Quo vadis VR: Opadá třetí vlna virtuální reality?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Quo vadis VR: Opadá třetí vlna virtuální reality?

Quo vadis VR: Opadá třetí vlna virtuální reality? | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

29. 12. 2018 03:00 30

Seznam kapitol

1. Šavlový tanec 2. Špatné začátky, špatné konce 3. Je to pořád drahé 4. Zpomaluje vývoj hardwaru...
5. zpomaluje vývoj softwaru 6. Apple váhá 7. Jaké jsou šance pro VR v roce 2019?

Opravdu si přeji, aby se virtuální realita etablovala a stala se skutečností. Dostali jsme se do bodu, kde jsou headsety dostupné, počítače dost výkonné a máme i software – nic z toho u předchozích verzí VR nebylo. Přesto se zdá, že třetí vlna VR opadá – a to není dobré znamení.

Reklama

Zpomalují se hardwarové inovace

Na výstavách se stále objevují nové demo kusy, ale skutek utek. Microsoft Hololens je stále určen pro profesionální nasazení, Pimax 8K jsem sice vyzkoušel, ale to je všechno, Avegant Glyph jsem ani neviděl.

Už delší dobu jsou oznámené brýle pro Windows Mixed Reality, leč ani tu jsem v praxi neviděl, natož abychom si pro to zašli a koupili to. Oznámil to Dell, Lenovo, Acer, Razer – kde kdo. Z výrazných inovací máme snad jenom Oculus Go – ale tam mi, popravdě, přijde racionálnější složit dohromady kvalitní rámeček a výkonný herní mobil s kvalitním displejem.

Mizí „batohová PC“, konstrukční unikát, který byl uveden v roce 2017. Jde o stroje s mobilními, ale výkonnými procesory a grafikami, vysokokapacitními bateriemi a hlavně s možností připnutí popruhů, které dovolují nosit takový počítač na zádech. Tento typ konstrukce je zajímavý, jde v podstatě o výkonný herní notebook bez displeje a klávesnice – s SSD disky, pochopitelně. Poněkud extraorbitantní cena MSI VR One se posunula z původních 60 tisíc na o něco méně ujetých 40 tisíc – ale dovoluji si odhadnout, že každý racionálně uvažující hráč si koupí stroj s GTX 1070 za rozumnější peníze. Tento typ je vysoce specializovaný na VR – a přes vcelku nedostatečný grafický výkon nenabízí ani slušnou výdrž na baterii, která tu byla kolem hodiny a půl.

V podstatě, až na výjimky, rok 2018 nepřinesl mnoho převratů a zlomů. A to, co bylo oznámeno už v roce 2017, se často vůbec nedostavilo. To není dobré. Nepřijde mi, že by to všechno umřelo, ale spíš se to tak nějak odložilo a výrobci čekají, protože není žádná sranda vychrlit sklady plné nákladných periferií, které reálně nikdo nechce.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama