou.

Reklama

Mělo by jít o nejzajímavější herní hardware za poslední dobu. Přesně v tomhle duchu se nesou první recenze Steam Decku od Valve. Včerejší konec části embarga znamenal, že se média mohla pochlubit prvními dojmy zaměřenými na fyzickou stránku handheldu.

Známý youtuber Linus Sebastian z kanálu LinusTechTips chválil hardware konzole snad po všech stránkách. Ovládací prvky jsou na velmi vysoké úrovni, co se rozložení a zpracování týče. Displej sice nedosahuje kvalit OLED panelu u nového Nintenda Switch, jeho kontrast a minimální jas je ovšem nadprůměrný.

Chvála pokračovala, když Linus zmínil kompatibilitu vybraných her i celkový výkon. Valve vybralo pro předčasné recenze jen pár titulů - Control, Devil May Cry 5, Forza Horizon 5, Ghost Runner, Street Fighter V: CE, Portal 2 a Dead Cells. Ze seznamu vybočuje zejména závodní Forza Horizon 5, která byla dlouhou dobu dostupná jen v Xbox aplikaci pro počítače.

Právě Forza běžela s drobnými záseky, zbytek her byl ovšem hratelný zcela bez potíží. Zejména Control udělal dobrý dojem vzhledem ke své náročnosti.

Na konzoli by měl běžet i Zaklínač, Kingdom Come: Deliverance a velká řada dalších Steam her. Naopak studio se Epic Games ohradilo vzhledem k podpoře Fortnitu. Battle royale titul se nativně na Steam Deck nepodívá kvůli anti-cheat softwaru Easy Anti-Cheat, který přitom je kompatibilní s Linuxem a vrstvou Proton. Epic se dle slov CEO společnosti nechce zaobírat cheatery na různých verzích kernelu.

Linus dále zmínil, že některé ovládací prvky konzole můžou být hůře dostupné. Jejich zpracování a rozložení je ovšem téměř ukázkové. Větší kritiku si zasloužila pouze hmatová odezva. V kontrastu zpětné vazby byla pochválena kvalita velmi malých reproduktorů, které zní vzhledem ke své velikosti velmi dobře.

Steve z kanálu Gamers Nexus podrobil konzoli více objektivním testům a ukázal například systém a princip chlazení. APU se chladí relativně slušně a teplotě procesoru i grafického jádra pomůže sundání zadního panelu. Jak ovšem vyšlo najevo, odebrání krytu způsobí prakticky okamžité přehřívání v oblasti nabíjení. U většiny dalších komponent kryt pomáhá snižovat teplotu díky lepšímu proudění vzduchu.

Další testy se zaměřovaly na výkon na baterii a při napájení ze sítě. Nabíjení konzole trvá vždy okolo třech hodin. Za 100 minut ovšem získáte 80 % nabití, přičemž následně dojde ke zpomalení nabíjení, aby se snížila náročnost na baterii. Valve i zde získalo řadu pochval za technický design.

Kam recenze nesměly směřovat, byl software. Valve údajně přináší denní aktualizace a je znát, že uživatelské rozhraní není zdaleka finální. Žádné záběry ze Steam OS tedy nemáme. Embargo na plnohodnotné recenze padá 25. února.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama