radeon-hd4870-x2-ofenziva-rudych-pokracuje
Hardware Článek Radeon HD4870 X2 - ofenzíva rudých pokračuje

Radeon HD4870 X2 - ofenzíva rudých pokračuje

Z. Obermaier

Z. Obermaier

18. 8. 2008 01:00 123

Seznam kapitol

1. Úvod: Která strategie je lepší? 2. Radeon HD4870 X2 3. Asus Radeon HD4870 X2 v obrazech 4. Metodika testu a hry 5. Testovací sestava 6. Micro-stuttering 7. Age Of Conan 8. Assassins Creed 9. Bioshock 10. Call Of Duty 4 11. Company Of Heroes: Opposing Fronts 12. Crysis 13. Enemy Territory: Quake Wars
14. GRID RaceDriver 15. Half Life 2: Episode Two 16. Lost Planet: Extreme Conditions 17. Mass Effect 18. Microsoft Fligts Simulator X 19. TES IV: Oblivion 20. S.T.A.L.K.E.R.: Shadow Of Chernobyl 21. Unreal Tournament 3 22. World In Conflict 23. Shrnutí výkonu - Aktualizováno! 24. Teploty a spotřeba 25. Závěr a hodnocení

POZOR Aktualizováno! Velmi bych se divil, kdybyste dosud neslyšeli o novém ATi Radeonu HD4870 X2. V den uvedení bylo možné shlédnout spoustu testů na zahraničních stránkách, a mnoho z vás má o výkonu této karty již jasnou představu - o tom, že jde o nejvýkonnější současnou grafickou kartu, není nutné pochybovat. Je ovšem toto vítězství tak jednoznačné? Hodí se koncepce dvou jader pro každou hru? Všemi aspekty - pro i proti - se budeme zabývat právě dnes...

Reklama

Jelikož praktická část testu je velmi rozsáhlá, bude teoretický úvod spíše kratší. Než se tedy "vrhneme" na testování tohoto duálního monstra od AMD/ATi, zamysleme se nad současným trendem grafických karet.

Radeon HD4870 X2 - ofenzíva rudých pokračuje
i Zdroj: PCTuning.cz

Dvě jádra vládnou všem?

Cestu, kterou se bude ubírat do budoucna AMD/ATi všichni dobře známe, jde o finančně mnohem levnější a efektivnější řešení. Tato společnost bude dále vyvíjet jednodušší a kompatibilnější GPU jádra, která v případě high-endu osadí na kartu ve dvojici (časem možná i ve trojici a více). Tento koncept má několik výhod:

Prvním pozitivem je jednodušší návrh čipu, menší náklady na vývoj a výrobu čipů. To by samo o sobě bohatě stačilo na obhájení této strategie, výrobce šel ale dále. Díky kratší době potřebné pro vývoj další generace, může AMD/ATi uvádět další generace (nebo půl-generace) mnohem rychleji a flexibilněji než konkurence. Čas od vydání jedné řady, a pokračovatele je velmi krátký. Dlouhý a složitý vývoj velkého, komplexního čipu je minulostí (ATi se velmi poučilo z fiaska R600). Zástupci kanadského výrobce tedy vidí budoucnost v grafických kartách s vícero GPU, na jednom PCB.

V souvislostí z další generací R(V)800 se v minulosti hovořilo, o konceptu "slepení" dvou jader do jednoho velkého pouzdra. Tím by ale AMD/ATi v podstatě popřela svou dosavadní strategii a výroba takto velkého a složitého čipu by mohla trpět problémy s výtěžností, a to si tato společnost nemůže dovolit. Příští generace bude tedy stoprocentně postavená na zcela stejném konceptu, jako ta dnešní. Jedno jednodušší jádro, vyráběné na ještě menším výrobním procesu s úměrně zvýšeným počtem výpočetních jednotek. Toto jádro bude společné pro mainstream, tak i high-end. Kde bude osazeno ve dvojici na duální kartě, podobné těm dnešním dvěma. Také si troufnu tvrdit, že AMD/ATi určitě pokročí dále se svou Multi-GPU technologií by eliminovalo problémy s tímto spojené.

Donutit dvojici jader k optimální spolupráci je totiž stále dost složité, a technologie Multi-GPU (CrossFire i SLI) trpí stále problémy. Prvním problémem je stále minimální využití druhého jádra v mnoha hrách. Je pravda, že titulů kde dvě karty pěkně škálují a hra využije obě jádra, je čím dál více. Stále je ale větší počet her, kde tomu tak není a výkon v nich je se dvěma kartami špatný. Dvě karty také budou vždy velmi závislé na výkonu procesoru, a budou trpět mnohými problémy s obrazem - micro-stuttering, vyšší input-lag, a škálování výkonu vždy záleží na ovladačích. S dvěma (nebo i více) GPU není prostě stoprocentní jistota správné funkčnosti ve všech hrách. Z tohoto pohledu je jediné velmi výkonné jádro i nadále lepší volbou, tento trend stále prosazuje konkurence - NVIDIA.

Velké, a drahé jádro?

Zástupci druhého výrobce stále věří tradiční architektuře grafických karet, poháněných pouze jediným "motorem" s vysokým výkonem. Z obecného hlediska je tento způsob mnohem lepší, protože netrpí žádnou negativní vlastností Multi-GPU řešení. Z praktické stránky je ale již tento způsob sporný. Nejpalčivější otázkou je ale výkon a  pozice na trhu. Dnešní jádro G200 zkrátka na dvojici levných jader RV770 nestačí, a to je pro NVIDIA těžká rána.

Jak z toho ven? Zde existují pouze dvě cesty. První je přinést na trh další z řady "duálních" GeForce se dvěma PCB, které byly vždy ale jakýmsi řešením "ukazujeme svou dominanci". Tím by mohla nová GeForce GTX 350 skutečně být, a dvě jádra G200 na 55nm výrobním procesu by jistě Radeon HD4870 X2 pokořily. Je zde ale otázka, o kolik by ho tato karta překonala a zda by vývoj a drahá výroba za to stály. Já myslím, že nikoliv. Osobně si myslím, že nějaká taková karta se na trhu objeví, aby opět první příčka na grafickém poli patřila "zeleným". Toto řešení bude ale pouze dočasnou "záplatou" trhu, před příchodem vylepšeného G300(?) na 55nm procesu.

Pouze vyspělejší výrobní proces (a vyšší frekvence), by totiž jádru G200 k vítězství nad duálním Radeonem nestačily, jeho náskok je značný. Zde musí dojít k nějakým optimalizacím jádra a dalším vylepšením, jinak ani 55nm G200 nemá šanci. Z tohoto důvodu jsem tedy přesvědčen, že NVIDIA novou kartu do nejvyššího high-endu letos už nevydá. Tuším, že až do začátku příštího roku bude poli grafik kralovat duální Radeon HD4870 X2. Karta GeForce, která ho porazí se objeví až za několik měsíců. Ovšem střední třída a mainstream zažije ještě na podzim zásadní zemětřesení. NVIDIA do tohoto segmentu uvede řadu nových karet (s G200 na 55nm), a prý za senzační ceny.

Jakou strategii zvolí NVIDIA pro svůj high-end v roce 2009, toť otázka. Zůstane nadále u komplexního čipu, nebo se podvolí strategii AMD/ATi a bude kopírovat jejich cestu evoluce? To ukáže až čas, a rozřešení této otázky si ještě budeme muset počkat několik měsíců.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama